Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков защити освобождаването на шефа на „Булгаргаз“

Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков смята за правилно освобождаването на директора на „Булгаргаз“. 

По-рано президентът Румен Радев коментира, че когато кабинетът сменя ръководствата на дружествата трябва да гарантира, че България ще получава газ на по-добри цени. 

Министър-председателят увери, че правителството няма да се връща към стари управленски практики. 

„За мен беше абсурдно цената на газа да скача с 30%, а едновременно с това да се отказваме от мощности, които идват от Азербайджан, въпреки че са на много по-ниска цена и да се оправдаваме през гръцка връзка. Ето, както видяхте, и новия борд първото нещо, което направи, е намали цената с 18% като предложение към КЕВР“.

Премиерът не се съгласи и с оценката на президента, че посещението му в Скопие е било прибързано: 

„Вярвам, че ако не искаме Балканите да останат най-бедното, най-корумпираното, най-некоординираното място в Европейския съюз, подходът трябва да бъде сменен! И това трябва да бъде на база добросъседство, икономическо развитие, работа заедно..“.

Кирил Петков изказа съболезнования на близките на 43-годишната пациентка, която почина докато чакаше да бъде приета в Спешното отделение на Врачанската болница. По случая е назначена проверка: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще подпомогне малки и средни предприятия с над 14 млн. евро

Субсидии общо за 14,4 млн. евро ще бъдат дадени на малки и средни предприятия в Кипър за развитие на кръгова икономика. От днес предприемачите могат да кандидатстват за финансиране по новата правителствена програма, която е включена в националния План за възстановянане и устойчивост. Чрез грантовата схема ще бъдат подкрепени съществуващи и..

публикувано на 02.07.24 в 04:31
Изглед към сградата на британския парламент

Министърът за Северна Ирландия ще се кандидатира за нов лидер на консерваторите

В Обединеното кралство министърът за Северна Ирландия Стив Бейкър заяви, че според него консерваторите ще загубят общите избори на 4 юли и че той смята да се кандидатира за нов лидер на партията след вота. Стив Бейкър поясни, че намерението му да стане лидер на торите не цели да оказва натиск върху Риши Сунак да се оттегли от поста, а просто да го..

публикувано на 02.07.24 в 04:27

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26