Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат

| обновено на 19.01.22 в 15:16
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание. 

Двамата, както и всички официални лица, които присъстват в пленарна зала, бяха посрещнати от представителна гвардейска рота на централния вход на Народното събрание.

Сред присъстващите в пленарна зала бе бившият президент Петър Стоянов, а също и предишни председатели на НС – Михаил Миков, Борислав Великов, Огнян Герджиков, а също и премиерът Кирил Петков и министрите от кабинета.

Радев и Йотова бяха посрещнати на крака от депутатите четирите партии от управляващата коалиция и „Възраждане“, седнали останаха законодателите от ГЕРБ и ДПС.

В обръщението си след полагането на клетвата Румен Радев припомни, че „преди 5 години вие ми подарихте и поверихте отговорната мисия като президент на България да работя за единението и добруването на нашия народ, за суверенитета и сигурността на многовековната ни държава“.

„5 години по-късно вие отново поверихте на нас с г-жа Йотова трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно и направихме първите решителни крачки. Вашето доверие е най-меродавната оценка за сложните решения, които вземахме по време на мандата, за онова, което заедно постигнахме като общество. В деня, в който прекрачваме във втория мандат, първите ми думи са тези на признателност към вас, скъпи съотечественици“, подчерта Радев. 

„Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей. Докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше. Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше. И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината“, заяви още държавният глава.  

При тези думи на президента парламентарната група на ГЕРБ напусна пленарната зала.

В словото си президентът заяви, че ще е критик на новото управление, но и че е отворен за идалог:
"Чакаме справянето с каскада от кризи и техните социални и икономически последици".
Отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизия на съдебната власт, подчерта Румен Радев:
"Промените в Конституцията следва да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата, и засилване на гаранциите за защита на човешките права".
Външната политика трябва да се формира у нас в консенсус на институциите и да се отстоява навън, отбеляза държавният глава и изрично подчерта, че подходът на правителството за еврочленството на Република Северна Македония трябва да бъде подкрепен, но и да не се загърбят нерешените въпроси.
На влизане в Народното събрание представители на опозицията и управляващите дадоха разнородни оценки за досегашната дейност на президента Румен Радев през първия му мандат.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви:

„Никой президент до този момент не се е държал по този начин. Необяснимо е за мен как президентът, който по Конституция трябва да бъде надпартиен и трябва да бъде обединител на всички политически сили, се превърна в разединител на нацията“.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ коментира:

„Очакванията са, разбира се, той да продължи да бъде конструктивен, както до момента, и да е обединител на нацията. Защото, ако погледнем предходния му мандат, той беше изпълнен със съдържание по отношение на това, че президентската институция беше коректив, когато се случваше нещо нередно в държавата“.

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова ще се състои на 22 януари на тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Манов

Стефан Манов: Франция навлиза в абсолютно непознати води

Франция навлиза в абсолютно непознати води . Това обясни пред БНР нашият сънародник Стефан Манов, който живее в Тулуза. "Там няма коалиционна култура . Инструментите на Петата република дават лесно мнозинство в парламента. Сега обаче такова няма да има. Държавата става неуправляема . Политическите коментатори говорят за криза на режима". Беше..

публикувано на 04.07.24 в 08:48
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Нови избори с още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент

Третият мандат ми се струва много трудно реализируем , каза пред БНР социологът от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев. Той не вижда възможност за консолидация срещу ГЕРБ и ДПС в рамките на третия мандат.  Вървим към избори , смята социологът. Според него е много вероятно да има още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент ...

публикувано на 04.07.24 в 08:47

ЕС разреши обединение на италианската авиокомпания ITA и на германската Lufthansa

Европейският съюз даде зелена светлина на споразумението за обединението на италианската авиокомпания ITA с германската Lufthansa. Целта на антитръстовия комитет на ЕС бе да защити лоялната конкуренция и правата на потребителите.  На специалната за случая пресконференция министърът на икономиката и финансите на Италия Джанкарло Джорджети..

публикувано на 04.07.24 в 08:41

Дискусия: Как България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания?

Ресторантьори, хотелиери и експерти по безопасност на храните ще участват в дискусия на тема: "Влияние на тенденциите в храните и тяхното качество върху туристическия сектор". Организатор е Сдружението за достъпна и качествена храна. Може ли България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания и колко важни са партньорствата между..

публикувано на 04.07.24 в 08:26

Пропалестински протест на покрива на австралийския парламент

Пропалестински протестиращи се качиха на покрива на австралийския парламент. Телевизионни кадри показаха хора в тъмни дрехи, които развяват черни плакати с лозунги. Един от недоволните произнесе реч с помощта на мегафон, в която обвини правителството на Израел във военни престъпления. Полицаи и служители по сигурността посъветваха..

публикувано на 04.07.24 в 08:17
Роберт Фицо

Конституционният съд в Словакия потвърди спорна съдебна реформа

Конституционният съд в Словакия потвърди спорните и ключови промени в Наказателния кодекс, предложени от премиера Роберт Фицо. Те включват закриване на специализираната прокуратура, която се занимава с тежки престъпления, предимно корупционни, организирана престъпност и екстремизъм. Делата ще бъдат поети от окръжните прокуратури, които не..

публикувано на 04.07.24 в 08:05

Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов предупреди за възможното разпадане на ПГ на "Величие"

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов предупреди за възможно разпадане на парламентарната група на формацията, след като групата гласува единодушно против предложеното от ГЕРБ правителство. Николай Марков: Наближава часът на истината "Ако нашите депутати не могат да махнат Виктория Василева и полковник Марков, ще разпуснат..

публикувано на 04.07.24 в 07:58