Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП е в нокдаун, трябват спешни спасителни мерки

Доц. Иво Инджов: Новото правителство може да изкара до местните избори през 2023-та

ГЕРБ ще продължи да сдава властови позиции

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

"БСП е в нокдаун в момента и трябват спешни спасителни мерки за нея". Това заяви в интервю за БНР доц. Иво Инджов, експерт по политически комуникации и преподавател във Великотърновския университет.

По думите му е важно дали Корнелия Нинова отново няма да размисли и да оттегли оставката си, както веднъж вече го е правила:

"Защо тя ще остава чак до Конгрес на БСП през януари? Националният съвет се събира на 20 ноември и би могъл да избере временно ръководство. Съзирам опит за тупане на топката. Надявам се оставката да се реализира и това да не е един голям политически театър".

Според него "Продължаваме промяната" ще успеят да сформират правителство, макар че все още има червени линии и противоречия между партиите, които трябва да влязат в коалиция:

"Но няма сериозни противоречия за основните политики и промени, които трябва да се направят в държавата. Има червени линии, които звучат по-скоро пропагандно, и аз не очаквам да бъдат активирани от тези партии". 

Прогнозата на политолога е правителството да просъществува поне 1 година:

"Нищо чудно да успее да изкара до местните избори през септември 2023-та година, ако успее да си изиграе добре картите, а след това да се търси ново премерване на политическите сили".

След конструирането на новия парламент и избирането на президент ще завърши политическият цикъл, започнал с протестите от миналото лято, посочи доц. Инджов и добави, че с местните избори през 2023-та окончателно ще завърши процесът на преструктуриране на политическото пространство: "ГЕРБ ще продължи да сдава властови позиции". 

Доц. Инджов допусна ДПС да подкрепят управлението, но трябва да изтеглят назад Делян Пеевски, който е санкциониран по закона "Магнитски":

"Трябва да са готови в един момент и за компромиси по отношение на модела на прокуратурата и съдбата на главния прокурор Иван Гешев, но това ще е на по-късен етап от съществуването на 47-ото Народно събрание, ако се стигне до конституционни промени, целящи реформа на съдебната система".

За новата партия в парламента - "Възраждане", политологът коментира, че ще получат по-голяма трибуна за разпространение на антиваксърските им и антисистемни послания:

"Не смятам, че "Възраждане" ще успее да повтори феномена "Атака" от 2005 година. Те нямат потенциал да бъдат дясна радикална партия от западноевропейски тип". 

В предаването "Нещо повече" доц. Иво Инджов коментира предстоящия втори тур на изборите за президент:

"Не очаквам изненади от балотажа. Дори ДПС да призоват открито за подкрепа на проф. Анастас Герджиков, по-трудна ще е победата на президента Румен Радев, но тя не подлежи на съмнение. Въпросът е с колко той ще победи своя опонент".

Интервюто на Людмила Железова с доц. Иво Инджов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 души са ранени при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали

Седем души са ранени, сред тях и дете, при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали. Инцидентът е станал по време на проливния дъжд в района малко след 19.30 часа. Пострадалите са отведени в спешния център, откъдето съобщиха, че раните им са порезни и състоянието   стабилно без опасност за живота. По време на инцидента в салона е..

публикувано на 05.08.24 в 21:26

ЕК предостави на Италия 11 млрд. евро от петия транш по ПВУ

ЕК предостави на Италия 11 милиарда евро от петия транш по Плана за икономическо възстановяване и устойчивост (ПВУ). В комюнике на правителството се посочва, че плащането е в резултат на положителната оценка на Европейската комисия, официално приета на 2-ри юли, свързана с 53 цели и задачи отнасящи се до петия транш. С това, се казва още в..

публикувано на 05.08.24 в 20:20
Пожар в Кипър

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба в Кипър за предизвикване на пожари

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба ще се налагат в Кипър за предизвикване на пожари. Правителството затяга санкциите с изменения в шест законопроекта, които то одобри на заседанието си днес. Избухналите през това лято и през последните години пожари нанесоха огромни щети на острова. Целта на приетите промени е с модернизация на..

публикувано на 05.08.24 в 20:16

"Скоуп рейтингс" очаква България да влезе в еврозоната до 2026 г.

Рейтингова агенция "Скоуп рейтингс" (Scope Ratings) обяви, че запазва кредитния рейтинг на България на ниво "BBB+" с положителна перспектива в местна и чуждестранна валута. Това се посочва в сайта на агенцията, предаде БТА. Базираната в Берлин "Скоуп рейтингс" е агенция, призната от ЕС и от Европейската централна банка (ЕЦБ) за външна..

публикувано на 05.08.24 в 20:14

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС започнаха по традиция от Русе

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили започнаха по традиция от Русе, където Дунавската флотилия поставя началото на военноморското дело в Княжество България. С поднасяне на венци пред паметната плоча на първия командир на Дунавската флотилия кап. л-т Александър Конкевич и пред Паметника на моряка..

публикувано на 05.08.24 в 19:55

Община Горна Оряховица иска пренасочване на средства за ремонт на водопроводите на с. Драганово

Община Горна Оряховица се отказва да ремонтира един от възловите си булеварди и иска от регионалното министерство и НС парите да бъдат пренасочени за ремонти на водопроводите за село Драганово. До решението се стигна след протестите с блокади от миналата седмица на местните хора, които са на драстичен воден режим. В Драганово живеят..

публикувано на 05.08.24 в 19:43
 Димитър Главчев

Главчев: Не е работа на МС да дава оценка на внесени от депутати законопроекти

С думите, че "не е работа на министерският съвет да дава оценка на законопроектите внесени от депутатите", Главчев коментира предложението на ПП-ДБ за промяна в Закона за Сметната палата. Предлага се заместник-председателите на Сметната палата да се избират по утвърдена от парламента процедура директно от Народното събрание, без да е..

публикувано на 05.08.24 в 19:38