Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев проведе консултации и с представители на „Възраждане“

Представители на „Възраждане“ на консултациите при президента Румен Радев.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че се надява да връчи на партия „Продължаваме промяната“ мандат за правителство в близките дни и при готовност за коалиционно споразумение. От преговарящите формации за съставяне на правителство изразиха очакване до края на деня да има съгласие по коалиционното споразумение.

Със среща с представителите на партия „Възраждане“ приключиха политическите консултации на президента със седемте формации в 47-ото Народно събрание.

Радев попита представителите на „Възраждане“ как виждат работата на новия парламент и работата с бъдещото правителство.

„Провеждам трети цикъл консултации за тази година за съставяне на правителство. Вие се включвате на финалната права в този изборен маратон. Но участието на всяка една партия, която е част от българския парламент, е изключително важно. Предстои на базата на консултациите, надявам се в близките дни, при готовност за коалиционно споразумение да връча мандат за съставяне на правителство на първата по численост парламентарна група“

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов посочи, че България е в криза и са необходими бързи решения - срещу ръста на цените на тока и демографската криза.

„Възраждане“ ще направим всичко, което зависи от нас, в парламента да поставим въпросите, които смятаме за важни и считаме продължаването на всички т.нар. антиепидемични мерки за нещо, което трябва да бъде прекратено като практика. Трябва да се премахне зеленият сертификат, като много тежка, дискриминационна форма, а децата ни да получат възможността за едно нормално образование, каквото те трета година не могат да получават“, каза Костадин Костадинов.

„Аз се надявам, че когато предлагате мерки изобщо за справяне с пандемията, да имате под внимание живота на всеки един българин, включително, че повече от 100 човека на ден умират в болници, и това, че лекарите и медицинските сестри все още са претоварени“, репликира президентът Румен Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Данни за нелегалната миграция: 1004 граждани на трети страни са задържани у нас през юли

1004 граждани на трети страни са задържани този юли  на територията на страната. Това съобщиха от Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на дела, свързани с трафик на хора и незаконна миграция. Нараства броят и на досъдебните производства, като през юли те са 283, при 168 през юни.  Един от характерните..

публикувано на 16.08.24 в 12:57
Германски войници по време на учение.

Нови съмнения за саботаж в база на германската армия

Отново има съмнения за саботаж в база на германската армия. Този път е прерязана оградата на резервоар за питейна вода в Мехерних, Северен Рейн-Вестфалия.  Здравните власти предупреждават да не се използва водата.  Германска военна база е напълно изолирана заради съмнение в саботаж

публикувано на 16.08.24 в 12:57

Израел нареди нови евакуации от райони в южната и централната част от Ивицата Газа

Израелските сили за отбрана наредиха нови евакуации от райони в южната и централната част от Ивицата Газа, които по-рано бяха обявени за хуманитарни зони. Според армията тези места се използвали от палестинското движение "Хамас" за минометни и ракетни обстрели към Израел, предаде Ройтерс. "Хамас" иска израелско изтегляне от Газа и връщане на..

публикувано на 16.08.24 в 12:45
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов отговаря на въпроси в рамките на редовния парламентарен контрол - 16 август 2024 г.

Запрянов: Не бях информиран за клипа, заради който е освободен директорът на Информационния център

България не доставя помощ за Украйна по сухопътните си граници. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос на депутата от "Възраждане" Златан Златанов, дали е осигурена безопасността на транзитните превози, минаващи през територията на област Русе и Дунав мост:  "По отношение..

публикувано на 16.08.24 в 12:25

Божанов: Стоянов използва служители от МВР за политически интриги в опит да остане на поста

В отговор на обвиненията на министър Калин Стоянов за  политическа намеса в работата на МВР,  депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов заяви, че Стоянов "недопустимо използва работни контакти, за да ги превърне в политическа интрига": Вътрешният министър обвини Божидар Божанов в "арогантна политическа намеса" в работата на МВР "Знаете, появи се..

публикувано на 16.08.24 в 12:11

50 000 лв. гаранция за адвоката, задържан по случая "ББР"

Единственият задържан по случая "Българска банка за развитие" - адвокат Иван Георгиев, е вече на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева.   Той е единственият обвинен заради необезпечения кредит от близо 150 милиона лева, който през 2019 година банката, ръководена тогава от Стоян Мавродиев, отпуска на фирма "Роудуей Кънстръкшън",..

публикувано на 16.08.24 в 12:00

Мартиан Табаков: В "Преди музикалните инструменти" си свободен да откриваш свойствата на звука

Изложбата на младия скулптор Мартиан Табаков "Преди музикалните инструменти" във Варна ще продължи до 1 септември. Тя бе открита преди дни и вече се радва на зрителски интерес. "Казва се "Преди музикалните инструменти", защото става дума за моя личен път при откриването на звука и акустиката. Да речем, че един музикален инструмент е..

публикувано на 16.08.24 в 11:58