Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца на украински бежанци у нас тръгват на училище

Предвижда се допълнително обучение по български език като чужд

Коля и Саша от Украйна вече са на училище у нас
Снимка: БГНЕС

Започна приемът и записването на децата на украинските бежанци в български училища и детски градини.

Заявленията се подават от родител, настойник или лице, което се грижи за детето. Това става в съответното регионално управление по образование или по електронен път.

Към този момент липсват свободни места само в детските градини в София.

От регионалните управления ще насочват приоритетно децата от Украйна към учебни заведения, в които има свободни места.

Най-много заявления за прием са подадени в София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен и Добрич, поясни Анелия Йотова, главен експерт в Дирекция „Приобщаващо образование“ към Министерството на образованието и науката. Тя отговоря за приема и обучението на децата и учениците, търсещи или получили международна закрила.

Процедурите по приема на децата на украинските бежанци са разработени още по време на сирийската бежанска вълна. Необходимо е децата да имат статут за временна или международна закрила, както и личен номер на чужденец. Предвижда се допълнително обучение по български език като чужд.

„Веднага ще започне допълнителното обучение, за да могат по-бързо да се интегрират. В началния етап до 90 учебни часа, в прогимназиалния до 120 и в гимназиалния – до 180 учебни часа. Българският език като чужд ще бъде преподаван от учителите по български език в училищата“, уточни Анелия Йотова.

Допълнителните часове ще се заплащат от бюджета на МОН, а не от училищния.

Вече няколко деца на украински бежанци у нас посещават учебни занятия. Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Сарафово“ е едно от първите учебни заведения у нас, дали шанс на деца на украински бежанци да продължат образованието си.

От 1 март Саша и Коля посещават училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Сарафово“  Снимка: БГНЕС

В началото на март Саша е приет във втори клас, а неговият брат Николай в четвърти, съобщи заместник-директорът на учебното заведение Димитрана Колева.

„Доста бързо децата се адаптираха към училищната среда, най-малкото защото имаме и доста рускоговорящи деца, които вече учат тук. Саша много бързо навлиза в материала, всички му обръщат внимание.“

Бащата на двамата ученици Антон Шаповал е с двойно гражданство и така успява да запише синовете си на училище в Бургас. Тримата напускат дома им на 15 километра от Киев, преди жилището да бъде напълно разрушено. Сега са приютени при приятел на Антон в „Сарафово“.

Шаповал планира да се върне в Украйна, за да се сражава за родината си, когато оттам в България пристигне майката на Саша и Николай. Желанието на бащата е синовете му да завършат учебната година в Бургас.

„Трябва да се воюва, трябва да изгоним руснаците от земята ни. Децата ще останат тук с майка им.“

Докато част от украинските бежанци предпочитат да останат в България, да се установят в страната ни, да запишат своите деца в детски градини и училища, има и такива, които искат да се върнат в Украйна, за да продължат живота си там, доколкото това е възможно. Макар и частично разрушена, Украйна е родината им. Там са техните семейства, близки и приятели. Надяват се, че с взаимни усилия труд ще успеят да възстановят страната си.

„Моят син не знае български, знае само украински и руски. Той е тийнейджър и ще му бъде по-трудно. По-малките деца научават езика по-лесно“, разказва жена от Одеса, която от пет дни е в България, чийто съпруг и близки са останали в Украйна. Тя е изправена пред дилемата дали да запише сина си в българско училище, защото не знае колко време ще продължи военното положение в нейната страна. Освен езика, всичко в България е ново и неизвестно за тях.

„Той иска да бъде архитект, дизайнер, рисува хубаво. Искаше да постъпи в архитектурния ни институт. Но сега никой не знае дори след седмица какво ще се случи в Одеса. Животът ни се преобърна наопаки.“ 

18-годишният Кирил Безсребреников, който е от украинския град Лвов, но от 6 години живее в Бургас, разказа в предаването "Нещо повече" как фейсбук групата "Бургас помощ за украинци" помага на търсещите помощ бежанци от Украйна.

"Имат нужда от дом и храна, но най-много се нуждаят от емоционална подкрепа", каза той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59