Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: В България независима прокуратура няма

Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж от прокуратурата на Гешев

Снимка: БГНЕС

"Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата на Република България под ръководството на господин Гешев. Няма независима прокуратура в България".

Това каза премиерът Кирил Петков на съвместен брифинг с вътрешния министър Бойко Рашков, след като по-рано тази вечер прокуратурата не повдигна обвинения на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

"Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция... Укриват се документи за повдигане на обвинение, с които лесно можем да се снабдим. Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице само и само да не се извърши разследване по закон. Сведения, които са всеобщоизвестни и вече са достояние на европейската прокуратура... Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията в страната ни", коментира министър-председателят. 

По думите му проблемът на прокуратурата е, че по този казус работи и европейската

„Прокуратурата има още един сериозен проблем, че по този казус работи и Европейската прокуратура. Докато обикновено се скриват факти и българската общественост не може да определи дали и как те действат, сега има паралелна европейска структура, на която вярваме повече“, отбеляза българският премиер и добави:

Ще има много ясна информация на ниво ЕС как реално действат и какво са направили“.

Съжалявам, че прокуратурата се изложи по такъв очеваден начин тази вечер, сподели Кирил Петков.

"Факт е, че много хора казват, че България е превзета държава. Ние обаче вярваме, че това няма да е така и в бъдеще. Ще се борим и ще направим всичко, която зависи от нас, България да бъде една свободна, нормална европейска държава. Битката няма да е много къса, но битката е започнала. Ще работим с всичките инструменти на Европа, за да можем да преместим България на следващо ниво “, заяви още министър-председателят.

Бойко Рашков

От своя страна вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че прокуратурата прави изводи за производство, на което току що е поставено началото и по което не е имало време да се съберат доказателства, тъй като проверката има за цел да се съберат достатъчно данни, за да се реши да се образува или не досъдебно производство.

Рашков отбеляза, че са събрани сведения, включително от Васил Божков, които са саморъчно подписани от него. "Вместо прокуратурата да заяви пред вас и пред обществото, че ще предприеме действия, тя се постара да обяви на всички, че МВР не е направило нищо", посочи вътрешният министър.

Бойко Рашков каза още, че брифинг на прокуратурата е бил "нагласен" твърде късно, за да не могат да реагират, затова и те дават късно пресконференция.

Той също така представи проект на постановление, с което се иска да бъдат повдигнати обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова. Нещо, което по-рано прокуратурата отрече да са получили в рамките на днешния ден.

Според Рашков, Васил Божков трябва да бъде разпитан от Дубай за това дали му е отказван натиск от тримата задържани в четвъртък – Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, бил ли е под заплаха да му бъде взет част от бизнеса и дали под натиск е бил принуден да продаде част от него на чужденци.

"Прокуратурата направи всичко необходимо да смачка труда на една служба в МВР и може би никога да не изясним дали някой от тях е извършил престъпения", каза вътрешният министър.

По време на брифинга той разказа, че днес разследващите полицаи са стояли пред кабинета на прокурорите, те не са ги приели, не са искали да се срещнат с тях, за да обсъдят материалите в преписката. Денят е минал в чакане, за да излезе прокуратурата накрая и да ни сюрпризира със своето становище, каза Рашков.

"Дали прокуратурата иска да се разкрият престъпения, в това число от високопоставени от близкото минало или не, или ги пази, откакто е назначен за главен прокурор Иван Гешев? Дали прокуратурата упражнява правомощията си или търси начин високопоставени да избегнат отговорност", попита Рашков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Литва потвърди, че първата партида Ф-16 е доставена на Украйна

Външният министър на Литва потвърди, че първата партида от дългоочакваните изтребители Ф-16 е пристигнала в Украйна. Изтребителите са производство на компанията "Локхийд Мартин", имат дълго 20 мм-ово оръдие и могат да пренасят бомби и ракети. Според изданието "Телеграф" Ф-16 вече са извършили първите си бойни полети в Украйна. "Украйна няма..

публикувано на 01.08.24 в 07:56

Основният лихвен процент спада за втори пореден месец

Основният лихвен процент спада за втори пореден месец, от днес равнището му е 3,53 на сто при 3,63 през юли.  Изчислението е на Българската народна банка. Показателят е технически, но отразява тенденция. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.

публикувано на 01.08.24 в 07:54

КЕВР повишава цената на природния газ

От днес е в сила новата, по-висока цена на природния газ за месеца. Очаква се поскъпването да е с около 6 процента до малко над 61 лева за мегаватчас без такси и налози. Окончателната цена ще бъде определена по-късно през деня от Комисията за енергийно и водно регулиране.

публикувано на 01.08.24 в 07:46

Бюджетната комисия в НС разглежда на второ четене Закона за еврото

Законът за въвеждане на еврото ще бъде разгледан на второ четене от ресорната бюджетна комисия. С текстовете се урежда начинът, по който страната ни ще премине през замяната на лева с единната европейска валута – при фиксирания курс от Валутния борд - 1.95583 лева за едно евро. Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?..

публикувано на 01.08.24 в 07:46
Станислав Балабанов, Тошко Йорданов, Павела Митова (отляно надясно) от ИТН.

ИТН разговарят с БСП за кабинет с третия мандат

Представителите на "Има такъв народ" ще се срещнат с "БСП за България", за да разговарят за подкрепа за правителство с третия  мандат. Срещата е насрочена за 14:15 часа. Във вторник представителите на партията разговаряха с депутати от разпадналата се парламентарна група на "Величие". Депутатите, напуснали групата, бяха представени единствено..

публикувано на 01.08.24 в 07:45
пожар край село Царацово

Гл. комисар Димитър Бришимов: Пожарът край пловдивското село Царацово е потушен

Пожарът край пловдивското село Царацово е потушен. Това съобщи пред БНР г.л.инспектор Димитър Бришимов, Пожарна служба – Пловдив. Вчера - 31.07, там се запали предприятие за отпадъци. Административната сграда не е пострадала. Все още се носи дим от производствената. Огнеборците са били на място през цялата нощ. Изгоря предприятие за..

публикувано на 01.08.24 в 07:37

Пожарът в Малешевската планина продължава да гори, в гасенето му се включват два шведски самолета

Все още гори пожарът в Малешевската планина над село Микрево, община Струмяни.  В гасенето на този пожар и на огъня в планината Славянка на българо-гръцката граница ще се включат два шведски самолета, съобщи вчера директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов. Към  момента  няма..

публикувано на 01.08.24 в 07:35