Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП не разполага с капацитет да отговарят на жалбите на хората

Пейо Майорски: Ако има увеличение на цените на мобилните услуги, трябва да е за година

Снимка: архив

"Непрекъснато получаваме сигнали от граждани най-често свързани с цените на комуналните услуги - на мобилните оператори и на топлофикациите", каза в "Преди всички" Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.
"В ситуацията с цените на мобилните услуги мога да кажа, че операторите ни предлагат индивидуални договори, в които има общи условия, които биват утвърдени от Комисията за защита на потребителите. Когато има неравноправни клаузи в тези договори, Комисията има право да не допусне те да влязат в употреба. В случая никой не оспорва правото на телекомуникационните компании да покачват цените. Това го пише в общите условия, като веднъж гогодишно това е правомерно.

Неправомерно е да се иска такова повишение да бъде спрямо инфлационния индекс за две години. Другото неправомерно е, че не се дава възможността на потребителя да предоговори договора си", счита Майорски.

Според него потребителят трябва да може да предоговори и да поиска намаляване на цената на плана си, без да търпи неустойки.

"Ако има увеличение на цените на мобилните услуги, трябва да е с инфлационния индекс само за една година. Затова и поискахме оставка на Комисията за защита на потребителите. Защото не трябва да бъдат допускани такива клаузи в общите правила на компаниите. Освен това според нас КЗП не разполага с капацитет да отговаря на жалбите на хората, не като брой хора, а като липса на организация.

А въпроса с общите правила на компаниите касае всички, не само мобилните оператори, които ни предоставят комунални услуги", заяви още пред БНР Пейо Майорски.

Според Майорски това касае и ролята на КЕВР във връзка с цените на тока, парното и водата.

"В този орган най-вероятно трябва да има някаква промяна. Новото правителство трябва да анализира какъв е проблемът и той да бъде отстранен. И КЕВР да заработи в полза на всички страни", посочи още Майорски.

По думите му мораториумът е добра стъпка, докато управляващите създадът необходимата среда и видят къде точно е проблемът, но в крайна сметка ние като потребители ще си платим цената на този мораториум.


Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Хотели и ресторанти може да затворят в разгара на лятото заради кризата с персонала

Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу държавата заради пропуснати ползи . Те отправят упреци за забавени процедури по издаването на визи за сезонните работници от трети страни, които туристическият бранш очаква. Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила..

публикувано на 26.04.24 в 07:27

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург.  Хамза Юсаф смая съюзници и опоненти в четвъртък сутринта, като обяви, че внезапно прекратява..

публикувано на 26.04.24 в 03:57