Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата обещава нови разпити на премиера, Борисов, Горанов и Арнаудова

| обновено на 22.03.22 в 18:10
Снимка: Прокуратура на РБ

За втори път премиерът Кирил Петков ще ходи на разпит. Този път по делото, заради което за 24 часа в ареста бяха бившият министър-председателя Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на Борисов Севделина Арнаудова. Това става ясно от съобщение на прокуратурата, според което всички извършени от МВР до момента действия са били опорочени и незаконни и ще се повторят от следователи.

Прокуратурата съобщи това минути след като съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд отказа да разгледа изготвените от МВР протоколи за обиски и изземвания от домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов с мотив, че наблюдаващият прокурор е преценил, че разследващите полицаи не са били компетентни да разследват бивш премиер и финансов министър и не е имало основание да се действа в неотложност.

„Доколкото прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо“, пише съдия Чочкова.

Адвокатът на Бойко Борисов обяви, че не е имало ситуация на неотложност при претърсванията и ареста на бившия премиер, на Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, а полицията няма компетентност да ги извърши. Така Менко Менков коментира решението на съда, който днес остави без разглеждане внесените от СГП искания за съдебна санкция на извършените от ГДНП процесуално-следствения действия.

„Изводът от цялото това нещо е, че българският съд е обявил за незаконосъобразни действията на разследващите. Прокуратурата е съобщила, че ще извърши единствено възможния по закон акт, а именно – да изземе това досъдебно производство и материалите по него от Главна дирекция „Национална полиция“ и да го възложи за разследване на следователи. Считам, че целите на закона са използвани неправомерно и са целели някакъв съвсем друг ефект“, каза Менко Менков.

Борисов, Горанов и Арнаудова ще обжалват утре 24-часовото си задържане пред Административния съд и ще искат да им бъде върнато иззетото, каза адвокатът им Менко Менков.

Брифинг на адвокат Менко Менков. Снимка: Мария Филева

МВР и защитата на експремиера разчетоха полюсно определението на съда.

Според МВР съдия Чочкова е казала, че прокуратурата е некомпетентна, тъй като е поискала одобрение на действия, които самата тя смята за незаконни. Това е поредното доказателство за нежеланието ѝ да работи срещу престъпността и да се занимава с дребнотемие, заявиха от силовото министерство.

Минути след определението на съда от прокуратурата съобщиха, че всичко, без претърсванията, ще се повтори, но вече от компетентния орган-следовател. Това означава: премиерът Петков, с чийто разпит миналия четвъртък бе даден старта на досъдебното производство, както и Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, които даваха показания в ареста като свидетели.

Не е изключено сведения да дават и вицепремиерът Асен Василев и вътрешният министър Бойко Рашков, защото според публична информация, са били в течение на разследването.

В петък вечерта от прокуратурата цитираха и разпити на хора, работили някога за Васил Божков, подал сигнал, че е бил изнудван от Борисов, Горанов и Арнаудова.

„Към настоящия момент не разполагаме с доказателства спрямо него да е било извършено престъплението „изнудване“, за което е образувано досъдебното производство от органите на Главна дирекция „Национална полиция“, каза по повод тези разпити във видеоизявление, качено на страницата на прокуратурата във Фейсбук, говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Не е ясно дали ще бъде разпитван намиращият се в Дубай Васил Божков, за когото днес стана ясно, че е със запориран имот във Франция за над 2 милиона и 600 хиляди лева от Антикорупционната комисия.

Съгласно закона по делата срещу представители на изпълнителната власт могат да работят само следователи, напомни за пореден път Десислава Петрова.

От прокуратурата декларираха, че ако се съберат доказателства за извършено престъпление, ще има и повдигнати обвинения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Янев, бивш кмет на Дупница

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев осъди прокуратурата на 28 хил. лв. обезщетение

Бившият кмет на Дупница инж. Атанас Янев в мандата 2007 до 2011 г., считан тогава за фаворит на братя Галеви, осъди Софийска районна прокуратура на 28 хил. лв. обезщетение. Искът на Янев е бил за 120 хил. лв. обезщетение на   нанесени му морални вреди. Съдебното производство срещу Янев, по което е оправдан окончателно, е продължило 12..

публикувано на 07.05.24 в 22:20

31 политически формации регистрираха листите си в Благоевград за изборите за НС

31 политически формации регистрираха листите   си за участие в предсрочните парламентарни избори в  Благоевград, като повече от половината го направиха в последния ден. Истинска лидерска битка се очаква  в Пиринско. Само две политически формации регистрираха пълни листи от 22-ма кандидати за парламентарния вот на 9 юни в първи..

публикувано на 07.05.24 в 21:47
Осама Хамдан, представител на

"Хамас": Без споразумение за прекратяване на огъня, ако продължи израелската агресия срещу Рафах

Представителят на групировката "Хамас" Осама Хамдан предупреди, че ако израелската военна агресия в Рафах продължи, няма да има споразумение за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс. Коментарите на "Хамас" бяха направени по време на пресконференция в Бейрут, когато делегация на групировката пристигна в Кайро от Доха, за да продължи..

публикувано на 07.05.24 в 21:36
Сторми Даниълс дава показания в съда в Манхатън

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съда по дело срещу Доналд Тръмп

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съд в Манхатън по делото, в което Доналд Тръмп е обвиняван за фалшифициране на бизнес отчетите си в предизборната кампания от 2016 г. Според обвинението, Тръмп е плати 130 хил. долара на Даниълс, за да не огласява сексуалната връзка помежду им. Бившият президент отрича да е имало изобщо такава..

публикувано на 07.05.24 в 20:55

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от "Боинг". Според източник на агенция Ройтерс пратките са задържани поне от две седмици. Това..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим човешки. Във времето на противопоставяне, от което хората се умориха наистина, да се опитаме тази,..

публикувано на 07.05.24 в 20:23
Джон Суини

Шотландският парламент одобри Джон Суини за първи министър

Джон Суини, който по-рано бе избран за нов лидер на Шотландската национална партия, днес бе одобрен в парламента и като първи министър на Шотландия.  Това става след оставката на Хамза Юсаф миналата седмица.  Юсаф изпрати писмо до британския крал Чарлз Трети, с което официално подаде оставката си като първи министър на Шотландия. В писмото..

публикувано на 07.05.24 в 19:30