Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителства се отказват от Covid рестрикциите, протестите в Канада продължават

Протестиращ канадец с плакати е застанал близо до парламента, докато и шофьорите на камиони продължават да протестират срещу мандатите за ваксинация, Отава, Канада, 8 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават протестите с камиони и автомобили, блокирали канадската столица Отава с искания за отмяна на задължителната ваксинация срещу Covid-19 при преминавана на канадско-американската граница. Чуват се редица гласове за засилване на протестите - от Ню Йорк до Нова Зеландия.

Шофьорите на камиони продължават да протестират срещу мандатите за ваксини в центъра на канадската столица Отава, 8 февруари 2022 г. / Снимка: ЕРА/БГНЕС

Швеция смята да извади Covid-19 от списъка на обществено опасните заболявания в края на март или началото на април. Още от днес страната се отказа от въведените по-рано ограничения.

Чешкото правителство започна да отменя Covid ограниченията - от 1 март в Чехия ще бъде задължително само носенето на маски на обществени места. След 10 февруари отпада представянето на Covid сертификати.

А британският премиер Борис Джонсън обяви, че има планове да вдигне всички оставащи Covid ограничения с месец по-рано, тоест до края на февруари.

Възобновени бяха фериботните връзки между Турция и няколко гръцки острова в Егейско море, прекъснати преди две години заради пандемията.

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Същевременно беше съобщено за установена коронавирус при редица публични личности – сред тях са словенският премиер Янез Янша, кралят на Испания Фелипе Шести, който е с леки симптоми, както и датската кралица Маргрете Втора.

СЗО алармира, че половин милион души, диагностицирани с Covid -19, са починали, след като бе установен варианта Омикрон и посочи, че са нужни още 16 милиарда долара за ваксини, тестове и лекарства по програма на ООН в полза на държавите, в които доходите са по-ниски. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев предлага: На ГКПП-тата камионите да се разделят на такива от ЕС и от трети страни

Служебният премиер Димитър Главчев предлага на граничните ни пунктове да се въведе отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на два потока - първият за тези от  държави членки на Европейският съюз, а вторият за ТИР-овете от трети страни. Идеята е обсъдена на днешна среща на премиерът и ресорни министри с транспортни браншови организации...

публикувано на 01.08.24 в 18:54

Голяма част от фронта на пожарите в Югозапада е овладян, 2 са активните огнища в Малешевска планина

Двата големи горски пожара в Малешевска планина и Славянка засега са овладени. Има активни две пожарни огнища. Овладени са двата големи пожара в Благоевградско Вятърът и високите температури обаче не са повод за оптимизъм. Гл. комисар Джартов: Не може да бъдем спокойни все още и за двата пожара в Югозапада Два наши военни хеликоптери и..

публикувано на 01.08.24 в 18:27
Еван Гершкович

Размяна на затворници между Русия и САЩ, Еван Гершкович от "Уолстрийт Джърнъл" е сред освободените

26 затворници от 7 държави са част от разменна операция между Русия и Запада, която е в ход. Сред освободените са американският журналист от "Уолстрийт Джърнъл" Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън.  Турция координира процеса, разпространени бяха кадри на размяна на пленници на летището в Анкара.  Разменените затворници са от..

публикувано на 01.08.24 в 17:33
Деца на летен лагер в село Макоцево

Свидна Динева: Тази година се акцентира на ваканции за деца с образователен характер

Градски лагери в големите градове у нас и образователни лагери в чужбина са хитът тази година , споделя в интервю пред БНР Свидна Динева, управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Тази година има повишен интерес към детските и ученическите пътувания в страната и чужбина отбелязват туроператори. Записванията тази година са..

публикувано на 01.08.24 в 17:19

Опасност от пожари в голяма част от страната в следващите 2 дни

В следващите два дни индексът за пожароопасност се повишава до максимална степен - червено, за голяма част от страната - почти цяла Северна България, югоизточните области, а също - Пловдив, Кърджали и Хасково, както и поречието на река Струма.  В тези райони са възможни бързо разпространяващи и трудни за овладяване пожари. Това показва..

публикувано на 01.08.24 в 17:06

Движението на влаковете от Подбалканската линия е спряно заради дерайлирали вагони

Движението на влаковете от Подбалканската линия в участъка Мирково - Долно Камарци е спрян заради инцидент.  Пет празни вагона на частен товарен влак са излезли от релсите минути преди 15.00 часа в участъка между гарите Мирково и Долно Камарци. Композицията е била от 20 вагона, няма пострадали. Към мястото са изпратени техника и екипи за..

публикувано на 01.08.24 в 17:00
Валентин Мундров

Приоритети на МЕУ: Прозрачното удостоверяване на машините и видеонаблюдението на вота

Основният приоритет на Министерството на електронното управление е да осигури открит и прозрачен процес по удостоверяването на машините за гласуване, както и видеозаснемането и видеонаблюдението на изборния процес в деня на вота. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров по време на изслушване в Комисията по..

публикувано на 01.08.24 в 17:00