Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли вече изготвeна радонова карта на България

Доц. Кремена Иванова: Имаме радонова карта на България от 2017 г., но с малък брой детектори

Доц.Жана Джунова: Имаме готови 4 детайлни областни радонови карти

Снимка: Ани Петрова

Докъде стигна Националното проучване за нивата на радон в сгради и има ли вече изготвeна радонова карта на България.

Радонът е естествен радиоактивен газ и присъства в природата, независимо от човешката дейност. Той се образува при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха. Радонът бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отлагат по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и така се отлагат по дихателните пътища и белите дробове. Опасността за здравето на човека се дължи на тези радиоактивни разпадни продукти. Единственият начин да се установят повишени концентрации на радон е чрез специализирано измерване.


Облъчването на човека от радон е предимно в жилища. Нивата на радон се изменят непрекъснато, както през денонощието, така и през различните сезони. През зимата постъпването на радон в жилищата е около 4 пъти по-интензивно в сравнение с лятото. При често отваряне на врати и прозорци концентрацията на радона спада до тази във външния въздух. През зимния сезон, когато помещенията се проветряват по-рядко и прозорците са уплътнени, е възможно да се регистрират завишени стойности.

През тази година в  Ямболска област се извършва  мащабно изследване на стойностите на газ радон в семейните жилища.  Целта на проучването, което се прави от  Националния център по радиобиология и радиационна защита, е да се изработи  карта на концентрацията на радон в цялата страна. 

Да припомним, че през 2011 г. НЦРРЗ започна пилотно проучване на нивата на радон в училищни сгради и детски градини по Национален план за действие по околна среда-здраве, където са проверени 7 детски градини и 8 училища от район Кремиковци. По същата програма са предвидени измервания на  302 броя детски градини  и училища в столицата  през 2012 г.

От септември 2011 г. Националният център по радиобиология и радиационна защита започна дългосрочно проучване на нивата на радон в жилищни сгради в 4 области на страната - София-град, София област, Варна област  и Пловдив област, което ще приключат в края на 2012 г. Проучването се извършва със съдействието на Международната агенция по атомна енергия.

"През 2013 г. държавата е предприела мерки поетапно да обследва облъчването от радон в сгради. Всяка година се финансират определен обем от проучвания. Не може да стане наведнъж за цялата страна, като се опитваме това да става по области, по региони, за да натрупваме все повече данни и да изградим подробна карта на България за ситуацията с радона в жилищата, обществени сгради, училища, работни места", посочи в "Хоризонт до обед" доц. д-р Жана Джунова, директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита.

"Имаме определени успехи. България присъства от няколко години на европейската карта на естествените радионуклеиди на базата на нашите проучвания.

Имаме готови 4 детайлни областни радонови карти. Ямболското проучване е един от тези елементи. Много е важно хората да съдействат,  да са наясно, че това е от полза и поставянето на детектори за измерване количествата на радон в семейни жилища не крие никакъв риск за тях", каза още доц. Джунова.


Тя припомни, че при новото строителство има нормативна база относно този проблем.

"Регионалната здравна инспекция е тази, която предоставя на желаещите да получат детектор за измерване на радона. каза пред БНР доц. Кремена Иванова, ръководител на лаборатория в радиобиологичния център към Министерство на здравеопазването. 

"Имаме радонова карта на България от 2017, но с малък брой измервания - тя е 10 на 10 км. Тя е включена в Европейския атлас. Всеки човек може да влезе и детайлно да си погледне населеното място. Но 10/10 км. е голям квадрант и с много по-малък брой детектори, ние приключихме това национално проучване през 2017 година.

Затова сега правим поетапно проучване на Ямбол, имаме и договореност за още една област. Предстои договорка със съответното РЗИ.

Детекторът измерва средногодишната концентрация на радон в дома и затова престоява една година там. Тази концентрация е важна, защото за нея имаме референтни нива", поясни доц. Иванова.

По думите и целта на радоновата карта е да очертае регионите, където има вероятност да бъдат засечени високи нива на радон. Тогава хората ще знаят дали има предвидени мерки за намаляването на нивата от радон при закупуването на дадено жилище.

"Хората трябва да знаят и да поискат измерване на нивата на радон. Начините не са трудни - и за измерване, и за коригиране на нивата на радон с лесни мерки. Запитването е към РЗИ по места. Проучването е безвредно и безплатно през РЗИ", каза още доц. Иванова.

Имаме и Национална програма за намаляване въздействието на радон в сгради върху здравето на българското население 2013 – 2017 г.

Рехабилитационен център Павел Баня

Доц. Джунова коментира също, че радонът в минералните басейните е безвреден за къпане, но се прави задължително консултация със специалист за това колко време е безопасно да се престои, защото това е лечебна процедура. И е записано навсякъде на табелките при басейните, в които има радон, че дългото стоене не е препоръчително, напомни тя 


Още по темата в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06