Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждаха над три часа структурата и състава на новия кабинет

| обновено на 13.12.21 в 17:50
Снимка: БГНЕС

Народното събрание гласува новото правителство с премиер Кирил Петков след дебати, които продължиха над три часа. На тях те обсъждаха предложената структура и и състав на Министерския съвет.

Кирил Петков заяви пред депутатите, че основен приоритет пред кабинета му е избягването на увеличението на цената на тока за битовите абонати, диверсификация и бързо изграждане на гръцката газова връзка.

Той посочи, че приоритет пред бъдещото правителство ще е и преборване на Covid кризата, като се предлагат два варианта - доброволна ваксинация и зелен сертификат.

Петков каза, че първата заповед, която ще издаде като премиер, е в Министерския съвет да се влиза със зелен сертификат.

Нулева толерантност към корупцията и промяна в правосъдната система са сред другите приоритети пред правителството. 

„Днес е важен ден да продължи промяната. Промяната на мисленето и промяната в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България трябва да работим заедно. Заедно четиримата коалиционни партньори ние постигнахме общи дебати, направихме общо споразумение в 120 страници, 18 глави, за политиките, които ще са нужни за тази промяна. Но заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени и промени в съдебната власт“, заяви пред депутатите Кирил Петков. 

От парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС заявиха, че няма да подкрепят коалиционното правителство.

За парламентарната група на ГЕРБ кабинетът на Кирил Петков е продължение на служебните кабинети на президента Румен Радев.

Според Десислава Атанасова управлението в последните месеци е довело до безпрецедентен хаос, политическа криза, провал в съхраняване на живота на хората в Covid кризата и провал в плана за развитие.

ДПС ще бъде конструктивна опозиция“, казаха Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев.

„Ние от ДПС няма да подкрепим предложената програма, структура и състав на Министерски съвет, защото не сме участвали в никакви разговори за тях, но ние ще бъде конструктивна опозиция и ще дадем своя принос в подкрепа на благосъстоянието на българските граждани“.

„Ще подкрепяме всичко добро и ще показваме, и ще водим яростна съпротива срещу всичко, което не е добро, но аз бих искал да се обърна към вас със следните думи: не отричайте това, което са направили поколенията преди вас. С тези думи ви пожелавам успех от сърце. Ще се радваме на успехите, защото те ще бъдат успехи за България“.

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова, която ще бъде и вицепремиер, обясни участието на социалистите като гаранция за социална справедливост.

„Ние приемаме участието си в този кабинет като гарант за социална справедливост в България, като гарант за социална политика, като гарант за грижа за хората. И това, което ви казвам е факт, записано в споразумението на бъдещото управление. Защото най-накрая, след 5-годишни усилия на „БСП за България“, те ще бъдат гарантирани с безплатни детски градини и ясли. За което благодаря на мандатоносителите и другите колеги от партиите.

Най-накрая децата до 14 години ще имат безплатни лекарства, а младите родители, които ще останат да ги гледат вкъщи заради Covid пандемията, ще бъдат гарантирани с една заплата“, каза Нинова пред депутатите.

Партия „Възраждане“ не подкрепи новия кабинет, защото видя правителство, което не отговаря на българските национални интереси и продължаване на предишни политики от ГЕРБ, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Забелязахме много сериозни, притеснителни повторения с политики, които са упражнявани вече 12 години. Приемствеността на бъдещото правителство със сегашното и с предишното на Борисов. Министърът на образованието Денков беше министър на образованието в правителството на Борисов. Позицията за влизането в Еврозоната. По този въпрос трябва да има референдум. Трябва да имаме енергийна независимост. Как точно, при условие, че ще започнем да внасяме ток, ако се ликвидират ТЕЦ-овете? Как точно, при условие, че никъде не е записано довършване на АЕЦ „Белене“, което за нас е много важно?“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За хората и пчелите – скандално изказване на общинар от Горна Оряховица

Скандално изказване на общински съветник в Горна Оряховица: „Майната им на хората – да мрат“ от последното заседание на местния парламент породи широко обществено недоволство. Изказването е запечатано от камерите и микрофоните в залата на Общинския съвет в Горна Оряховица. На мартенското заседание трима общински съветници коментират..

публикувано на 24.04.24 в 17:24
Сградата в Солинген, в която загина българско семейство.

Президентът на Германия: Причинителите на пожара в Солинген ще получат необходимите наказания

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза, че извършителите на умишления пожар, при който загина четиричленно семейство от България, ще получат необходимите наказания. Четирима български граждани са загинали в пожар в Западна Германия Палеж най-вероятно е предизвикал пожара, в който загина българско семейство в Германия..

публикувано на 24.04.24 в 17:20
Ивайло Диманов

"Амфибрахий в До мажор" - новата книга на Ивайло Диманов

За всички, които се чувстват самотни в лабиринта на отчуждението и търсят своето място и смисъл, сред хора и улици, е поканата ни за среща с поетичния свят на Ивайло Диманов . В "Нощен хоризонт" с музика и стих съпреживяваме новите стихотворения на поета в досег с любовта, раздялата и търсенето на щастието. Най-новата му стихосбирка..

публикувано на 24.04.24 в 17:13

Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна по време на посещението си в Берлин. Той посочи, че предстоящото предоставяне на противовъздушна система Patriot е от огромно значение за Киев. "Не можете да пренебрегнете факта, че Германия е най-важният поддръжник на Украйна наред с Обединеното..

публикувано на 24.04.24 в 17:03
Министърът на туризма Евтим Милошев

Комисията по туризъм прие промени, улесняващи наемането на работници от трети страни

Парламентарната Комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с който се улеснява процеса по наемане на работници от трети страни, за което настоява туристическия сектор. Вносители на законопроекта са Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Предложените..

публикувано на 24.04.24 в 16:58
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в Рафах

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в град Рафах и ще я започне веднага щом операцията бъде одобрена от правителството, съобщи Ройтерс като се позова на източник от израелските сили за сигурност. Говорител на правителството подчерта, че операцията ще се извършва с особено внимание към предпазване на цивилното..

публикувано на 24.04.24 в 16:57

По 200 млн. лв. годишно до 2029-а за рекултивация на мини "Марица Изток"

Комисията по енергетика в Народното събрание гласува предложение за отпускане по 200 млн. лв. годишно от бюджета през следващите пет години за рекултивация на мини "Марица Изток". Парите ще бъдат използвани до 2029 г. за закриване на мините, съобщи заместник-председателят на комисията Рамадан Аталай.  Депутатите приеха на второ четене и..

публикувано на 24.04.24 в 16:45