Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Кантарджиев: Трябвало е веднага да се изпрати до НЦЗПБ проба от болното дете

За менингококите има препоръчителна ваксина, а не задължителна

Снимка: БГНЕС

"Ако има забавяне в достъпа до медицинска помощ в случай на менингит, това може да се окаже фатално", коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той уточни обаче, че по конкретния случай не може нищо да каже, защото не е запознат с него. Детето е заболяло миналата седмица в четвъртък.

"През последните години в НЦЗПБ са разработили система за генетични методи за доказване на бактериални инфекции, засягащи централната нервна система, развиващи се за часове и застрашаващи живота на детето.

Затова щеше да е много правилно, ако беше потърсена диагностичната помощ на Центъра. Изпращал съм писма до всички болници да изпращат до НЦЗПБ проба от детето, кръв, за да може да се кажем в рамките на 4 часа да кажем коя от най-честите бактериални инфекции застрашава живота му", поясни още проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев коментира, че всички симптоми в конкретния случай - температура и повръщане или движението на краката при бебе, говорят за дразнене на централната нервна система и това го знаят всички лекари.

Но много е важно също, когато има такъв случай, родителите и линейката да знаят точно къде трябва да бъде откарано детето, допълни още проф. Кантарджиев.

Кантарджиев поясни още, че детската градина, която е посещавало детето, е от добрите детски градини, а перосналът е направил всичко, което се прави при подобни случаи.

При тесен контакт на децата в детските заведения може да стигне до размяна на различни бактерии, на които децата са носители.

Затова през 2010 година в България се провеждат ваксинации за най-често срещаните инфекции - пневмококи, инфлуенца.

За менингококите, които също са опасни и могат да причинят колонизации, които не представляват риск за здравето, в много редки случаи при някое дете може да се развие тежка инфекция. Има ваксина за това, но тя не е задължителна, а препоръчителна, стана ясно от думите на специалиста. 

Точно за този менингокок, доказан в конкретната детска градина, няма задължителна ваксина. Подобни случаи често има в Югоизточна България, тогава на децата се дава веднага антибиотик за два дни, за да се ликвидира в носоглътката това носителство, поясни микробиологът.

По думите му при наличие на огнище на менингит по препоръка на СРЗИ се тестват всички деца и техните братчета или сестричета:

"Това вече е направено за децата в тази детска градина, даден е антибиотик на всички, при които това се налага", допълни проф. Кантарджиев.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16

Комисията по здравеопазване прие проекторешение за предотвратяване на насилието над медици

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри проекторешение, с което да се регламентират действия за предотвратяване на насилието над медици.  В срок от 2 месеца министърът на здравеопазването трябва да осигури обучение за специалистите как да разпознават склонни към насилие пациенти и техни близки.  В проекторешението се предлага в срок от 4 месеца..

публикувано на 25.07.24 в 20:12
Снимката е илюстративна

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе. Няма сигнали за нанесени материални щети. Силният дъжд в Русе започна в 18.35 ч. и само за 25 минути до 19 ч. над града се изсипаха повече от 20 литра на квадратен метър.  По данни на метеорологичната служба към Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав по време..

публикувано на 25.07.24 в 19:56