Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие бюджета на ВСС

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на второ четене бюджета на Висшия съдебен съвет. Гласуването е в рамките на работата на Народното събрание по държавния бюджет, като късно снощи бе приета приходната и разходната му част. 
В момента народните представители работят по разпределението на средствата между отделните институции, но трудно събират кворум за решенията си.
Най-спорната точка по парите за правосъдната система бе намаляването на първоначално предложената сума с 20 милиона лева, за да бъдат насочени към Българската академия на науките. Промяната е между двете четения, а в текста конкретно е посочено, че парите се вземат от прокуратурата. Според опозиционните партии причината е "фиксация върху главния прокурор".  
"С днешния бюджет на съдебната власт ние виждаме една наказателна операция на изпълнителната власт към една част от съдебната власт", заяви Йордан Цонев от ДПС
Явор Божанков от БСП видя "неразбиране на ситуацията" и подчерта, че когато има общо съгласие да се увеличи субсидията на БАН, трябва да се намери източник за тази сума:
"Стане ли дума за главния прокурор Гешев в една и съща поредност ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" в тръс излизат на трибуната да бранят прокуратурата и главния прокурор. За ГЕРБ и ДПС това е норма. Свикнали сме, че сте чувствителни на тая тема. "Възраждане" ни изненадаха обаче, за пореден път".
Министър Надежда Йорданова отхвърли обвинението на опозицията и припомни, че прокуратурата вече има по-малко функции заради преместването на Бюрото за защита на свидетели:
"Ние не говорим за намаляване на бюджета на съдебната власт, нито за бюджета на прокуратурата. Говорим за увеличаване на бюджета на съдебната власт и бюджета на прокуратурата", каза министър Йорданова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Войник на хутите насочва картечница към автомобил, докато патрулира по време на протест срещу САЩ и Израел в Сана, Йемен.

Йеменските хути са атакували три плавателни съда в Червено и Средиземно море

Йеменските хути заявиха, че са атакували три плавателни съда, включително петролен танкер, в Червено и Средиземно море с балистични ракети, безпилотни самолети и лодки с взривни устройства. Хутите са атакували кораба "BENTLEY I" и танкера "CHIOS Lion" в Червено море, съобщи военният говорител Яхия Сари. Той добави също, че групировката е..

публикувано на 16.07.24 в 07:43
Церемония по издигане на флага на ЕС пред Европарламента в Страсбург, 15 юли 2024 г.

Учредително заседание на новия Европарламент

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този..

публикувано на 16.07.24 в 07:34
Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс.

Тръмп посочи своя кандидат за вицепрезидент

В първия ден на Националната конвенция на републиканците бившият президент Доналд Тръмп, който се очаква да бъде официално номиниран за кандидат-президент, избра сенатора Джей Д. Ванс от Охайо за свой кандидат за вицепрезидент. 39-годишният сенатор Джей Д. Ванс (Джеймс Дейвид Ванс) е бивш отявлен критик на Доналд Тръмп, който впоследствие се..

публикувано на 16.07.24 в 07:34

Червен и оранжев код за горещини, температури до 42°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за горещини. Днес ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с..

публикувано на 16.07.24 в 07:23

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.  Ваксинирането на децата по света се е забавило през изминалата година. В сравнение с нивата от 2019 година преди пандемията на..

публикувано на 16.07.24 в 05:29
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

В бъдеще може да има среща на върха Обединеното кралство-ЕС

Европейските лидери са "непредубедени" за това как да рестартират отношенията с Великобритания и не изключват възможността за среща на върха Обединеното кралство-ЕС в бъдеще, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата в четвъртък в Бленъм, графство Оксфордшър. Вестник "Гардиън" цитира неназован източник, че Брюксел е отворен за бъдещите..

публикувано на 16.07.24 в 05:22

Глобалното затопляне удължава денонощието и може да доведе до проблеми с интернета и GPS

Климатичната криза причинява удължаване на денонощието, защото масата на топящите се ледници променя планетата ни. Това показва изследване, публикувано в научния журнал на Националната академия на Съединените щати и цитирано от "Гардиън". Според учените, провели анализа, феноменът е поразителен пример за това как действията на човечеството променят..

публикувано на 16.07.24 в 05:19