Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прегласуват в четвъртък мораториума върху цените на тока, парното и водата

Комисия предлага замразяването да е в сила от 16 декември

| обновено на 15.12.21 в 17:36
Снимка: БГНЕС

По предложение на парламентарната група на ГЕРБ - със 186 гласа "за", два "против" и два "въздържал се" - Народното събрание наложи мораториум върху цените на тока, студената вода и топлинната енергия на нивата им от 1 януари тази година. 

Създадена беше временна парламентарна комисия за енергийната криза.

Само час след пленарното заседание стана ясно, че мораториумът върху цените на тока, парното и водата ще бъде прегласуван. От Министерския съвет определиха мораториума като неясен.

"Отговорност на депутатите от мнозинството няма да се търси. Новосформираната временна парламентарна комисия за енергийна криза ще изготви доклад, от който да стане дали решението за мораториума да бъде прегласувано", това каза на пресконференция в Министерски съвет началникът на премиерския кабинет Лена Бориславова. 

След замразяването от парламента на цените на тока, В и К-услугите и топлинната енергия на нивата от 1-ви януари 2021-ва година, последваха горещи събития в Народното събрание и в Министерския съвет. След заседание на Енергийната комисия, се стигна до ново предложение - да се смени срока на действие на наложения мораториум. Комисията предлага срокът да е с начална дата от 16-ти декември 2021-ва година до 31-ви март 2022-ра. Началникът на премиерския кабинет Лена Бориславова настоя да се внесе нов вариант в парламента заради неясноти:

"Това, което е неясно, е текстът. Той не беше внесен предварително, не беше обсъден на експертно ниво и ние заставаме, новата коалиция, зад идеята, че по подобен начин не трябва некомпетентно, макар и от опитна опозиция, да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос в обществото".

С бурни дебати по-рано депутатите наложиха мораториум върху цените на електроенергията, В и К-услугите и топлинната енергия на нивата от 1-ви януари 2021-ва година. Предложението направи изненадващо групата на ГЕРБ. Десислава Атанасова коментира: 

"Мисля, че по този начин наистина ще направим нещо смислено за българските граждани, за българския бизнес, ще реагираме на ценовата криза на електроенергията".

От ДПС предупредиха в пленарната зала, че решението ще бъде пагубно за бизнеса. Депутатът Рамадан Аталай:

"Направихте най-големият популизъм. Ще фалирате всички онези частни дружества, които пренасят електроенергия. Това означава, че вие нямате никаква представа в момента какво направихте със свободния пазар на електроенергията в България".

Депутатите приеха създаването на Временната комисия по въпросите с енергийната криза и предложения за справяне с нея. Председател на Комисията, която ще работи един месец, ще бъде депутатът Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната".

Проектът за ново решение ще бъде внесен за гласуване на утрешното пленарно заседание на парламента. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Николас Мадуро е обявен за победител на президентския вот във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отново печели изборите във Венецуела, съобщи Избирателната комисия, въпреки многобройните сондажи, които сочеха предимство на опозицията. Основен съперник на Мадуро беше кандидатът на най-големия опозиционен блок Едмундо Гонсалес. Опозицията призова гласоподавателите да останат в секциите за..

публикувано на 29.07.24 в 07:57
Снимки на жертвите на удара срещу окупираните от Израел Голански възвишения.

САЩ и европейски държави се обявиха против разрастване на конфликта Израел - "Хизбула"

Съединените щати и редица европейски страни се обявиха против разрастване на конфликта на Израел с ливанската радикална групировка "Хизбула", която беше обвинена за гибелта на 12 деца и младежи при ракетно нападение в окупираните Голански възвишения. "Хизбула" напусна позиции в Ливан, след като Израел заплаши със силен удар в отговор на..

публикувано на 29.07.24 в 07:48

Работи се по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин

Прокурори и следователи работят по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин. Вчера бяха открити две тела в района на взривовете. Така жертвите станаха четири.  Разпитани са осем свидетели. Един от тях е младеж, който е оцелял на територията на складовете през първите 20 минути на пожара и е успял да се спаси, съобщи..

публикувано на 29.07.24 в 07:38

Днес президентът връчва на ИТН третия проучвателен мандат за формиране на правителство

Изчерпват се шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.   Днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен мандат. След като получи папката, партията на Слави Трифонов трябва да посочи кандидат за премиер,..

публикувано на 29.07.24 в 07:00

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба – лаврак, ципура, кефал и даже змиорки, загиват поради липса на кислород. Кметът на Орбетело Андреа..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал 200 млн. щатски долара и е приел 170 хил. нови доброволци за седмицата, след като президентът Джо..

публикувано на 28.07.24 в 20:09