Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велин Пасков - пътешественикът, който е живял няколко години в Китай

На 1 февруари 2022 година Китай и други азиатски страни празнуват Нова година

Замръзналото езеро Шъчъхай Пекин
Снимка: личен архив

„За мен пътуването е едно изживяване, което човек създава най-напред вътре в себе си. Той вече пътува към дестинацията, той я има в душата си, в сърцето си, споделя я с близките си още докато мечтае за тази дестинация. Това е пътуването – удоволствието да се насладиш“, каза за БНР Велин Пасков, който е живял и работил в Китай, в момента работи в компютърна компания.

Фестивал на ледените скулптури в Харбин   Снимка: личен архив

Велин Пасков е посетил Китай за първи път през 2004 година и през 2007 година е започнал работа в "Радио Китай за Чужбина". Българската редакция на Радио Китай.

„Имам приятели в Китай, те не са само китайци. Китай е една невероятно отворена страна. Мога да кажа, че ние в България много слабо познаваме Китай, което не е добре. Трябва повече да отворим своето съзнание, за да разберем тази държава“, допълни в предаването „Нощен хоризонт“ Велин Пасков.

Стъклените пътеки на планината Джандзядзие        Снимка: личен архив

Той е посетил някои от най-големите градове в Китай, пътувал е и до села в тази държава.

"Тъй като техният чип е различен, колкото за нас те са интересни, толкова ние сме интересни за тях. Трябва именно по този начин - откривайки хубавото в другите култури да осъществяваме магията на взаимното опознаване".

Велин Пасков е направил два филма за Тайланд, излъчени по БНТ и bTV, двусериен, посветен на ЕКСПО 2010 Шанхай за bTV и един за Армения за bTV. 

„Истинска страст е Тайланд – една от перлите на Ориента“. 

На 1 февруари 2022 г. Китай и други азиатски страни празнуват Нова година по китайския календар, която тази година ще премине под знака на Черния воден тигър.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 минути. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37