Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Славев: Решението кой ще оглави КЕВР вече е взето, процедурата е ритуал

Очакванията са предложенията за реформи в отделни институции да дойдат от изпълнителната власт, а не от народни представители, подчерта експертът от БИПИ

Теодор Славев
Снимка: Борислава Борисова

„Да не се залъгваме. Решението кой ще оглави КЕВР вече е взето. Процедурата просто е един ритуал, някаква формалност.“ Това каза в интервю за БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

За ускорената процедура за промените в състава на КЕВР, както и в отговор на въпрос защо първо се прибягва към смени в енергийния регулатор, при положение, че има и други органи, чийто състав е с отдавна изтекъл мандат, Теодор Славев коментира:

„То е по бръснача на популизма решението. Защото имаше напрежения и престрелки между министър-председателя и председателя на КЕВР, обвинения за несъгласуване от страна на изпълнителната власт, от друга страна – на регулатора – обвинения в намеса в независимостта на КЕВР. Според мен е популистко – за да се намери изкупителна жертва, аватар, който да обясни това неприятно вдигане на цените.“

Славев акцентира върху предстоящите законодателни промени в Закона за енергетиката, които касаят избора на членове на КЕВР.

„Те на практика предлагат промени в критериите за избор, разширявайки дефиницията за стаж в областта на енергетиката. По принцип това да включва по-широк кръг от компетентности е добре, защото разширява базата, от която Народното събрание може да прави избор. Само че те са доста специфични като формулировка и тук се пораждат съмнения дали не се правят за конкретен човек.“

Славев допуска, че от ИТН няма да издигнат кандидат за КЕВР, но ще поискат място в Конституционния съд или в някой от другите регулатори.

„Това важи и за другите партии.“

Обществото има свръхочаквания за бързи действия за смяна на конкретни персони, това бяха искания и на протеста, който след трусове доведе до формирането на ново правителство, посочи Славев.

„Много е проблематично, ако законопроекти, които касаят преформатиране, преструктуриране на институции, особено чувствителни, в областта на борбата с корупцията, минават през народни представители“, смята експертът. По думите му в този случай степента на влияние на интереси извън оправомощените е много по-висока.“

Когато една процедура минава през Министерския съвет, има задължителна съгласувателна процедура, участват много министерства, експерти, съветници и там изискването на задълбочена оценка на въздействието е много различно от това, което например сега НС прави с мотивите за изменение на Закона за енергетиката, уточни той.  

Очакванията са тези реформи да дойдат от изпълнителната власт, а не от народни представители, подчерта Славев.

И в момента КПКОНПИ след преместването на звеното от ДАНС има разследващи функции. Въпросът е при такава дейност доколко това може да бъде използвано като доказателства в съдебен процес. Коалиционното  споразумение предвижда да се даде повече тежест на тези действия, поясни Теодор Славев.

Подходът за борба с корупцията не може да бъде затворен само в една агенция, изтъкна той.

Според него не бива да се допуска „за да се удовлетвори това партийно-квотно представителство, да се правят едни агенции за повече места“.

„Каквито и процедури да се направят, каквито и нормативни изисквания, ако няма морална настройка на тези, които правят избора и на тези, които заемат длъжността, да изпълняват своята дейност само в рамките на закона и добросъвестно... Хората имат значение и всички правила могат да се заобиколят при процедурите за избор, колкото и да са сложни те.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44