Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат

| обновено на 19.01.22 в 15:16
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание. 

Двамата, както и всички официални лица, които присъстват в пленарна зала, бяха посрещнати от представителна гвардейска рота на централния вход на Народното събрание.

Сред присъстващите в пленарна зала бе бившият президент Петър Стоянов, а също и предишни председатели на НС – Михаил Миков, Борислав Великов, Огнян Герджиков, а също и премиерът Кирил Петков и министрите от кабинета.

Радев и Йотова бяха посрещнати на крака от депутатите четирите партии от управляващата коалиция и „Възраждане“, седнали останаха законодателите от ГЕРБ и ДПС.

В обръщението си след полагането на клетвата Румен Радев припомни, че „преди 5 години вие ми подарихте и поверихте отговорната мисия като президент на България да работя за единението и добруването на нашия народ, за суверенитета и сигурността на многовековната ни държава“.

„5 години по-късно вие отново поверихте на нас с г-жа Йотова трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно и направихме първите решителни крачки. Вашето доверие е най-меродавната оценка за сложните решения, които вземахме по време на мандата, за онова, което заедно постигнахме като общество. В деня, в който прекрачваме във втория мандат, първите ми думи са тези на признателност към вас, скъпи съотечественици“, подчерта Радев. 

„Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей. Докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше. Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше. И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината“, заяви още държавният глава.  

При тези думи на президента парламентарната група на ГЕРБ напусна пленарната зала.

В словото си президентът заяви, че ще е критик на новото управление, но и че е отворен за идалог:
"Чакаме справянето с каскада от кризи и техните социални и икономически последици".
Отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизия на съдебната власт, подчерта Румен Радев:
"Промените в Конституцията следва да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата, и засилване на гаранциите за защита на човешките права".
Външната политика трябва да се формира у нас в консенсус на институциите и да се отстоява навън, отбеляза държавният глава и изрично подчерта, че подходът на правителството за еврочленството на Република Северна Македония трябва да бъде подкрепен, но и да не се загърбят нерешените въпроси.
На влизане в Народното събрание представители на опозицията и управляващите дадоха разнородни оценки за досегашната дейност на президента Румен Радев през първия му мандат.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви:

„Никой президент до този момент не се е държал по този начин. Необяснимо е за мен как президентът, който по Конституция трябва да бъде надпартиен и трябва да бъде обединител на всички политически сили, се превърна в разединител на нацията“.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ коментира:

„Очакванията са, разбира се, той да продължи да бъде конструктивен, както до момента, и да е обединител на нацията. Защото, ако погледнем предходния му мандат, той беше изпълнен със съдържание по отношение на това, че президентската институция беше коректив, когато се случваше нещо нередно в държавата“.

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова ще се състои на 22 януари на тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител, цитиран от агенция Ройтерс. Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 07:36

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28