Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорд на случаите на коронавирус - 7062 са новозаразените

11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новите случаи на коронавирус за денонощие у нас надхвърлиха 7 хиляди за първи път от началото на пандемията, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.

Откритите инфекции са 7062 при направени 37 952 теста. Процентът на положителните проби се увеличава в сравнение с предходното денонощие  - те са 18,6 процента от всички изследвани (най-висок процент от 19 октомври 2021 г.) на фона на 16 на сто в понеделник.  

Настоящият брой от 7062 е с 246 души повече от пика, регистриран в края на октомври миналата година по време на четвъртата вълна на разпространение на вируса.

Броят на активните случаи на инфекция в момента надхвърли 140 хиляди.

В болница се лекуват 5240 пациенти с Covid-19, 580 от тях са в интензивни отделения.

Починали са 89 души, като 92% от тях не са били ваксинирани. 1323 са посочени като излекувани.

31 986 дози ваксина са поставени във вторник, като над 24 хиляди от тях са бустерни.

Броят на хората със завършен ваксинационен цикъл вече 1 950 188. Бустена доза са си поставили 429 266 души.

От днес всички болници и онкологични центрове в София спират планов прием и операции.Към момента в София няма криза с леглата, увери директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Заради увеличената заболеваемост Габровска, Хасковска, Пернишка и Старозагорска области вече са в тъмночервената зона.

Навсякъде в страната се отчита ръст на хоспитализациите.



Графики на ситуацията с Covid-19 в България

Брой случаи на Covid-19 по области за последните 7 дни (на 100 000 население)

Брой починали от Covid-19 по области за последните 7 дни на 100 000 население


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Карантината при заразяване с коронавирус от днес вече е 10 дни

От днес е в сила нова заповед на здравното министерство, според която срокът на карантиниране на заразен с Covid се намалява от 14 на 10 дни, а за контактните лица става от 10 на 7 дни. Заповедта дава право на всеки директор на РЗИ по места да..

обновено на 11.01.22 в 18:21

Рентабилността на банките в ЕС надмина нивата от преди коронавирусната пандемия

Банките в Европейския съюз станаха по-печеливши през третото тримесечие на 2021 г., като правителствената подкрепа по време на пандемията помогна за намаляване на броя на влошаващите се заеми, посочи в понеделник банковият надзор на ЕС, предаде..

публикувано на 10.01.22 в 15:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слави Василев: По-добре избори пред неясна коалицията с тъмни договорки

Третият мандат по скоро няма да се реализира и ще отидем на предсрочни парламентарни избори . Това прогнозира пред БНР политологът Слави Василев. " Когато коалицията е неясна или тя почива на неясни ангажименти, приоритети и задкулисни тъмни..

публикувано на 24.07.24 в 09:23
Даниела Дилова, председател на Административния съд в Плевен

Съдът заседава по делото за избора на Общинския съвет в Плевен

В Плевен е насрочено заседание по делото за избора на Общинския съвет. Административният съд отложи с един ден изслушването поради големия обем от 600 страници на експертизата и даде възможност на страните да се запознаят със заключението на вещите..

публикувано на 24.07.24 в 09:04

Изслушвания в комисията в НС за "Исторически парк", Ивелин Михайлов свика протест

Днес членовете на временната парламентарна комисия, която проверява създаването и финансирането на "Исторически парк" ще изслуша вътрешния министър, главния секретар на МВР, както и шефовете на ДАНС и НАП. Това е втори опит да бъдат изслушани шефовете..

публикувано на 24.07.24 в 08:58

Илхан Кючюк: Процесите в ДПС са повече от оздравителни

" Това е успех и за България, и за политическата сила, която ме е излъчила ", заяви пред БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който вчера бе избран за председател на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Според него..

публикувано на 24.07.24 в 08:39
Хотел в Кипър

Ръст на интереса към планинските хотели в Кипър

Рекордните жеги в Кипър изпратиха много жители на градовете на прохлада в планинските курорти и напълниха хотелите в тях. Тласък за това развитие в летния сезон дават и действащите два правителствени плана за субсидиран отдих. Заетостта в..

публикувано на 24.07.24 в 08:14

Нощният влак София-Варна дерайлира в Своге, няма пострадали

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал минути след полунощ, когато композицията е навлизала в гарата. При преминаване през стрелка от релсите е излязла част от първия вагон. Въпреки инцидента, не е имало..

публикувано на 24.07.24 в 08:05

Няма промяна в пожара на гръцка територия, у нас разширяват просеките

Горски служители, пожарникари и военни продължават да охраняват рисковата зона в планината Славянка и да разширяват просеките към Гърция, където осми ден бушува пожар. Няма промяна в ситуацията на гръцка територия, където борбата с огъня..

публикувано на 24.07.24 в 08:01