Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждаха над три часа структурата и състава на новия кабинет

| обновено на 13.12.21 в 17:50
Снимка: БГНЕС

Народното събрание гласува новото правителство с премиер Кирил Петков след дебати, които продължиха над три часа. На тях те обсъждаха предложената структура и и състав на Министерския съвет.

Кирил Петков заяви пред депутатите, че основен приоритет пред кабинета му е избягването на увеличението на цената на тока за битовите абонати, диверсификация и бързо изграждане на гръцката газова връзка.

Той посочи, че приоритет пред бъдещото правителство ще е и преборване на Covid кризата, като се предлагат два варианта - доброволна ваксинация и зелен сертификат.

Петков каза, че първата заповед, която ще издаде като премиер, е в Министерския съвет да се влиза със зелен сертификат.

Нулева толерантност към корупцията и промяна в правосъдната система са сред другите приоритети пред правителството. 

„Днес е важен ден да продължи промяната. Промяната на мисленето и промяната в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България трябва да работим заедно. Заедно четиримата коалиционни партньори ние постигнахме общи дебати, направихме общо споразумение в 120 страници, 18 глави, за политиките, които ще са нужни за тази промяна. Но заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени и промени в съдебната власт“, заяви пред депутатите Кирил Петков. 

От парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС заявиха, че няма да подкрепят коалиционното правителство.

За парламентарната група на ГЕРБ кабинетът на Кирил Петков е продължение на служебните кабинети на президента Румен Радев.

Според Десислава Атанасова управлението в последните месеци е довело до безпрецедентен хаос, политическа криза, провал в съхраняване на живота на хората в Covid кризата и провал в плана за развитие.

ДПС ще бъде конструктивна опозиция“, казаха Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев.

„Ние от ДПС няма да подкрепим предложената програма, структура и състав на Министерски съвет, защото не сме участвали в никакви разговори за тях, но ние ще бъде конструктивна опозиция и ще дадем своя принос в подкрепа на благосъстоянието на българските граждани“.

„Ще подкрепяме всичко добро и ще показваме, и ще водим яростна съпротива срещу всичко, което не е добро, но аз бих искал да се обърна към вас със следните думи: не отричайте това, което са направили поколенията преди вас. С тези думи ви пожелавам успех от сърце. Ще се радваме на успехите, защото те ще бъдат успехи за България“.

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова, която ще бъде и вицепремиер, обясни участието на социалистите като гаранция за социална справедливост.

„Ние приемаме участието си в този кабинет като гарант за социална справедливост в България, като гарант за социална политика, като гарант за грижа за хората. И това, което ви казвам е факт, записано в споразумението на бъдещото управление. Защото най-накрая, след 5-годишни усилия на „БСП за България“, те ще бъдат гарантирани с безплатни детски градини и ясли. За което благодаря на мандатоносителите и другите колеги от партиите.

Най-накрая децата до 14 години ще имат безплатни лекарства, а младите родители, които ще останат да ги гледат вкъщи заради Covid пандемията, ще бъдат гарантирани с една заплата“, каза Нинова пред депутатите.

Партия „Възраждане“ не подкрепи новия кабинет, защото видя правителство, което не отговаря на българските национални интереси и продължаване на предишни политики от ГЕРБ, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Забелязахме много сериозни, притеснителни повторения с политики, които са упражнявани вече 12 години. Приемствеността на бъдещото правителство със сегашното и с предишното на Борисов. Министърът на образованието Денков беше министър на образованието в правителството на Борисов. Позицията за влизането в Еврозоната. По този въпрос трябва да има референдум. Трябва да имаме енергийна независимост. Как точно, при условие, че ще започнем да внасяме ток, ако се ликвидират ТЕЦ-овете? Как точно, при условие, че никъде не е записано довършване на АЕЦ „Белене“, което за нас е много важно?“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за дъжд в Югоизточна България

Жълт код за дъжд и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 9 области предимно в Югоизточна България (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места..

публикувано на 22.07.24 в 11:54
Димитър Главчев (в средата), служебния министър на енергетиката Владимир Малинов (втори отляво), посланика на САЩ в България Кенет Мертен (втори отдясно) и други официални лица.

Главчев: Сътрудничеството ни с Американската агенция за търговия и развитие е ключово

Електроенергийният системен оператор и Американската агенция за търговия и развитие подписаха на церемония в Министерския съвет договор за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждането на енергиен коридор Изток-Запад. Стойността на проекта е близо милион и половина долара. Планира се проектът да свързва електропреносните..

публикувано на 22.07.24 в 11:47

ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на президента

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание ПП-ДБ. ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна. "Отговорът след..

публикувано на 22.07.24 в 11:15
Ружа Лазарова

Ружа Лазарова: Огромната политическа криза събуди демокрацията във Франция

" Това е огромна политическа криза, която събуди демокрацията във Франция . Ще видим дали това ще е за добро или зло".  Това коментира пред БНР Ружа Лазарова - френска писателка от български произход. По думите ѝ Еманюел Макрон понася много критики за решението си за разпускане на френския парламент . То обаче, според нея, не е без причина :..

публикувано на 22.07.24 в 11:10
Контейнер за временно настаняване, с. Воден.

"Възраждане" искат засегнатите от пожарите да бъдат настанени в хотели

Парламентарната група на "Възраждане" ще внесе утре в Народното събрание проект на решение пострадалите от пожарите, чийто дом е бил разрушен от пламъците, да бъдат настанени в хотели в близките градове за сметка на държавата. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов. Според него е недопустимо хората да живеят във фургони, а..

публикувано на 22.07.24 в 10:54
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел

Борел: Ще има голяма разлика в отношенията ни със САЩ според това кой е в Белия дом

"Ще има много голяма разлика за отношенията ни според това кой е в Белия дом", така върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел коментира оттеглянето на президента Джо Байдън от надпреварата за държавен глава. Той обаче допълни, че не е негова работа да казва на американците какво да правят. На влизане за Съвет "Външни..

публикувано на 22.07.24 в 10:43
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Решаваща седмица преди изборите във Венецуела на 28 юли

Венецуела влиза в решаващата седмица преди изборите на 28 юли. На тях президентът Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат. Предизборни прояви в подкрепа на действащия президент Николас Мадуро се организират  в десетки градове на Венецуела. На митингите идват хиляди хора със знамена и портрети на покойния лидер Уго Чавес и на..

публикувано на 22.07.24 в 10:09