Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: В България независима прокуратура няма

Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж от прокуратурата на Гешев

Снимка: БГНЕС

"Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата на Република България под ръководството на господин Гешев. Няма независима прокуратура в България".

Това каза премиерът Кирил Петков на съвместен брифинг с вътрешния министър Бойко Рашков, след като по-рано тази вечер прокуратурата не повдигна обвинения на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

"Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция... Укриват се документи за повдигане на обвинение, с които лесно можем да се снабдим. Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице само и само да не се извърши разследване по закон. Сведения, които са всеобщоизвестни и вече са достояние на европейската прокуратура... Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията в страната ни", коментира министър-председателят. 

По думите му проблемът на прокуратурата е, че по този казус работи и европейската

„Прокуратурата има още един сериозен проблем, че по този казус работи и Европейската прокуратура. Докато обикновено се скриват факти и българската общественост не може да определи дали и как те действат, сега има паралелна европейска структура, на която вярваме повече“, отбеляза българският премиер и добави:

Ще има много ясна информация на ниво ЕС как реално действат и какво са направили“.

Съжалявам, че прокуратурата се изложи по такъв очеваден начин тази вечер, сподели Кирил Петков.

"Факт е, че много хора казват, че България е превзета държава. Ние обаче вярваме, че това няма да е така и в бъдеще. Ще се борим и ще направим всичко, която зависи от нас, България да бъде една свободна, нормална европейска държава. Битката няма да е много къса, но битката е започнала. Ще работим с всичките инструменти на Европа, за да можем да преместим България на следващо ниво “, заяви още министър-председателят.

Бойко Рашков

От своя страна вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че прокуратурата прави изводи за производство, на което току що е поставено началото и по което не е имало време да се съберат доказателства, тъй като проверката има за цел да се съберат достатъчно данни, за да се реши да се образува или не досъдебно производство.

Рашков отбеляза, че са събрани сведения, включително от Васил Божков, които са саморъчно подписани от него. "Вместо прокуратурата да заяви пред вас и пред обществото, че ще предприеме действия, тя се постара да обяви на всички, че МВР не е направило нищо", посочи вътрешният министър.

Бойко Рашков каза още, че брифинг на прокуратурата е бил "нагласен" твърде късно, за да не могат да реагират, затова и те дават късно пресконференция.

Той също така представи проект на постановление, с което се иска да бъдат повдигнати обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова. Нещо, което по-рано прокуратурата отрече да са получили в рамките на днешния ден.

Според Рашков, Васил Божков трябва да бъде разпитан от Дубай за това дали му е отказван натиск от тримата задържани в четвъртък – Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, бил ли е под заплаха да му бъде взет част от бизнеса и дали под натиск е бил принуден да продаде част от него на чужденци.

"Прокуратурата направи всичко необходимо да смачка труда на една служба в МВР и може би никога да не изясним дали някой от тях е извършил престъпения", каза вътрешният министър.

По време на брифинга той разказа, че днес разследващите полицаи са стояли пред кабинета на прокурорите, те не са ги приели, не са искали да се срещнат с тях, за да обсъдят материалите в преписката. Денят е минал в чакане, за да излезе прокуратурата накрая и да ни сюрпризира със своето становище, каза Рашков.

"Дали прокуратурата иска да се разкрият престъпения, в това число от високопоставени от близкото минало или не, или ги пази, откакто е назначен за главен прокурор Иван Гешев? Дали прокуратурата упражнява правомощията си или търси начин високопоставени да избегнат отговорност", попита Рашков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54