Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания одобри ваксинирането на деца от 5 до 11 години

Испания иска да държи училищата отворени и да спре циркулацията на вируса.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Комисията по обществено здраве в Испания разреши ваксинирането срещу Covid 19 на деца от 5 до 11 години, след като Европейската агенция по лекарствата одобри прилагането на ваксината на „Пфайзер“ (Pfizer).

Очаква се първата партида ваксини за деца да пристигне на 13 декември и ваксинацията да започне на 15-и, след разпределението ѝ между автономните региони, предава кореспондентът ни в Барселона Маргарита Ралчева.

Детските ваксини са една трета от дозата за възрастни и се поставят на два пъти през осем седмици.

Над 3 милиона са децата в Испания в тази възрастова група, които могат да бъдат ваксинирани след като автономните правителства създадат ред по който това да се случи.

Астурия вече обяви, че ще използва мрежата на първичната помощ, Мадрид - болниците, а Мурсия - ваксинационните центрове за възрастни.

Франсиско Алварес от Испанската асоциация по педиатрия обясни, че е важно и децата да бъдат ваксинирани, защото „нулев риск не съществува“.

„Защо да рискуваме детето ни да бъде хоспитализирано, ако имаме ваксина?", каза Алварес.

Другите причини са да държат училищата отворени и да спре циркулацията на вируса.

В момента сред децата под 12 годишна възраст има най-висока заболеваемост – 412 случая на 100 000 жители. При 12-17 годишните тя е 133 случая на 100 000 жители и постоянно намалява, тъй като над 87% от тях вече са напълно ваксинирани.

До момента Испания е ваксинирала напълно повече от 80% от населението си срещу Covid-19, докато близо 12% от отговарящото на условията население е получило и бустерна доза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Белодробната болница в Троян започват безплатни прегледи за туберкулоза

В Белодробната болница в Троян от утре 16 септември започва седмица на безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза. Безплатните прегледи ще се извършват всеки работен ден от 8.00 ч. до 16.00 ч., поясни управителят на Белодробната болница д-р Цветомила Дудевска. „Безплатните прегледи включват пълен анализ  на състоянието на дихателната..

публикувано на 15.09.24 в 13:29
Капсулата се приводни в Мексиканския залив.

Предприемачът Джаред Айзъкман се завърна на Земята след космическата разходка

Технологичният предприемач Джаред Айзъкман и неговият екипаж успешно се завърнаха на Земята след петдневна мисия, при която беше осъществена първата комерсиална космическа разходка и екипажът достигна най-голямата височина в Космоса след кацналите на Луната астронавти на НАСА. При навлизането си в земната атмосфера повърхността на апарата..

публикувано на 15.09.24 в 13:14

Модернизират пътна инфраструктура в община Добричка по проекти за над 3 млн. лева

Улична и пътна инфраструктура ще бъде ремонтирана с европейски средства в община Добричка. Проектите са по Програмата за развитие на селските райони и са на стойност от над 3 милиона лева. Осигуреното финансиране ще се използва за ремонт на улици и тротоари в селата Божурово, Царевец и Опанец, община Добричка. Улиците в трите села са..

публикувано на 15.09.24 в 12:54

Тошко Йорданов: Джентълменските споразумения да си ги вземат и да ги занесат навътре в гардероба

"Джентълменските им споразумения ги видяхме. Лъжливите джентълмени от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ се наиграха едни с други и всъщност унищожиха Конституцията, вкараха страната в хаос и увеличиха държавния дълг, мисля към 40 млрд. Тези джентълменски споразумения да си ги вземат и да си ги занесат някъде по-навътре в гардероба ". Това призова пред БНР..

публикувано на 15.09.24 в 12:26
Пресконференция на полския премиер Доналд Туск във връзка с извънредната ситуация.

Най-малко една жертва взеха наводненията в Полша

Един човек е загинал в Полша, един пожарникар в Австрия, а четирима са в неизвестност в Чехия след проливните дъждове в Централна и Източна Европа, съобщават информационните агенции. Вчера четирима загинаха при наводнения в Румъния. 1600 души са евакуирани в окръг Клодзко в югозападна Полша заради наводнения в няколко общини след продължили..

публикувано на 15.09.24 в 12:13
По време на тържеството председателят на парламента Рая Назарян връчи дипломите на завършващите с отличие студенти.

Председателят на НС откри учебната година във Висшето училище по телекомуникации и пощи

Председателят на Народното събрание Рая Назарян откри учебната година във Висшето училище по телекомуникации и пощи. Пред студентите тя заяви, че образованието е единственият шанс за дългосрочна инвестиция в бъдещето: "Заедно, като един екип, вие сте изкусните майстори за светлото и проспериращо бъдеще на нашата нация. Развитието на..

публикувано на 15.09.24 в 11:48
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров: Няма да участваме в предизборни залъгалки и капани

"Имаме фундаментални различия с ГЕРБ по отношение на начина на управление, на функциониране на държавата, на икономическия модел.  Приключихме с предизборните коалиции. Концентрирани сме изцяло в нашите послания и платформи. Всичко останало е провокация . Търсенето на следизборни съюзи е следващ етап, който не е на дневен ред в момента". Така..

публикувано на 15.09.24 в 11:34