Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Юдейската пустиня се съхранява древна библиотека

В специален музей в Йерусалим се пазят кумранските ръкописи

Снимка: Феня Декало

Наричат ги „един от символите на Обетованата земя“. За тях е изграден специален музей в Йерусалим - „Дом на книгата“, който изглежда като делва, поливана с вода, но в подземие, при определени условия, се пазят най-загадъчните ръкописи в света- кумранските. Преди 75 години овчарче в Юдейската пустиня край Мъртво море, търси изгубената си овца. Наднича и в пещерите. Хвърля камък и чува трясък от счупени делви. Помислило, че е открило златно съкровище, но в делвите се оказало, че има навити кожи. Не ставали за цървули, били твърде фини. Баща му предложил един къс от намереното на пазара във Витлеем и там го насърчили да донесе повече от тези свитъци. Това е началото на колекцията от ръкописи в Израелския музей.


Проф. Елеазар Сукеник , който купува част от ръкописите намерени от овчарчето, дълго е търсел на пазара за антиквариати подобни свитъци. Доста по-рано монаси от Ерихон показват пещера с такова съкровище на британски историк и част от намереното той продал на музея на Рокфелер в Йерусалим, а друга част, се предполага,че е в Кайро. На евреина-историк продали малко част от свитъците. Останалите от находката на овчарчето след многобройни препродажби попадат в САЩ и там на търг, чрез подставено лице, Еврейския музей в Йерусалим ги изкупува. При възстановяването на еврейската държава, Юдейската пустиня е в ръцете на Йордания и тамошни учени водят експедиции в търсене на свитъци. Сред намереното от тях е меден лист с отбелязани местата, където са скрити съкровищата на Еврейския храм, след падането на Юдея под Римско владичество. Но е посочено, че към него има 65 отделни инструкции. Не се знае дали някой някъде ги е намерил, но не се пазят в никой музей по света.След 6 дневната война израелски археолози продължават спасителните операция по издирване на ръкописи в пустинята, защото неизменно иманяри ограбват пещери. И до сега не се знае защо такава богата древна библиотека се съхранява в Юдейската пустиня. Според еврейската традиция е грях да се унищожава ръкописи. Не се знае дали тази ръкописи са преписвани на място или са донесени от другаде. Дали има още неизследвани пещери с книги? Продължават да се изследват и пещери, намерени празни, но с признаци, че в тях също е имало ръкописи.

"Само с алпийска техника можеше да се стигне до пещера 52 и 52-б, които са свързани. Наложи се да разбием част от скалата, за да може да се проврем в пещерата. Намерихме празен свитък в буркан и счупени делви. Пещерата бе ограбена. Надявахме се това да е мистичната пещера на Тимоти - британският изследовател, на когото ерихонските монаси са показали свитъци. Изследвахме милиметър по милиметър. Открихме частици плат, в който са били загърнати свитъците, и част от кожени ремъци, монети и закопчалки от началото на първи век от нашата ера и около стотина костилки от фурми и от маслини, също отпреди 2000 години. Може би на място да са преписвали свещени книги, но не открихме следи от сажди от светилници“, каза за БНР археологът д-р Орен Готфелд.

Мистерия е кой точно е писал или преписвал свитъците. В подножието на пещерите е открит необичаен комплекс. Смята се, че е първият в света манастир и че там са живели преписвачите на свещени книги.

"Обитавали са го само мъже. Наричаме го условно манастир на „живеещите заедно“, „синовете на светлината“, или - есеите. Били са не повече от 200. Плиний Стари твърди, че последователите на учението на есеите наброявали 4 000 души. Или е имало и други манастири, или част от последователите са признавали брака. В Кумран са живели в комуна, аскетично. Влизайки в манастира, са му подарявали всичко притежавано от тях, твърди в един от запазените документи човек на име Хани. При археологически разкопки откриват обширна трапезария и парчета от многобройни глинени съдове. Имали са разделение на труда. Повечето от обитателите на комуната са отглеждали фурми, маслини, а вероятно и малки стада. Такива останки от храна са открити при разкопките. Най-важната материална реликва от наследството на есеите е тяхната библиотека, скрита в пещерите над комплекса. Една от залите на манастира е била за преписвачите на Библията, тълкувателите ѝ и пишещите законите и правилата на общността. (Такива са трите големи групи от произведения в библиотеката.), допълни за "Хоризонт" историкът Шаул Леви. 

Той разказа, че към манастира е имало школа за подготовка на писари. Открити са останки от гипсови маси с място за мастилница. Самото мастило е от въглен, с изключение на използваното в един от свитъците.

"Наричат есеите предтечи на християните. Утвърждавали се в борба с фарисеите и други, близки до Йерусалимския храм направления в юдаизма, които те обвиняват в бюрокрация и корупция. Себе си смятали за „синове на светлината“. Знае се, че Йоан Кръстител е живял известно време в този манастир. В обителта е имало строг обет за мълчание по светските дела. Има документ, че не са позволили на членовете да коментират, дори когато научили за обезглавяването на Йоан Кръстител. Предполага се, че в манастира е бил за кратко и Христос. Учението им е повлияло на християнството. Само на няколко километра от Кумран се намира третото по святост място в Обетованата земя за християните. Там  Христос е бил кръстен във водите на река Йордан. То е свещено място и за евреите. Там предците им са влезли в обещаната им от Господ земя, след като 40 години са обикаляли пустинята".

Минимум 3 пъти на ден, обитателите на манастира са се потапяли ритуално във вода. Но не тази на намиращото се на хвърлей място Мъртво море. Събирали са вода от пороите в специално изкопани басейни. В ритуални бани са се измивали преди всяко ядене, но най-важното - преди да седнат да преписват свещените книги.

"Опасност отвсякъде е дебнела есеите. Най-внушителната постройка на манастира им е наблюдателницата, на която денонощно е имало стража. От руините на кулата и сега се вижда залива на Мъртво море и пътя на север и на юг, откъдето би могла до идва заплаха. Но най-красива е гледката към планината Моаб, която е на Йорданския бряг на Мъртво море. От там Моисей е видял Обетованата земя, но заради провинение към Бога не е могъл да влезе в нея. Вън от манастира е гробище с над 1000 скелета на млади мъже", каза Шаул Леви.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18