Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво видя Западът след обявеното от Русия изтегляне на сили от граничните региони с Украйна

Самоходна система за залпова залпови ракети BM-27 Uragan по време на учение в Крим, 15 февруари 2022 г. .
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като Русия обяви, че изтегля част от силите си край украинската граница към постоянните им бази, а говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков потвърди, че контингентите от Южния и Западния военен окръг вече са започнали товарене за транспортиране и ще се върнат в постоянните си пунктове на дислокация в следващите дни, НАТО заяви, че обявеното от Русия частично оттегляне на войски от границата с Украйна е причина за "умерен оптимизъм", но западното разузнаване не вижда доказателства за деескалация.

Разпространени от руското военно министерство кадри показват как танкове са товарени на влакове, но западни военни анализатори твърдят, че има нужда от още доказателства и е твърде рано да се говори за мащаба на каквато и да е деескалация, а преди започващата утре двудневна среща на военните министри на НАТО генералният секретар Йенс Столтенберг заяви:

„Понякога виждаме, че те се придвижват на позиции и то заедно с войски в бойна готовност и голямо по размери тежко оборудване. А понякога руснаците преместват голяма част от войските си, но оставят оборудването, след което отново могат да ги върнат обратно. Така че придвижването на силите не е истинска деескалация“.

Украйна, Германия, Франция и Великобритания реагираха единодушно, че е нужно доказателство. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. заяви:

„Непрекъснато чуваме различни изявления от Руската федерация и имаме правило - вярваме не на това, което чуваме, а на това, което виждаме. Ако видим изтегляне на сили, тогава ще повярваме в деескалацията.“

В интервю за БНР украинският посланик в България Виталий Москаленко обясни:

„Руските войски, които се намират по периметъра на Украйна продължават да се увеличават - и на територията на Беларус, така и на руските територии, и в окупирания Крим, в окупирания Донбас и в акваторията на Черно, Азовско море и Керченския проток“.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че се отваря дипломатически прозорец, но за започване на същински преговори:

„Това означава изтегляне на батальонни тактически групи от потенциалната арена на конфликт, а не изграждане на полеви болници на границата с Беларус и Украйна. Тогава ще означава, че заплаха е приключила и започват преговорите.“

Сателитни снимки на базираната в Съединените щати компания „Максар“ от неделя и понеделник показват значителна военна активност на руските сили на няколко локации в близост до Украйна. От тях се вижда мащабно разполагане на военнослужещи, бойни хеликоптери и изтребители.

Същевременно Москва обяви, че планира военноморски учения в източното Средиземноморие, а в Сирия бяха разположени руски изтребители МиГ-31К с хиперзвукови ракети „Кинжал“ и бомбардировачи Ту-22М3.

По-рано чуждестранни медии съобщиха, че руското учение в източното Средиземноморие ще се наблюдава от самолетоносачи на НАТО, в  това число американският самолетоносач „Хари Труман“, френският „Шарл дьо Гол“ и „Конте ди Кавур“ от италианския флот.

Руската армия обяви планове за учения и в Баренцово море.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ СДС, че ДАНС е съставила акт на столичния кмет Васил Терзиев, защото не е..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор. В „Храна за размисъл“ Олександра..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56