Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън: САЩ налагат забрана на вноса на руски петрол, газ и други енергийни източници

| обновено на 08.03.22 в 19:19
Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви във вторник, че САЩ налага забрана за вноса на руски петрол и газ, както и на други енергийни източници, засилвайки по този начин санкционната кампания срещу Москва заради руската инвазия в Украйна.

"Забраняваме всякакъв внос на руски петрол и газ“, каза Байдън пред репортери в Белия дом. "Това означава, че руският петрол вече няма да бъде приеман на пристанищата на САЩ и американският народ ще нанесе нов мощен удар на военната машина на Путин".

Съединените щати внасяха средномесечно повече от 20,4 милиона барела суров и рафинирани продукти от Русия през 2021 г., което около 8% от вноса на течни горива в САЩ, според данни на Енергийната информационна администрация (EIA), като се очаква забраната да доведе до повишение на вече високите цени на бензина и нарастваща инфлация. Съединените щати също така внасят незначително количество въглища от Русия.

Той отбеляза, че решението е взето след консултации със съюзниците.

В обръщението към Байдън каза, че разбира, че съюзниците на Вашингтон могат и да не последват стъпките на САЩ, тъй като тяхната ситуация по отношение на енергийната стабилност се различава в значителна степен.

Американският президент отбеляза, че "днешното решение ще има цена за нас в САЩ", тъй като цените на горивата ще се повишат още повече. "Войната на руския президент Путин вече вреди на американските семейства по отношение на бензина".

Решението за забрана на вноса на руски петрол беше взето със съгласие както на Демократическата, така и на Републиканската партия, посочи той.

Байдън призова петролните компании да не предприемат прекомерно повишаване на цените.

Ръководството на Съединените щати ще предприеме стъпки за смекчаване на негативното въздействие на забраната за внос на руски петрол, каза Джо Байдън.

"Ние ще спазим ангажимента си към НАТО" и ще направим всичко възможно, за да спрем "военната машина на руския президент Владимир Путин", каза още Байдън.

Американският президент също така посочи, че САЩ ще споделят отговорността за грижата на бежанците от Украйна.

След като обяви забраната за вноса на петрол и газ от Русия, Байдън призова Конгреса на САЩ да приеме пакета от помощи за Украйна на стойност 12 милиарда долара.

Конфликтът в Украйна няма да се окаже победа за руския президент Владимир Путин, подчерта Байдън.

"Украйна ще защити своята свобода и своята демокрация“, каза той и прогнозира, че войната в страната "ще направи Русия по-слаба, а останалата част от света по-силна".

Забраната - най-мащабната от САЩ до момента по думите на Байдън цели да удари руския президент Владимир Путин „и неговата военна машина.“ Тя може да покачи още повече цените на горивата. Средната цена в Съединените Щати вече се изкачи до рекордно високата от 4 долара и 17 цента за галон. При спирането на вноса на руско гориво се очаква цените да надминат 5 долара за галон. Американският президент призова бензиностанциите да не злоупотребяват със ситуацията.  

Източници от администрацията, цитирани от "Вашингтон Поуст" казват, че дискусиите за готвената забрана са били съпроводени от разисквания на различни варианти за предпазване на глобалната икономика от очакван шок. Един от тези варианти е увеличаване на продукцията на „топлинни помпи“ за Европа. "Вашингтон Поуст" посочва още, че тук в Америка се предвижда допълнително размразяване на нефтените резерви и призив за развитие на чистата енергия като алтернатива на „зависимостта (на Америка – б.а.) от "авторитарни“ страни, като изданието цитира и експерти, според които за да се материализират такива облекчения е необходимо да минат месеци, ако не и години.

В речта си Байдън посочи, че именно чистата енергия е вариант както в САЩ, така и в Европа за независимост от „тирани като Путин.“  

Продължаващият конфликт съпроводен със сцени на трагедия в Украйна кара републиканци и демократи да подкрепят повече санкции за Русия и повече помощ за Украйна, като сега се прибягва до мярка, която е ясно, че ще повлияе негативно на световната икономика. 

"Току що бе потвърдено, че по-голямата част от Европа няма да се присъедини към Съединените Щати при бойкота на руски нефт и газ. Както обикновено Съединените Щати ще бъдат оставени сами, Европа ще се възползва от тях, докато ние ги защитаваме, докато четем Фалшиви Новини как всички са се обединили с Байдън в борба срещу Русия", заяви в отговор на обявеното от Байдън бившият президент на САЩ Доналд Тръмп.  

Съединените щати въведоха редица санкции, които целят удар по руската икономика - в това число мерки срещу банки и олигарси близки до руския президент Владимир Путин.В същото време Байдън каза, че големи компании по своя воля напускат Русия, което изпраща силно послание от частния бизнес срещу инвазията.  

По-рано енергийният гигант "Шел" се извини за това, че е купувала руско гориво и обяви, че се оттегля от руския нефт и газ и да спира всички спот покупки на руски суров петрол. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Журналистът Димитър Стоянов е арестуван

Журналистът Димитър Стоянов е бил задържан за 24 часа. Причината е, че е заплашил с оръжие служител на НАП, който се е оплакал в полицията. Случката се разиграла вчера около 18.30 ч. в столичния квартал "Хаджи Димитър".  От МВР потвърдиха за ареста на Стоянов.  По-рано през вчерашния ден Стоянов публикува в социалните мрежи пост, в който твърди, че е..

публикувано на 23.04.24 в 04:36

Тим Бароу ще бъде предложен за следващ посланик на Великобритания в САЩ

Правителството на Обединеното кралство се готви да обяви, че съветникът по националната сигурност сър Тим Бароу ще стане следващ посланик на страната в САЩ, което предизвика реакция от лейбъристите, че може да отменят назначението, ако спечелят общите избори, съобщи "Файненшъл таймс". Очаква се съобщението, че Бароу ще поеме поста от сегашния посланик..

публикувано на 23.04.24 в 04:16

Кипър е домакин на международна среща, посветена на демокрацията

Необходимостта от реформи в съвременните демокрации, заплахите срещу тях и утвърждаването на върховенството на закона са сред ключовите обществени въпроси, които са в центъра на провеждащата се днес в Кипър международна среща на върха за демокрацията. Тя се подкрепя от Европейската комисия и Европейския парламент. Конференцията се стреми да..

публикувано на 23.04.24 в 03:16
Изглед към сградата на британския парламент

Във Великобритания двама мъже бяха обвинени в шпионаж в полза на Китай

Занимаващ се с изследователска дейност в британския парламент и още един сужител в Уестмистър бяха обвинени в шпионаж в полза на Китай на базата на твърдения, че са предоставили информация, която може да бъде "полезна за врага". Кристофър Кеш и 32-годишният Кристофър Бери бяха обвинени по Закона за официалната тайна. От полицията заявиха, че те са..

публикувано на 23.04.24 в 01:54

Зима скова части от Италия

След определено високите температури за месец април, зимата за първи път скова със студ и обилни снеговалежи северната и централна част на Италия. Снежната покривка на места надвишава половин метър, даже и в област като Емилия-Романя, където снегорини разчистват пътищата в планинските райони. Край върха Абетоне обмислят да се възползват от..

публикувано на 23.04.24 в 01:49
Володимир Зеленски

Зеленски: Украйна и САЩ преговарят за двустранно споразумение за сигурност

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Съединените щати за пакета с военна помощ, който беше одобрен от Камарата на представителите на американския Конгрес и обясни за какво ще бъдат изразходвани средствата.  "Четири приоритета са ключови - защита на небето, модерна артилерия, далекобойни оръжия и да се гарантира, че пакетът с..

публикувано на 23.04.24 в 01:41

Интер спечели за 20-и път италианското футболно първенство

Интер (Милано) е новият футболен крал на италианското първенство, след като пет кръга преди края тимът на треньора Симоне Индзаги победи градския съперник Милан с 2:1 и събра 86 точки. На 2-о място остава Милан с 69 или изоставане от 17 пункта, което няма как да бъде преодоляно в оставащите мачове. Интер печели "скудетото" за 20-и път, с..

публикувано на 23.04.24 в 00:51