Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган нарече премиера на Гърция „лъжец“

Снимка: Reuters, архив

Президентът на Турция Реджеп Ердоган нарече премиера на Гърция Кириакос Мицотакис „лъжец“, предаде Франс прес.

На пресконференция в Анкара, където прие унгарския премиер Виктор Орбан, Ердоган коментира обвиненията, които Мицотакис отправи завчера от Атина, че Турция системно използва мигрантите като инструмент срещу Гърция.

В спор с нидерландски журналист Мицотакис заяви тогава, че гръцките власти не отблъскват лодки с мигранти, идващи от Турция през Егейско море, а само ги засичат.

В отговор Ердоган заяви, че тъкмо Гърция обрича на смърт бежанците и че той разполага с документи, за да го докаже. А поведението на Мицотакис било непочтено.

„Не знам как Гърция би се справила, ако Турция отвори портите за мигрантите, които се опитват да достигнат Европа, както за кратко направихме при ескалацията миналата година“, каза още Ердоган.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мандатът на кмета на дупнишкото с. Бистрица е прекратен заради стара негова фирма

Със свое решение Общинската избирателна комисия-Дупница прекрати правомощията на кмета на близкото с. Бистрица Христов Христов заради незаличена фирма. Сигналът подал юристът на Общинския съвет в Дупница Милен Попов. В сигнала се съобщава, че кметът на Бистрица е с регистрация като едноличен търговец. Христов е пояснил, че е..

публикувано на 01.06.24 в 16:22

МВР отчете ръст на престъпленията в условията на домашно насилие през 2023 година

С близо 85% са се увеличили престъпленията в условията на домашно насилие. Това сочат данни от отчета на МВР за 2023 г. От вътрешното ведомство отчитат и увеличение на разкриваемостта с над 6 процента спрямо предходната година. От МВР уточняват, че са регистрирани 3 умишлени убийства в условията на домашно насилие спрямо 1 за 2022 година, както..

публикувано на 01.06.24 в 16:12

Ремонтират покрива на църквата "Света Троица" в Свищов

Министерството на културата отпусна 252 000 лева за авариен ремонт на покрива на съборната църква в Свищов, която е национален паметник на културата. Спешният ремонт на църквата "Света Троица" в Свищов се наложи след многото проливни дъждове, които допринесоха за разкопчаването на десетки обшивки на водосточните тръби.  По фасадата и във..

публикувано на 01.06.24 в 16:04

Фермерски и занаятчийски базар "ФермоАрт" се провежда в Силистра

От днес до понеделник в Силистра се провежда фермерски и занаятчийски базар "ФермоАрт", като желанието на организаторите от Община Силистра е провеждането му да бъде регулярно и обвързано с различни празници и чествания. Идеята е продължение на еднократните събития, организирани от Общината през годините. На площад "Свобода" са разположени..

публикувано на 01.06.24 в 15:54
Киър Стармър

Британските политици продължават активната си предизборна кампания

Британските политици продължават активната си предизборна кампания като и последните проучвания на общественото мнение показват, че преднината на лейбъристите пред управляващите консерватори остава над 20 пункта. Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър междувременно заяви в интервю за вестник "Таймс", че стои в центъра на..

публикувано на 01.06.24 в 15:30

Продължават израелските атаки в Рафах

Продължават израелските атаки в южния град Рафах в Ивицата Газа тази сутрин, след като американският президент Джо Байдън обяви нова пътна карта за постигане на трайно прекратяване на огъня.  Светът приветства новия мирен план за Ивицата Газа на Байдън Израелски танкове са открили огън в квартал Тал ас-Султан, в западната част на..

публикувано на 01.06.24 в 14:56

С тържествен митинг - заря Враца отбелязва 148-годишнината от подвига на Ботев и четата му

С тържествен митинг - заря тази вечер във Враца ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.  Очаква се слово да поднесе президентът Румен Радев. Денят на почит започна с панихида за Ботев и четата му във възрожденския храм "Св. Възнесение". Десетки възпитаници на врачанските детски градини преминаха..

обновено на 01.06.24 в 14:53