Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев подкани Европа да не притиска България за Северна Македония

Румен Радев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Република Северна Македония трябва да промени конституцията си, съобщава изданието "Euractiv", цитирайки президента на България Румен Радев. Пред изданието Радев сочи, че четири години след подписването му, Договорът за приятелство и добросъседство не само не се изпълнява, но езикът на омразата в Скопие се засилва и София не вижда политическа воля за премахване на обидните текстове от македонските учебници и медии. Конституционни гаранции за правата на македонските българи са един от факторите, преди България да "отвори вратата" за евроинтеграцията на Република Северна Македония:

"Наслушахме се на декларации през тези четири години, откакто подписахме договора, но резултати няма. Затова искаме да видим необратими, стабилни и законово обвързани резултати. Какво повече от една промяна в конституцията? Защо трябва да е трудно да бъде добавена една дума - една-единствена думичка - "българи", редом с албанци, сърби, босненци, турци и всички останали?"

Българският президент подкани европейските партньори на София да не притискат България по македонския въпрос

"Не вярвам, че упражняването на масиран натиск върху страна членка - в случая България - вместо върху страната кандидат - Северна Македония, е работещо решение. Вместо да се опитват да изискат едностранни отстъпки от България, много по-добре ще е за нашите европейски партньори да насърчат РСМ да работи по-сериозно върху критериите за членство и изпълнението на договорните си задължения към България."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизборната кампания забави избора на председател на Общинския съвет в Кюстендил

Предизборната кампания забави избора на председател на Общинския съвет в Кюстендил, което трябваше да стане до 11 май. Според решението на съветниците още при полагането на клетва на 11 номеври м.г. председател ще се избира на всеки 6 месеца. Избор на нов председател трябва да стане на предстоящото заседание на съвета на 29 май. Досега обаче..

публикувано на 26.05.24 в 18:02

"Зелено Габрово" - кампания в подкрепа на кварталните общности

В Габрово започна ежегодната кампания в подкрепа на кварталните общности, ангажирани с облагородяването на местата, където живеят. Общината ще им предоставя безплатно разсади и растения, за да са по-цветни междублоковите пространства. Ежегодната кампания се нарича "Зелено Габрово". Желаещите да се включат участват със собствен труд,..

публикувано на 26.05.24 в 17:40
Отляво надясно - Елке Бюденбендер, президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, президентът на Франция Еманюел Макрон и Бриджит Макрон - Берлин, 26 май 2024

Макрон на историческо посещение в Германия

Президентът на Франция Еманюел Макрон пристигна в Берлин за първото държавно посещение на френски държавен глава в Германия от четвърт век насам. Макрон на държавно посещение в Германия "Франс прес" отбелязва, че това е началото на тридневната му визита с четири спирки, която ще има за цел да подчертае историческото значение на следвоенните..

публикувано на 26.05.24 в 17:35
Норвежкият външен министър Еспен Барт Ейде (вдясно) предаде на премиера на Палестина Мохамед Мустафа документите за дипломатическото признаване на страната му

Норвегия предаде документи на палестинския премиер за признаване на палестинска държава

Норвегия днес предаде дипломатически документи на палестинския премиер като последна стъпка към признаването на палестинска държава - до голяма степен символичен ход, който разгневи Израел, предаде "Асошиейтед прес". Ирландия и Испания заедно с Норвегия поеха ангажимент за признаване на палестинска държава - историческа стъпка, която засилва..

публикувано на 26.05.24 в 17:10

Превозвачите осигуряват сезонни линии до морето

От 1 юни ще бъдат осигурени автобуси за сезонните линии до морето. За БНР Теодора Велева - мениджър в една от големите транспортни компании у нас заяви,че очакват по-дълъг летен сезон: "Пускаме автобуси, които ще пътуват до Ахтопол и до Свети Влас, ще обявяваме такива допълнителни линии в хода на целия юни месец. Можем да направим като извод, че..

публикувано на 26.05.24 в 15:55

14 са вече жертвите на руския въздушен удар в Харков

14 са вече жертвите на руския въздушен удар по строителен хипермаркет в украинския град Харков вчера. Президентът Володимир Зеленски призова американския и китайския си колега да присъстват на срещата на върха за мир в Швейцария следващия месец. Поне 11 жертви на руски въздушен удар в Харков 43-ма са ранените при руския удар по хипермаркета в..

публикувано на 26.05.24 в 15:11

Сирени в Тел Авив, осем ракети бяха изстреляни от Рафах към Израел

За първи път от месеци насам в Тел Авив прозвучаха сирени, а в централната част на Израел бяха регистрирани поне три взрива. Израелските военни съобщиха, че сирените са задействани защото най-малко 8 ракети са били изстреляни към Израел от град Рафах в Ивицата Газа. По-рано израелски високопоставен служител съобщи пред "Франс прес", че се очаква тази..

публикувано на 26.05.24 в 14:57