Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно заседание НС заради поисканата оставка на Стефан Янев

Стефан Янев
Снимка: БГНЕС

Парламентът ще заседава извънредно от 11 часа с единствена точка в дневния ред - обсъждането на проект на решение за персонални промени в Министерския съвет, след като премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев и предложи Тодор Тагарев за този пост.

На извънредно заседание кабинетът реши Тодор Тагарев да смени Стефан Янев като министър на отбраната. Премиерът Кирил Петков каза, че е съгласувал рокадата в Министерството на отбраната с коалиционните партньори и посочи следните мотиви:

„Не може да се води индивидуална външна политика през Фейсбук като индивидуален министър. Никой министър не може да казва, че неговото присъствие в Министерски съвет предопределя стабилността на това правителство, иначе това правителство става заложник. Аз не мога да бъда министър-председател на правителство, което може да бъде заложник. Не може да наречем операция нещо, в което вече са загинали от двете страни  толкова хиляди човека“.

Новият кандидат за министерството на отбраната професор Тодор Тагарев е дългогодишен експерт във военното министерство. Бил е служебен министър на отбраната през 2013 година в кабинета на Марин Райков. Ивайло Мирчев от „Демократична България“ определи искането за оставката на военния министър като закономерно:

„Това е изключително правилен ход на премиера. Подкрепяме всяка дума от това, което той изтъкна като аргументи, това ще помогне на страната ни да бъде адекватна в настоящата криза“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни, че Стефан Янев е предложен от „Продължаваме промяната“:

„Така, че е добре първо да чуем тяхното мнение“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че ще поискат оставката на целия кабинет:

„Той в момента провежда политика, която вместо да се опитва да посредничи за деескалация на конфликта, за мирната уредба на този конфликт и да превърне България в посредник, защото Украйна и Русия са ни еднакво приятелски държави. Ние не бива да избираме страна в този конфликт. Вместо това Кирил Петков с неговата политика уврежда българския национален интерес, уврежда интересите на българския народ“.

От ГЕРБ и ДПС отказаха коментар.

Пред Народното събрание ще се проведе протест в подкрепа на Стефан Янев. Преди началото на извънредното пленарно заседание участниците ще призоват оставката на Янев да не бъде гласувана.

Протестът е продължение на недоволството от понеделник, което протестиращи изразиха пред сградата на Министерския съвет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към 34% от гласовете на френските избиратели, води в над 400 района и може да спечели между 250 и 280..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00