Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молдова обяви кандидатурата си за присъединяване към ЕС

Грузия официално подаде молба за членство в ЕС

Президентът Санду позира с документа -заявление за членство в Европейския съюз.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Молдова официално обяви кандидатурата си за присъединяване към Европейския съюз, предаде АФП.

Президентката Мая Санду даде пресконференция, на която съобщи, че е подписана молба за членство и е изпратена в Брюксел.

„Това е ден, който бъдещите поколения ще признават с гордост за момента в нашата история, в който страната ни необратимо хвърли котва в европейското пространство“, заяви молдовският външен министър Нику Попеску.

Към момента Молдова има само подписано споразумение за асоцииране към Евросъюза от 2014 година.

По-рано днес и Грузия подаде молба за пълноправно членство в Съюза.

АФП отбелязва, че на Молдова и Грузия предстои дългогодишен присъединителен процес, включващ мащабни и нелеки реформи.

Освен това, всяка от настоящите страни членки има право на вето върху ново разширяване на Съюза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: EС се нуждае от 500 млрд. евро инвестиции в отбрана

Eвропейският съюз се нуждае от 500 милиарда евро инвестиции в отбрана през следващите 10 години. Това е заявила председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред лидерите на 27-те еврочленки, които заседават в Брюксел. За това съобщава изданието "Политико", позовавайки се на три независими източника. Фон дер Лайен е призовала лидерите..

публикувано на 27.06.24 в 20:37
Йенс Столтенберг

Столтенберг: НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му

НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му нито от евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, нито от победа на крайната десница на изборите във Франция. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за агенция Франс прес. Защото според него силна НАТО е в интерес и на Франция, и на..

публикувано на 27.06.24 в 20:25
Димитър Главчев

Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Премиерът Димитър Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Брюксел, след като президентът Румен Радев отхвърли предложението на служебния кабинет да ръководи българската делегация на срещата. "Водени от това, че става въпрос за държавни дела, за върховния главнокомандващ..

публикувано на 27.06.24 в 20:02
Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев

Министерството на отбраната: Позицията на България е синхронизирана със съюзниците от НАТО

В приетата от Министерския съвет позиция на страната ни за срещата на върха на НАТО във Вашингтон идния месец няма нищо, което да накърнява националния ни интерес или да застрашава националната сигурност. Това заяви заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев по повод на отказа на президента Румен Радев да води делегацията на страната ни във..

публикувано на 27.06.24 в 19:20
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Карадимов (вляво) и кметът на Сливен Стефан Радев

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на Сливен по ПВУ

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов бе в Сливен, за да проведе работна среща по този повод с..

публикувано на 27.06.24 в 19:02

МВР даде още подробности за Брендо

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди на брифинг, че последната информация, свързана с Евелин Банев-Брендо, води към сепмеври 2021 година, когато той беше задържан близо до Киев. Министърът уточни, че след ареста на Банев българската държава е изпратила до бюрото на Интерпол в Украйна всички необходими документи за екстрадицията му в..

публикувано на 27.06.24 в 18:53

Лъчезар Богданов: Странно е да бъде поискан нов конвергентен доклад в среда на политическа криза

Нищо не е гарантирано . Трябва да има някаква яснота и редовно правителство да застане зад ангажимента , че България ще продължи да следва същите политика за влизане в еврозоната . Това каза пред БНР Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика. Според него е доста странно това да бъде поискан допълнителен конвергентен..

публикувано на 27.06.24 в 18:26