Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Лозен е против разкриването на биотехнологична компания за мухи

Снимка: Антония Илиева

Необичайно производство за родната индустрия предизвика протест в софийското село Лозен. Местното сдружение „Развитие за Лозен“ се обяви против разкриването на биотехнологична компания за мухи, в която да се произвежда протеиново брашно за храна за животни, масло от ларви за фармацията и козметиката и почвени подобрители. 

Производството на алтернативен протеин – този от черната муха войник, в България е единственото по рода си в Източна Европа и едно от десетте в цял свят. То предлага решение на проблема, свързан с намаляването на животинския протеин в световен мащаб заради свръхлова на риба и обезлесяването, причинено от производството на соя.

Жителите на село Лозен обаче се обявиха против фабриката заради нейната близост до населеното място, като излязоха на протест. Организаторът на протестите Росен Маринов от сдружение „Развитие за Лозен“ определи като неуместно разкриването на подобен производствен процес в селото заради честото спиране на тока и липсата на канализация.

Недоволството в село Лозен предизвика широк обществен интерес. В писмо до медиите фирмата за насекоми обясни, че тяхното производство в село Лозен все още не е започнало, миризми няма, а продукцията им няма нищо общо с екарисажните съоръжения и при нея не остават никакви отпадъци.

Камен Василев, директор индустриализация от фирмата за мухи, твърди, че разстоянието от фермата за мухи до най-близките къщи е голямо. Той е категоричен, че от фирмата са взели всички необходими мерки за ограничаване на миризмите и предотвратяване на излизането на мухи от помещенията на производство.

Борислав Сандов, съпредседател на „Зелено движение“, коментира, че фирмата за мухи има положителен екологичен ефект заради ниския си въглероден отпечатък, но тя е трябвало да информира жителите на Лозен по-рано за своя производствен процес.

Според еколога Тома Белев основният проблем, водещ до напрежението между двете страни, е липсата на законова регулация по отношение измерване на миризмите в България.

По думите на росен Маринов българските институции са заобиколили някои от процедурите по разрешаване на дейността на фирмата за мухи.

От Сдружение „Развитие за Лозен“ своевременно сезираха екоминистерството и омбудсмана. Казусът предизвика институционален отзвук. Екоминистърът Асен Личев уведоми с писмо омбудсмана, че е възобновена процедурата за дейността на фермата за насекоми. В писмото пише, че уведомлението за инвестиционно предложение от фирмата е внесено в Регионалната екоинспекция - София през месец юни тази година. През септември РИОСВ - София се произнася с писмо, че заявеното производство не подлежи на регламентираните процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

В писмото пише още, че след възобновяването на производството от министър Личев предстои РИОСВ - София да се произнесе повторно. Екоминистърът припомни, че съгласно разпоредбите на Закона за опазване на околната среда процедурата включва активно предоставяне на информация на засегнатото население на най-ранен етап и участие на обществеността във вземането на решение за осъществяване на инвестиционното намерение.

От фирмата за мухи са категорични, че все още няма производствен процес в село Лозен, но лозенчани заявиха през „Хоризонт“, че вече са усетили миризма от сградата. За да успокоят местната общественост, от биохтехнологичната компания организират днес и утре дни на отворените врати. От Сдружение „Развитие за Лозен“ заявиха през „Хоризонт“, че няма да откликнат на поканата.

Росен Маринов изрази надежда, че фабриката за мухи няма да бъде разкрита в селото. В противен случай от сдружението се заканиха да сезират прокуратурата

снимка: Антония Илиева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика на предаватели

На 17 септември  от 9 до 17 часа    ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси  вълни:  ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 4 на честота  100.3  MHz, КОТЕЛ 4 на честота 103.7 MHz, СМОЛЯН 4 на 101.6 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 17.09.24 в 06:00

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 04:46

Урсула фон дер Лайен ще представи новата Еврокомисия

Очаква се днес председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да представи пред Европейския парламент в Страсбург състава на новия Колегиум на комисарите.  Не е сигурно обаче дали това ще се случи. Макар вчерашния скандал с оставката на еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон да изглежда потушен, след като тя бе приета от фон дер..

публикувано на 17.09.24 в 04:42

"Интел" отложи отварянето на европейски фабрики

Технологичната компания "Интел" отложи отварянето на нови фабрики за чипове в Германия и Полша. Националните власти в двете страни субсидираха сериозно създаването на индустриалните мощности, които в по-широк план са свързани и с амбициите на Европейския съюз да поддържа високотехнологични производства в конкуренция със Съединените щати и Китай...

публикувано на 17.09.24 в 04:38

16 процента от вредите върху пациенти са заради грешна диагноза

Фонтанът Же д'О в Женева, който е един от най-големите в света, ще бъде осветен в оранжево днес по случай Световния ден на безопасност на пациентите. Това е една от инициативите, с които СЗО иска да привлече внимание към темата на събитието тази година, която е подобряване на процеса на диагностика. До 16 процента от вредите, нанесени на..

публикувано на 17.09.24 в 02:41
Младши лекари държат плакати, докато стачкуват пред болницата на Университетския колеж в Лондон, 11 април 2023 г.

Поне временно приключват стачките на млади лекари във Великобритания

Младшите лекари в Англия приеха предложението на правителството за 22% увеличение на заплатите за две години, слагайки край на дългогодишния им спор. Членовете на Британската медицинска асоциация подкрепиха сделката с мнозинство от 66% от гласувалите. Близо 46 000 участваха в онлайн гласуването. С него се слага край на 18-месечния спор, при..

публикувано на 17.09.24 в 01:23

Новият президент на Иран иска да озапти моралната полиция

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан обеща да гарантира, че моралната полиция на Ислямската република вече няма да тормози жените. Изявлението беше по повод навършването днес на 2 години от смъртта на Махса Амини в ареста заради неспазване на строгите правила за облекло на жените в Иран. Смъртта на Амини доведе до масови протести в Иран. Моралната..

публикувано на 17.09.24 в 01:12