Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

919 са новите случаи на коронавирус у нас

| обновено на 20.03.22 в 07:17
Снимка: БГНЕС

919 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 11,75% от направените 7823 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Най-много са новите случаи в София - 282, следват областите: Варна - с 132 и Бургас - със 114 новоинфектирани.

193 074 са активните случаи в страната.

В болница се лекуват 2187 души; 255 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болнично заведение са 65, от тях 78,46% не са ваксинирани.

Като излекувани за 24 часа са отчетени 518 души, починали са 6.

През последното денонощие са били поставени 523 ваксини. Общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл у нас е 2 056 729.

От утре, 21 март, отпада изискването за „зелен сертификат“ за всякакви дейности и мероприятия в България, ограничени до момента.

Присъственото обучение във висшите училища ще се провежда по график, като не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите, няма да се допуска и смесване на групи. Лекциите ще се провеждат при 50% заетост на помещенията.

Остава изискването за редовно проветряване, дезинфекция и носене на защитни маски от студентите и преподавателите.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отчете нисък ръст на заболеваемостта у нас, който обаче не определи като притеснителен:

"През изминалата седмица имаме за пръв път ръст на заболеваемостта, макар и много малък - от 1,5%, но спрямо тенденцията на сап. За момента обаче не виждам някаква драма в развитието на заболяването. Само Дания не отчете ръст на Covid заболеваемостта през миналата седмица., като при всички други страни имат смяна на тренда, но не нараства броят на случаите на настанени в интензивни отделения. Ако нещата не се променят драматично, предвижда едно нормално, спокойно лято". Това заяви доц. Ангел Кунчев в интервю за бТВ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Разрушения в бежанския лагер Ал Бурейдж в централната част на Ивицата Газа, 29 юли 2024 г.

Израелската армия се оттегли от източните квартали на град Хан Юнис

Израелската армия се оттегли от източните квартали на град Хан Юнис след едноседмична операция срещу "Хамас", като остави след себе си разрушения и десетки трупове, съобщава агенция Ройтерс. Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис 90 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис Продължава масовото изселване от..

публикувано на 30.07.24 в 17:48

Нараства заплахата за украинския град Торецк, на фронтовата линия в Донбас

Нараства заплахата за украинския град Торецк, който се намира на фронтовата линия в Донбас, съобщава Ройтерс. Руското министерство на отбраната обяви, че войските му са превзели село на 6 километра югоизточно от града. Според британското военно разузнаване руснаците са навлезли и в близкото градче Ню Йорк, в южните покрайнини на Торецк.  Отделна..

публикувано на 30.07.24 в 17:39

Дъвки и енергийни напитки с вкус на коноп и канабис откриха в търговски обект в София

Областната дирекция по безопасност на храните София-град установи, че в търговски обект за хранителни стоки на бул. "Витоша" се продават дъвки и енергийни напитки с вкус на коноп и канабис. Съдържанието на съставки, които имат психотропен ефект върху човешкия организъм в тези продукти, надхвърля максимално допустимата стойност от 0,2%...

публикувано на 30.07.24 в 17:26
Людмила Петкова

Готвят промени в сектор "Енергетика" по ПВУ в частта RePowerEU за получаване на безвъзмездни средства

479 милиона евро са безвъзмездните средства за България по RePowerEU - една от главите от Плана за възстановяване и развитие. До края на миналата година страната ни е можела да получи 30% от този ресурс авансово. Това стана ясно при изслушването на служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и министъра на енергетиката Владимир..

публикувано на 30.07.24 в 17:13

МОСВ създава три звена в страната, за да подпомогнат общините за климатични политики

Промените на климата са едно от най-големите предизвикателства пред света в днешно време и са безспорен факт, констатират делегатите от Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН.  Това изисква предприемане на мерки по смекчаване на ефекта от климатичните изменения и адаптация към вече съществуващите такива. Министерството..

публикувано на 30.07.24 в 17:05

КЗК проверява "Музикаутор" дали разпределя справедливо финансите, получени от права

КЗК влезе в офисите на "Музикаутор", за да провери дали разпределя справедливо финансите, получени от права. Дружеството защитава авторските права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели. Представители на Комисията проверяват офисите на "Музикаутор" в търсене на доказателства за нелоялни..

публикувано на 30.07.24 в 16:50
С. Атолово

Кметът на Стралджа обяви частично бедствено положение заради липса на вода

Липсата на вода, лошото качество и непрекъснатите аварии принудиха кметът на Стралджа да обяви частично бедствено положение. То е в сила до 24 август, но вероятността проблемите да бъдат разрешени и от чешмите отново да потече вода, е минимална. В 20 села чешмите са сухи почти през цялото денонощие, ако вода изобщо се появи, тя е мътна и не..

публикувано на 30.07.24 в 16:39