Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън не планира допълнителни мерки срещу коронавирус преди Коледа

Снимка: архив

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че няма да има нови ограничения преди Коледа заради Ковид-19, но не изключи това да се случи след 25 декември на фона на бързото разпространение на заразяванията с варианта Омикрон.

Във видеопослание, разпространено във вторник, Борис Джонсън заяви, че правителството не може да изключи допълнителни ограничения след Коледа и обеща да направи каквото е необходимо, за да защити здравето на нацията. Той допълни, че поради неяснотата каква е силата на Омикрон и влиянието на ваксините няма основание да се налагат по-твърди мерки преди Коледа. Джонсън посъветва хората да се събират по Коледа, но да бъдат предпазливи и отново призова всички да получат трета доза ваксина. 

По-рано Шотландия обяви, че в деня след Коледа ще влязат в сила нови по-строги мерки и че се отменя традиционното новогодишното тържество в Единбург. За най-малко 3 седмици от 26 декември всички събития на открито в Шотландия ще бъдат ограничени до 500 души, а на закрито - до 200 души, ако са седящи, или 100, ако са правостоящи. 

Уелс вече обяви, че спортните събития ще бъдат без публика след Коледа. Нощните клубове в Уелс затварят след 27 декември. 

В Северна Ирландия се налага ограничение до 30 души при събирания на различни домакинства. 

За последното денонощие са регистрирани нови 90 629 случая на заразявания и 172 жертви. Има нови 15 363 случая на заразявания с Омикрон, с което общият им брой достигна 60 508. Във вторник близо 900 000 британци са си поставили бустерна доза ваксина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Новогодишното тържество на "Трафалгар скуеър" се отменя заради Омикрон

Планираното новогодишно тържество на лондонския "Трафалгар скуеър" няма да се състои, заради рязкото увеличение на случаите на заразявания с Омикрон в британската столица. Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че събитието, на което трябваше да присъстват..

публикувано на 21.12.21 в 01:37
Европейска агенция по лекарствата (EMA)

EMA все още не е сигурна дали са нужни корекции на Covid ваксините за варианта Омикрон

Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви във вторник, че все още не е ясно дали съществуващите ваксини срещу Covid-19 ще трябва да бъдат модифицирани, за да бъдат ефективни срещу варианта на коронавируса - Омикрон. "Няма отговор дали ще..

публикувано на 21.12.21 в 16:01
Риши Сунак, министър на финансите на Великобритания

Великобритания задели 1 млрд. паунда в подкрепа на най-силно засегнатите бизнеси от Covid вълната с Омикрон

Британският министър на финансите Риши Сунак обяви фонд от 1 милиард паунда за подпомагане на най-сериозно засегнатите бизнеси от увеличаващият се брой на заразявания с Covid-19. Ресторантьорството, хотелиерството и развлекателния бизнес са..

публикувано на 21.12.21 в 17:57

И Португалия въвежда нови ограничителни мерки заради Омикрон

Португалското правителство въведе във вторник нови противоепидемични ограничителни мерки, за да помогне за ограничаване на разпространението на новия вариант Омикрон в страната. От понеделник, 27 декември, новите ограничения включват изискване..

публикувано на 21.12.21 в 20:21
Говорителят на Белия дом Джен Саки

Белият дом очаква увеличаване на "пробивните" случаи на Covid-19 заради Омикрон

Прессекретарят на Белия дом Джен Саки заяви във вторник, че американската администрация очаква да има увеличение на пробивните случаи при заразяване с коронавирус в светлината на варианта Омикрон. Това са случаи на хора, които са ваксинирани, но..

публикувано на 21.12.21 в 22:00
Джо Байдън

Джо Байдън: Голям брой напълно ваксинирани могат да се заразят с варианта Омикрон

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви във вторник, че поради високата предаваемост на варианта на коронавируса - Омикрон има голям шанс много на брой напълно ваксинирани хора да се заразят. Въпреки това Байдън отбеляза, че тези,..

публикувано на 21.12.21 в 22:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха...

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева...

публикувано на 19.04.24 в 13:06