Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна обвини Русия, че планира фалшив референдум за "народна република" в град Херсон

Дмитро Кулеба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските власти обвиниха Русия, че планира фалшив референдум за създаването на промосковска "народна република" в южния черноморски град Херсон, предаде Франс прес

Руските сили превзеха пристанищния град с население от 290 хиляди души на 3-ти март след тридневна обсада. Това беше първият голям град, който падна след военната инвазия на Путин в Украйна.

"Сега руснаците отчаяно се опитват да организират фалшив "референдум" за фалшива "народна република" в Херсон", написа в Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Поради "нулева народна подкрепа" такъв референдум "ще бъде изцяло режисиран", добави Кулеба.

По-рано днес украинският външен министър Дмитро заяви, че Украйна е готова да преговаря, но няма да се предаде или да приеме ултиматуми.

Той също така призова международните компании и бизнесмени да спрат да правят "кървави" печалби в Русия. Кулеба отбеляза, че правенето на бизнес с Русия е опасно при сегашните обстоятелства. Правителството на Кремъл е "непредвидимо по отношение на правенето на бизнес", добави Кулеба по време на виртуална среща с организацията с нестопанска цел Renew Democracy Initiative.

Що се отнася до позицията на Беларус относно неучастие във "военната операция" на Русия, Кулеба също така спомена, че вярва, че те (властите в Минск) не желаят да изпращат войски в Украйна, въпреки че са под натиск от Москва.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за дъжд в 13 области

Жълт код за интензивни валежи издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология в 13 области на страната. Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян. Днес ще бъде предимно слънчево, след обяд..

публикувано на 02.06.24 в 07:57
Урсула фон дер Лайен

Председателката на ЕК е на посещение в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Срещата с гражданите ще бъде на Античния театър в Пловдив от 18 часа. В предишните дни Урсула фон дер Лайен посети Испания и..

публикувано на 02.06.24 в 07:52

Започва информационна кампания за ползата и вредите от хранителните добавки

От Сдружението за достъпна и качествена храна започват информационна кампания сред младите хора, с която да запознаят потребителите с хранителните добавки. Голяма част от тях са опасни, казаха от сдружението, а целта им е да се знае повече за хранителните добавки. Потребителите най-често не знаят произхода им, тъй като в дигиталното..

публикувано на 02.06.24 в 07:35

НС изслушва Главчев за българската позиция в ООН по резолюцията за Сребреница

Народното събрание ще проведе извънредно заседание днес, от 15 ч. На него е предвидено да бъде изслушан премиерът Димитър Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в Сребреница. Изслушването на служебния министър-председател Димитър Главчев е във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител..

публикувано на 02.06.24 в 07:33

В манастира "Св. св. Петър и Павел" започнаха честванията за 150 годишнината от създаването на първата семинария у нас

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската.  Имали сме духовно образование още преди освобождението, подчерта великотърновският митрополит Григорий...

публикувано на 02.06.24 в 07:10

На връх Околчица ще се проведе традиционното всенародно поклонение към Ботев и загиналите за свободата на България

Днес с различни прояви в цялата страна ще отбележим Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12 часа сирените в цялата страна ще приканят всички да отдадат почит към паметта и делото на Христо Ботев и на героите в национално освободителните борби. В родния град на поета-революционер – Калофер,..

публикувано на 02.06.24 в 06:44
Българска Патриаршия

Започва избирането на делегати, които ще избират бъдещия български патриарх

Днес във всички епархии на БПЦ трябва да се проведат избори за делегати, които ще избират бъдещия български патриарх по време на събора, насрочен от Св.Синод за 30 - ти юни. В 15 те епархии, 13 в страната и две зад  граница, епархийските избиратели трябва да определят  кой ще ги представлява на  патриаршеския събор. Проф. Дилян..

публикувано на 02.06.24 в 05:53