Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бистра Иванова: Мигрантите правят обществото ни по-пъстро и по-интересно

Мигранти с таланти или чужденците във вдъхновяваща светлина

Ищван Буш: Живеем в балон, исках да изляза от балона и да се запозная с различни хора

Бистра Иванова и Ищван Буш
Снимка: Ани Петрова

Чужденци във вдъхновяваща светлина отвъд черната кутия на стереотипите за непознатите - това ще представя Сдружение „Мулти култи колектив” в следващите месеци в рамките на проекта „Мигранти с таланти”. Ще има събития, на които водещи ще бъдат самите мигранти. Концерти, работилници, дискусии - всеки, който има интерес за досег с тези хора от първо лице, може да следи Фейсбук страницата на сдружението. Кампанията, която сега започва, ще продължи три години.

Бистра Иванова

Броят на мигрантите у нас нараства всяка година. България имаше профил с негативна нетна миграция – повече хора напускаха страната, отколкото идваха в нея. За 2020 г. обаче НСИ за първи път отбеляза, че повече хора са дошли, отколкото са я напуснали, обясни пред БНР Бистра Иванова, която е председател на „Мулти култи колектив”.

„За това има различни причини като Covid, Brexit, но фактът е факт – за първи път от 30 години имаме положителна нетна миграция. И тук идва въпросът кои са тези чужденци, които идват в страната.“

По време на управлението на ГЕРБ и Обединените патриоти образът на мигрантите беше деперсонифициран и за тях се говореше като за проблем и бреме, отбеляза Бистра Иванова. Според нея всъщност те носят голям потенциал и възможности.

Правят обществото ни по-пъстро и по-интересно. Това е и нашата покана – да дадем глас, собствен почерк на тези чужденци, които да покажат на какво са способни, какво носят в България.“

Първоначалният списък вече съдържа повече от 100 имена, а кампанията дори не е започнала официално. Сред тях са например готвач от Непал, музикант от Перу, дама от Доминиканската република, която се занимава с изкуство, жени бежанци от Афганистан... И Ищван Буш от Унгария, автор на подкаста „Тайни познати“, който е в България от 2013 г.

Ищван Буш

„Ние всички живеем в едно пространство, затворен кръг. Много е популярно да кажем, че живеем в балон. Исках да изляза от този балон. Отиваме на работа, имаме си приятели, но исках да видя и да се запозная и с други хора. Изглежда, че в днешния живот няма пространство за това или нямаме смелост, нещо липсва“, сподели Ищван Буш в предаването „Преди всички“.

Когато човек е в чужбина, има някакво празно пространство – малко трудно се свързва и се запознава с други хора, но езикът помага“, казва още Ищван, който се е убедил, че отсрещните приемат чужденеца различно, когато им говори на английски или на български, дори на лош български, защото това скъсява дистанцията.  

Бистра Иванова и Ищван Буш

Една от историите, които „Мулти култи колектив“ ще разкаже, е на жена от Кабул, която подготвя отварянето на собствено заведение у нас. Апелът в социалните мрежи да се подпомогне закупуването на последното оборудване за заведението срещнал голям отклик, посочи Бистра Иванова.

Когато един човек застане с лицето си, когато се покаже историята, когато се покаже градивното, което прави тя в България – защото тя става работодател, започва да плаща данъци, става активен участник в нашето общество - тогава видяхме, че българите подадоха ръка.“

Повече по темата слушайте в звуковия файл.  

Снимки: Ани Петрова

Музиката, която Ищван Буш ползва в своя подкаст и звучи във фрагмент от интервюто, е Opening Move на Shane Ivers - https://www.silvermansound.com.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

Банско е най-предпочитаната изходна точка за разходки и преходи в Пирин. На километър от града започва маршрут, по който могат да се движат инвалидни и детски колички. Ролбанът е сред любимите места за ежедневна разходка в планината , разказва директорът на НП "Пирин" Росен Баненски. "Ролбанът като местност, позната на банскалии, е..

публикувано на 28.07.24 в 21:13

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53