Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Протоманов: Киев постоянно е под ракетни удари

Сергей Протоманов
Снимка: Личен архив

"Киев постоянно е под ракетни удари. Само тази нощ имахме 4 въздушни тревоги и сега също е обявена тревога, тъй като летят въздушни ракети". Това разказа в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Сергей Протоманов, който е доцент по физика, университетски преподавател, бивш ръководител на Федерацията на металурзите в Украйна, носител на званието "заслужил металург на Украйна" и един от създателите на пенсионния фонд на страната. Член на семейството му в момента е в състава на украинското правителство.

Протоманов обясни къде се намира и какво се случва в околността:

"Там, където съм аз сега, през 1941 година е преминавала линията на отбрана немско-фашистките окупатори. Това е удобно място, тъй като се намира на високия бряг на река Ирпен и врагът се вижда като на длан. Те искат да превземат Киев и водят много жестока борба. Вчера късно вечерта, беше тъмно, имаше ракетен обстрел на Киев. Тук, по Житомирския път, на около 2 километра от мен, има голям частен родилен дом. Точно в двора на този родилен дом падна ракета. Това е официална и точна информация, но и ние чухме взрива. Днес собственикът на родилния дом съобщи, че е разрушен, но тъй като е по линията на отбрана, бременните, майките и новородените са били навреме евакуирани. За съжаление има пострадали от персонала".

"Не зная дали сте видяли как удариха по Харков. Цял микрорайон. Обградили района и всичко, което е било там, го сравнили със земята. Това е страшно. Когато ракетата е паднала в родилния дом, може всичко да се предположи, но на мен ми се иска да мисля, че не са стреляли нарочно по него".

"Буча вече е изравнен със земята", добави още Протоманов:

"Красивия град Буча, с когото всички се гордееха колко е хубав, макар и малък, с основно частен бизнес, в близост до международното летище "Антонов", където стоеше нашата "Мрия" най-големия самолет в света АН 225. Вероятно сте чули, че го унищожиха в първия ден с руски вертолети, които искаха да превземат летището".

Цялото интервю със Сергей Протоманов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма активни пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, позовавайки се на информация от ГДПБЗН. Продължава борбата на гръцките пожарникари с огъня на българо-гръцката граница. Пожарът..

публикувано на 23.07.24 в 09:57
Владимир Малинов в НС, архив.

Министърът на енергетиката e в Букурещ за дискусии на стратегии за реализация на споделените енергийни цели

Министърът на енергетиката Владимир Малинов участва в петата министерска среща на Партньорството за трансатлантическо сътрудничество в областта на енергетиката и климата.  Форумът е днес и утре в Букурещ. В румънската столица партньорите от европейските страни и САЩ ще дискутират стратегии за реализация на споделените енергийни цели, подкрепа..

публикувано на 23.07.24 в 09:56
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Социалните медии са медии и те имат огромно влияние върху нашия избор

Има едни участници в изборите, които участват само заради медийните пакети, видно от много слабите им резултати.  Това заяви пред БНР Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК. По думите му достъпът до обществените медии на всички участници в изборите дава възможност на някои хора да разпространяват абсурдни новини.   "В своята..

публикувано на 23.07.24 в 09:48

Гръцки медии: Благодарим на българските пожарникари

Водещите гръцки медии публикуваха благодарност към българските пожарникари, участвали в мисия по гасене на пожарите в Гърция. Температурите в страната спадат, но рискът от пожари остава. Снимки на българския екип пожарникари и техника публикуват днес централните гръцки медии под заглавие "Гърция благодари на българските пожарникари" за помощта..

публикувано на 23.07.24 в 09:47

Близо 3000 регистрирани престъпления срещу жени и момичета във Великобритания всеки ден

Насилието срещу жени и момичета е "национално извънредно положение“ с близо 3000 регистрирани престъпления всеки ден, предупреждава в нов доклад водещ британски полицейски началник, предаде Пи Ей мидиа, цитирана от ДПА. Според доклада, изготвен по поръчка на Националния съвет на полицейските началници (НСПН/NPCC), през 2022/23 г. полицията е..

публикувано на 23.07.24 в 09:22
Университетската болница

Детето, оцеляло след смъртоносен инцидент с мълния в Стара планина, е в добро състояние

Оцелялото при инцидента в Стара планина 13-годишно момче е в добро състояние. Това съобщиха от Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Детето беше докарано в здравното заведение с линейка от Карлово, след свалянето му от планината с хеликоптер на Авиобаза Крумово. ПСС: Починали са мъжът и детето, които бяха ударени от мълния в..

публикувано на 23.07.24 в 09:08
Христо Христев

Христо Христев: По-лошо от най-лошото управление е да няма управление

"Изборите са най-легитимният способ за излъчване на управление, но тази формула е вярна, когато в резултат на изборите действително се излъчва управление. Ние не сме в тази хипотеза ." Това каза пред БНР Христо Христев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Очевидно е налице много тежка криза на политическата..

публикувано на 23.07.24 в 08:53