Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Европейския център за превенция на заболяванията препоръчват подсилващи дози ваксина за възрастни

| обновено на 24.11.21 в 18:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Европейския център за превенция на заболяванията смятат, че трябва да бъде обмислено прилагането на подсилващи дози ваксина срещу Covid-19 за всички възрастни.

Приоритет, според центъра, трябва да са хората над 40-годишна възраст, съобщава Ройтерс. 

В изявление на директора на ECDC Андреа Амон се казва, че сценариите за моделиране на агенцията предупреждават за потенциално "много голямо натоварване" при Делта варианта на коронавируса, ако не се направи повече за борбата с неговото разпространение.

"Трябва спешно да се съсредоточим върху затварянето на тази пропаст в имунитета, да предложим бустерни дози на всички възрастни и да въведем отново нефармацевтичните мерки“, подчерта Амон.

В предишните си насоки, издадени през септември съвместно с Европейската агенция по лекарствата (EMA), ECDC заяви, че няма спешна нужда от прилагане на бустерни дози на всички напълно ваксинирани лица, но предложи да се обмислят допълнителни дози за хора с отслабена имунна система и може да се използва като предпазна мярка за немощните възрастни хора.
Препоръките на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията не са задължителни за страните-членки на ЕС, но се използват при вземането на решения в областта на здравната политика.

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис дори предложи ЕК да направи третата доза задължителна за всички европейски граждани над 60 години като условие за свободно пътуване в страните от общността и тя да бъде отразена в европейския цифров сертификат.

Директорът на СЗО за Европа доктор Ханс Клуге подчерта, че ваксинациите трябва да станат задължителни само в краен случай, когато преди това са изчерпани всички превантивни мерки за овладяване на пандемията като носене на маски, проветряване и физическата дистанция.

"Трябва да се поучим от миналото. Знаем, че задължителната ваксинация увеличава скептицизма, води да загуба на доверие и социално изключване. Затова трябва да заложим на убеждаването, изграждането на доверие и да не допускаме успокояване. "

Швейцария стана първата страна, която отстъпи мястото си в листата на чакащи доставки от ваксини срещу Covid-19 и така позволи 1 милион дози от препарата на компанията "Модерна" да отидат за по-бедните държави. От глобалния алианс за ваксините призоваха и други да последват примера на Швейцария, тъй като разпределението на ваксините все още е много неравномерно. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християн Мицкоски

Мицкоски: Всички ще скъсат българските паспорти в първия ден, в който страната ни стане член на ЕС

Според Християн Мицкоски гражданите на Република Северна Македония търсят български паспорти не заради "етническа или национална принадлежност" и "ще ги скъсат в първия ден, в който страната стане член на ЕС”, съобщава..

публикувано на 29.07.24 в 18:56

МВнР уведомява за отменени полети от и до Бейрут, призовава да не се пътува до Ливан

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток Министерството на външните работи уведомява за отмяна на полети на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република, съобщиха от ведомството. Европейски авиопревозвачи съобщиха днес, че отменят полети до и от Бейрут на фона на ескалацията на напрежението..

публикувано на 29.07.24 в 18:36

Овладяна е обстановката в завод "Свилоза" в Свищов, огнеборците ще дежурят и през нощта

Овладяна е обстановката в завода за целулоза в Свищов, където днес по обяд възникна пожар и последва взрив в един от химическите цехове. Взрив в завода за целулоза край Свищов Пожарникари са се отзовали на сигнал за инцидент в цех в Свищов Има трима леко пострадали. Заводът спря работа. Няма опасност за живота и здравето на населението,..

публикувано на 29.07.24 в 18:11
Снимката е илюстративна, архив.

Краен срок за предложения по промените в КСО, които да спрат схемата, наречена "френска безработица"

Изтича тридневният срок, в който депутатите могат да правят предложения за още промени в проекта за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който беше внесен от ГЕРБ-СДС, и с който се слага край на т.нар. "френска безработица" у нас. Първи внесоха предложение за корекции от парламентарната група на ДПС. При първото четене в пленарната..

публикувано на 29.07.24 в 17:58
 Първите седем камиона с осигурената от

В засегнатите от пожари райони вече се приемат заявления от фермерите за финансова помощ

От тази сутрин са създадени изнесени работни места в районите, засегнати от пожарите, за да се улеснят пострадалите земеделски производители при подаването на заявления и да не се налага да ходят до областните дирекции по земеделие. Това съобщи в брезнишкото село Слаковци министърът на земеделието и храните Георги Тахов. Министърът заяви, че..

публикувано на 29.07.24 в 17:28

Загасен е пожарът край "Меден рудник" в Бургас, унищожени са зеленчукови градини

Загасен е пожарът край бургаският квартал "Меден рудник", който възникна в обедните часове днес. Пожар в района на бургаския квартал "Меден рудник", горят сухи треви и храсти Изгорели са сухи треви и храсти и 2 частни зеленчукови градини. В потушаването на огъня са участвали 6-има огнеборци с 2 противопожарни автомобила. По информация на..

публикувано на 29.07.24 в 17:19

Община Елин Пелин предупреди да не се събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника

Община Елин Пелин предупреди гражданите да не събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника. В четвъртък база на фирма за пиротехника се взриви. А при инцидента загинаха четирима души. От общината предупреждават, че е възможно по пътното платно и около него да има остатъци от пиротехника и отломки, които да са..

публикувано на 29.07.24 в 17:04