Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордановден е

Православната църква почита Богоявление

Снимка: архив

Православната църква почита днес Богоявление - Йордановден, който е един от най-големите християнски празници. Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Божана.

Днес се освещават бойните знамена, а смелчаци скачат в студените води и спасяват Светия кръст.

Около 140 000 именици празнуват днес.

На този ден вярващите отдават молитвена почит към описаното в светото евангелие кръщение на Божия син във водите на река Йордан. Във всички православни храмове в страната се отслужва Велик водосвет за здраве.

Празникът е дошъл до нас от дълбоката християнска древност с името Богоявление. Наречен е така, защото на този ден Бог открива тайната на своята същност като се явява пред хората в своите три лица - на Отец, Син и Светия дух. 

Щом Исус и Йоан Кръстител стъпили във водите на река Йордан, над тях се явил Светият дух в образа на гълъб и се чул Божия глас, че Христос е неговият син и той е този, който се ползва с неговото благоволение.

Денят е смятан за велик, считан от църквата за по-славен дори и от самото Рождество Христово, защото е начало на спасителното дело на Христос и неговата просветно-проповедническа дейност.

В София по традиция кръстът за Богоявление ще бъде хвърлен в езерото в квартал „Дружба“.

Всички, които искат да спасяват кръста, трябва да имат навършени 18 години и задължително да предоставят „зелен сертификат“, съобщиха вчера от Столичната община.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Байдън изнесе реч пред конгреса на Демократическата партия

Президентът на САЩ Джо Байдън изнесе реч пред конгреса на своята Демократическа партия, която се очаква да номинира официално Камала Харис като кандидат за Белия Дом. В речта си, определена от телевизия NBC като "политическа лебедова песен" Джо Байдън представи основните акценти от своето управление и призова своите съпартийци да помогнат..

публикувано на 20.08.24 в 09:05
Антон Кутев

Антон Кутев: Системата трябва да се пренареди. Следващото ниво е революция

Процесите са извън релсите. Виждаме пълния разпад на политическата класа и система, която няма как да продължи по този начин. Хората на сцената са абсолютно опровергани . Въпросът е дали ще се осъзнаят и ще освободят сцената за 2 месеца или за 5 години. Този прочит на политическите събития направи в интервю за БНР Антон Кутев, бивш депутат от..

публикувано на 20.08.24 в 08:53
Снимката е илюстративна

Един загинал и 40 ранени при ПТП-та в страната за денонощие

Един човек е загинал, а 40 души са ранени при 26 пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на сайта си. В София е имало една тежка и 22 леки катастрофи. Трима са пострадали, няма жертви.  От началото на месеца в страната са станали 471 пътни инцидента с 27 починали и 628 ранени. Катастрофите от началото на..

публикувано на 20.08.24 в 08:52
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Русия с нова въздушна атака срещу Киев

Русия предприе нова въздушна атака срещу Киев, рано сутринта са се задействали части на украинската противовъздушна отбрана, съобщи военната администрация в приложението "Teлеграм".  Очевидци заявиха пред Ройтерс, че са чули взривове. Продължават руските атаки и в Донецка област.  Украинските военни съобщават за над 60 стълкновения около няколко села..

публикувано на 20.08.24 в 08:43
Художествената галерия в Ловеч

Изложба в Ловеч, посветена на 147-годишнината от освобождението му

В Художествената галерия в Ловеч тази вечер ще бъде открита изложба, посветена на 147-годишнината от освобождението на града и установяване на местната власт и местното самоуправление. Изложбата е подредена от Регионалния исторически музей и Регионален клон „Васил Левски“ към Националното дружество „Традиция“ и ще бъде открита от 17.00 ч...

публикувано на 20.08.24 в 08:43

2 години затвор за жена, хвърлила тухла по полицаи във Великобритания

Жена,  хвърлила тухла по полицаи, е осъдена на две години затвор във Великобритания. Присъдата е в рамките на продължаващите мерки с ускорени съдебни процедури за хора, участвали в крайнодесните бунтове. 40-годишната Дона Кониф е насърчила малко момче да хвърли ракета по полицията и е била видяна да рита полицай - действия, които съдията..

публикувано на 20.08.24 в 08:40
Румен Петков

Румен Петков: Промените в Конституцията доведоха до политическа катастрофа

Промените в Конституцията доведоха до политическа катастрофа , вече не говорим за криза. Това мнение изрази пред БНР Румен Петков, председател на партия Алтернатива за българско възраждане (АБВ), бивш министър на вътрешните работи. По думите му, в тази катастрофа " ни набутаха правни нихилисти и политически безбъдници ". Този развой беше..

публикувано на 20.08.24 в 08:29