Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единственият обвиняем по разследването за АМ "Хемус" излиза от ареста

| обновено на 07.03.22 в 18:37
Борислав Колев
Снимка: БГНЕС

Единственият обвиняем за аферата "Хемус" излиза от ареста.

Софийският градски съд пусна под домашен арест бившия футболен съдия Борислав Колев, но дали той ще излезе окончателно на свобода ще стане ясно до дни.

Колев е обвинен в източването на близо 53 милиона лева, отпуснати от държавата за строежа Лот 5 на магистрала "Хемус" и макар по делото да има данни, че той не е действал сам, засега други обвиняеми няма.

Втората по тежест мярка за неотклонение съдия Атанас Атанасов аргументира с наличието на достатъчно данни за участието на Колев в схема за източване на близо 53 милиона лева от магистрала "Хемус", но и с  липсата на опасност да се укрие, ако не е под стража.

За домашен арест или за парична гаранция пледира защитата на бившия футболен съдия, а прокуратурата изненадващо поиска - ако арестът не бъде продължен, Колев да излезе на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева.

Според държавното обвинение 42-годишният Борислав Колев е в центъра на мрежа от фирми, през които са били отклонени милионите от "Хемус". Това станало чрез 52 тегления на каса на суми от няколкостотин хиляди до близо милион от подставени лица, които ги предавали в чанти и куфари на обвиняемия. А той - сам или с други неустановени лица, ги носел в бюро за обмен на валута, където били предавани на човек на име Иван. Парите после се преразпределяли между още, но също така, все още неустановени лица.

Борислав Колев беше арестуван миналия декември и стана причина за поредния остър конфликт между прокуратурата и МВР. Стигна се до взаимни обвинения в опит да се смачка разследването.

След задържането си под стража Колев поиска среща с вътрешния министър и главния прокурор. След разговора му с Бойко Рашков беше доведен на разпит в прокуратурата. На част от него присъства и Иван Гешев. Днес пред съда мъжът каза, че два часа след този разпит в интернет са изтекли имената на 2 лица, назовани от него.

"В така създалата се ситуация няма как да продължа да съдействам на разследването - моите деца стоят навън, няма никаква логика аз да продължа да съдействам, за да ги изложа на какъвто и да било риск", каза пред съда Колев:

"И да има такива заплахи, такива опасения, аз няма да ги споделям. Ако има, има си органи, които се занимават с това. Децата му са най-, най-, най-потърпевшите в цялата история. Апатични, раздразнителни" -  коментира притесненията на брат си Иво Колев и призова медиите да установят кой възпрепятства разследването.

А за темпото му адвокатът на Колев Христо Ботев каза кратко:

"От наша гледна точка можеше да се направи много повече, а защо не е направено повече, не искам да коментирам, нито да влизам в конфликти, в интриги. Нека човекът да се прибере при семейството си. После ще видим какво ще стане".

Ако прокуратурата не протестира съдебното решение, след три дни Борислав Колев ще си отиде вкъщи. В случай на протест, развръзката ще е следващия вторник.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11