Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Казахстан протестиращите са установили контрол над летището в Алмати

Правителството подаде оставка, а президентът обяви извънредно положение, но това не спря ескалацията

| обновено на 05.01.22 в 21:25
Алмати, Казахстан - 5 януари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втори ден продължават безредиците и напрежението в Казахстан, предизвикани от рязкото поскъпване на горивата и електроенергията. Вече в цялата страна е въведено извънредно положение, съобщава БГНЕС, като цитира „Мир-24“.

Демонстрантите подпалиха автомобили, чупиха магазини и атакуваха офиси на медии. Съобщава се за убити полицаи.

Протестиращите са установили контрол над летището в Алмати - най-големият град в страната, всички полети са временно отменени.

По-рано правителството подаде оставка, а президентът на страната обяви извънредно положение.

Медии съобщават за най-малко пет хиляди демонстранти, взели участие в протестите.

Полицията използва сила, шокови гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне протеста. Арестувани са над 200 души.

През изминалата нощ протестиращите в Алмати - най-големият град в Казахстан, са опожарили над 120 автомобила, изпочупили са 120 магазина и 180 заведения за обществено хранене, както и около 100 офиса, съобщиха от полицията.

РИА Новости предаде, че протестиращи в Алмати са атакували офиси на руската медия „Спутник“.

При безредиците в страната са били убити служители на реда, обяви президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, който направи официално изявление.

Той се закани, че властите ще действат възможно най-сурово спрямо нарушителите и каза, че е поел поста на ръководител на Съвета за сигурност от бившия лидер на страната Нурсултан Назарбаев. 

Токаев заяви, че зад бунтовете стоят заговорници, които разполагат с подробен план за действие и посочи още, че счита случващото се в Казахстан за „външна агресия“. 

По-рано днес президентът прие оставката на правителството, като обяви извънредно положение в Алмати и в Мангистауска област до 19 януари.

Протестиращите са разрушили паметника на първия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев в град Талдъкорган. Това съобщи порталът KazTAG.

На снимки, публикувани в портала, се вижда как паметникът е свален от постамента си и скулптурата е разцепена на две.

Талдъкорган е административен център на област Алмати. През 2016 г. в града е издигнат паметник на Назарбаев.

Междувременно американската енергийна корпорация "Шеврон" обяви, че работи за прекратяването на протестите на работниците в нейното предприятие "Тенгиз Шевр Ойл" в Казахстан.

"Шеврон" е най-големият чуждестранен производител на петрол в Казахстан.

Уебсайтовете на казахстанските медии са недостъпни. WhatsApp, Telegram, Viber и други месинджър приложения са прекъснати.

Казахстан може да реши сам проблемите си и е важно никой да не се намесва отвън, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му не е искана на руска помощ за справяне с протестите.

По-рано Русия призова за диалог и мирно разрешаване на кризата.

Европейският съюз призова засегнатите страни в Казахстан да се въздържат от действия, които биха могли да доведат до допълнителна ескалация на насилието.

"Апелираме към властите да спазват основните права на мирни протести и да използват пропорционално сила, когато защитават законните интереси, свързани със сигурността, както и да се придържат към международните си ангажименти", се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност.

Белият дом и ООН също призоваха казахстанските власти да проявят "сдържаност" при справянето с бурните граждански вълнения.

Недоволството в бившата съветска република бе разпалено от резкия скок на цените на пропан-бутана в богатата на нефт и природен газ Мангистауска област на югоизточния бряг на Каспийско море. Новата цена е била 120 тенге за литър или 28 щатски цента.

В опит да намали напрежението президентът Токаев обяви намалена цена от 50 тенге или 11 щатски цента, но недоволството продължи.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Михаил Кръстев: За да има стабилно управление, трябва да има ясен победител

Ясно, че е оттук нататък ще видим опит да се възпроизведе в един или друг вариант това, което беше досега - много тежко компромисно, много лабилно и много нестабилно мнозинство в парламента, което да се опита да формира и излъчи редовно избрано правителство. Това мнение изрази пред БНР журналистът и водещ на "Контракоментар" Асен Генов. „Не видяхме и..

обновено на 29.06.24 в 14:52
Владимир Путин

Таймс: Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа

“Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа", така е озаглавен обширен материал във вестник "Таймс", в който се споменава и България като благодатна почва за набиране на сътрудници. Операциите на Москва ескалираха в целия континент, от наемането на главорези за удари в симпатизиращи страни до масивни..

публикувано на 29.06.24 в 14:19

Да задминеш „Майкрософт“ и „Епъл“ (макар и за кратко)

Бърз скок в цените на акциите и - макар и само за няколко дни - първото място в списъка с най-скъпите компании в света на американския широкообхватен индекс Стандард енд Пуърс 500. Това се случи миналата седмица с американската технологична компания „Енвидиа“, чиято стойност надхвърли три трилиона долара. Само преди няколко месеца беше оценявана на..

публикувано на 29.06.24 в 14:00
Общобългарският културен център в Одеса

Българският дух в Общобългарския културен център в Одеса

Българите в Одеска област на Украйна са 150 000, като според последното официално преброяване в самата Одеса около 50 000. Важно място за тях е културният център, където се събират, общуват, творят и учат децата на езика. Общобългарският културен център в Одеса има вече 25 годишна история. Залите му са пълни с изкуство -..

публикувано на 29.06.24 в 13:59

С между 10 и 45% ще намалее размерът на предоставяните обезпечения на българските IATA агенции от септември

Разходите за поддържане на туристическите агенции оторизирани да издават самолетни билети в България ще намалеят с до 45% от 01 септември 2024 г. Това стана ясно по време на 23-та годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, която се проведе в Кюстендил. С между 10 и 45% ще намалее размерът на предоставяните..

публикувано на 29.06.24 в 13:43

"Морско дело и рибарство" е една от най-успешно усвоимите програми

Програмата за "Морско дело и рибарство" е една от успешно работещите програми, финансирани от Европейския съюз.  За отминалия програмен период е ефективно усвоен почти 100 % от бюджета й , който е в размер на 200 млн. лв .   Кои са хората, които са положили и продължават да полагат много лични усилия , за да вложат смислено..

публикувано на 29.06.24 в 13:35

Илияна Йотова: Ситуацията в страната е нестабилна

Ситуацията в страната е нестабилна, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.  Тя коментира политическите заявки преди връчването на първия проучвателен мандат в понеделник. "Всички чакат третия мандат и както всички чакат третия мандат, има вече партии, които определено се заявиха като желаещи да го получат и на другия ден всички останали..

публикувано на 29.06.24 в 13:33