Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Погроми в Брюксел след протест срещу Covid ограниченията

| обновено на 23.01.22 в 22:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 50 000 души се събраха на протест в Брюксел срещу Covid ограниченията. 

В основната си част протестиращите са белгийци, но към тях се присъединиха и граждани на Франция, Нидерлания, Германия и Италия. 

Основното им искане е да се проведе истински обществен дебат за мерките и, по думите им, в името на свободата и демократичните ценности те призовават тези, които повече не се усещат, че са чути, да се присъединят към тях. Те скандираха основно "Свобода".

Недоволните носеха плакати, заклеймяващи белгийския премиер Александър де Кро и Covid паспорта, който се изисква за достъп до редица обществени заведения и доказва ваксинация или отрицателен резултат от изследване. Протестираща заяви:

"Ваксинирана съм, но се ядосах, че децата ми бяха принудени също да се ваксинират. Направиха го, за да са свободни - искат да пътуват, да участват в спортни състезания, а не могат да го правят, ако не са ваксинирани. Не искаха, но бяха изнудени да го направят."

Организаторите призоваха да се включат и участници от други страни от Европейския съюз и в тълпата се виждаха и знамената на Полша, Нидерландия и Румъния. Имаше участници също и от Франция и Португалия. Недоволните от ограниченията скандираха "Свобода!", а в репортажи се чува и български език.

Днешното шествие в Брюксел е продължение на демонстрации в десетки европейски градове снощи, в които също се включиха хиляди хора, недоволни от ваксинационните паспорти и други изисквания, наложени от правителствата с идеята да се овладее пандемията от коронавирус.

В петък агенцията по здравеопазване на Европейския съюз съобщи, че Омикрон е доминиращият вариант в блока и някои съседни на него страни. 

В Белгия през тази седмица новозаразените надхвърлят над 60 000 на ден, но тъй като Омикрон е по-малко агресивен и заради високият процент на ваксинираните в Европа, здравните системи не са под толкова голям натиск, колкото при предишни вълни, пише Франс прес. 

В петък белгийският премиер обяви, че ресторантите и баровете могат да удължат работното си време, но нощните клубове остават затворени. А съседна Франция ще започне да вдига постопенно ограниченията заради ковид от 2 февруари, след като властите видяха "окуражаващи сигнали", че вълната от инфекции заради Омикрон спада.

Засега не се съобщава за сериозни инциденти.

Това е петият подобен протест от началото на пандемията.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел остро осъди демонстрацията срещу здравните ограничения, чиито участници чупиха стъкла в сградата на Европейската служба за външна политика в Брюксел. Борел публикува изявление в този смисъл в Twitter.

"Остро осъждам безсмислените разрушения и насилието по време на демонстрацията в Брюксел, включително срещу сградата на нашата дипломатическа служба", пише той.

Мирният, според организаторите, протест срещу ограниченията срещу коронавируса тази вечер завърши с погроми в брюкселския дипломатически квартал.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Община Перник

Управителят на болницата в Перник Емил Ненков е освободен от поста си с решение на ОбС

Управителят на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник Емил Ненков бе освободен от поста си с решение на местния ОбС. На негово място временно до назначаването на конкурс бе избрана Ина Петрова. Емил Ненков напуска Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация по собствено желание...

публикувано на 31.07.24 в 14:39
Снимката е илюстративна

НС забрани продажбата на вейпове на хора под 18 години

Народното събрание единодушно одобри на първо четене забрана за употреба, продажба и предлагане на хора под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и на безникотинови изделия Това са така наречените "вейпове". Като първа стъпка към по-мащабно ограничение определи тези промени един от техните вносители - Костадин Ангелов от..

публикувано на 31.07.24 в 14:02
Калин Стоянов

Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов определи ситуацията с пожарите в област Благоевград като доста тежка, но успокои, че към момента няма опасност за населени места: "Лошото е, че вероятно през днешния ден също ще има високи температури. Единствено се молим да няма този вятър, който беше вчера и който много бързо разпали това..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иран ще отвърне на удара чрез прокситата си, най-вече чрез "Хизбула"

Убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания е голяма обида и унижение за самата държава Иран , защото как израелците проникнаха в системата за сигурност на Иран.  Това коментира в интервю за БНР преподавателят и журналист Мохамед Халаф. Той каза, че има няколко версии, но приема тази  за изстрелване на ракета от подводница...

публикувано на 31.07.24 в 13:48
Рая Назарян

Рая Назарян: Нямам амбиции да ставам служебен премиер

Председателят на парламента Рая Назарян заяви, че ще откаже евентуална покана от президента да оглави служебен кабинет. След промените в Конституцията държавният глава може да избира за служебен премиер сред ограничен кръг високопоставени държавни служител, сред тях и председателят на Народното събрание. Пред репортери в кулоарите на..

публикувано на 31.07.24 в 13:45

НС одобри окончателно актуализацията на бюджета

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет, с която общините ще получат допълнителни суми за свои проекти.  Кметовете на големите градове с районно деление да могат да делегират на районните кметове възлагането и изпълнението на проекти. Възраждане: Земеделците не получават т. нар. "украинска помощ"..

публикувано на 31.07.24 в 13:13

Президентът призова НС да преразгледа отпускането на пари за противопожарна техника на МВР

Президентът Румен Радев призова парламента да преразгледа решението, с което отпуска пари за противопожарна техника на МВР. По-добрият вариант е парите да отидат за армията, каза Радев, тъй като Военно-въздушните сили имат нужната експертиза: "Ние сме държава с ограничени икономически и финансови възможности и не можем да си позволим да..

публикувано на 31.07.24 в 13:09