Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валентин Янев: Да се възстановят звената за неотложна медицинска помощ

„Личният лекар остава, променя се съществуването на пациентски листи“

Снимка: Pixabay

Личният лекар остава, променя се съществуването на пациентски листи. Ако реформата се случи, пациентите ще могат да отидат при когото искат специалист. Така се дава форма на избор“.

Това каза пред БНР д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар. И посочи, че ще трябва да се промени заплащането на личните лекари:

„Един добър лекар не трябва да се плаши от този механизъм за работа, защото сред нас ще се създаде конкуренция. Не е достатъчно обаче само това да е критерият за плащане. Трябва да има още коефициенти, които са обективни и ще направят справедливо заплащането - брой прегледи на месец, трудов стаж на лекаря, придобити специалности, коефициент неблагоприятни условия“. 

Правителството планира да премахне ролята на личния лекар, а при здравен проблем да се търси помощ от специалисти по обща медицина. До края на годината трябва да заработи електронното досие, като достъп до него ще имат всички специалисти. Така пациентът няма да има нужда да бъде преглеждан само от един лекар.

В предаването 12+3 д-р Янев подчерта защо е важно джипито да остане:

„Ние поставяме диагнозите, след нас тръгва процесът за доуточняване и терапия. Има диагноза, има лечение. Тесни специалисти не могат да поставят изначални диагнози. Затова този елемент остава като специалист по обща медицина“.

Според него, ако заработи електронното досие, това ще улесни всеки общопрактикуващ лекар.

„24-часовото разположение на лекарите е безумие. За да можем да почиваме, плащаме големи пари на различни медицински центрове, за да може, когато ние не работим, те да поемат пациентите ни. Трябва да се възстановят старите звена за неотложна медицинска помощ. Във всяка поликлиника и болница имаше звена за неотложна помощ, това е различно от звената за спешна помощ. Преди 30 години група безотговорни мои колеги решиха да закрият тези звена. Така ще имаме нормиран работен ден и хората няма да бъдат лишени от лекарска помощ, когато не сме на работа. Звената, които работят сега, са непълноценни, длъжностно осакатени, структурно слаби, превърнали са се в приемни кабинети“.

Интервюто с д-р Валентин Янев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът край гара в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага..

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Ангелина Ангелова: Любовта е от най-големите мотиватори

Книгата „Благородството задължава“ ще бъде представена на Алея на книгата във Варна. Това е третата книга на Ангелина Ангелова. „Любовта е един от най-големите мотиватори на човешката природа, да постигнем повече, за да сме достойни за партньора си. Когато имаш идеята за нова история не е трудно да пишеш за любов“, сподели в интервю пред БНР..

публикувано на 22.07.24 в 18:38
Камала Харис

Видни демократи дадоха подкрепата си за Камала Харис в президентската надпревара

Почти денонощие след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в писмено обръщение, че се оттегля от надпреварата за нов мандат в Белия дом, погледите са насочени към неговия вицепрезидент Камала Харис, която той посочи като свой потенциален наследник. Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември..

публикувано на 22.07.24 в 18:05

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на конфликта в ивицата Газа.  Нетаняху заминава утре за САЩ, за да се срещне с Байдън във вторник..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на  съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Три денонощия..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от Covid-19 у нас расте - двойно за седмица

В Гърция се отчитат големи стойности на заболели от Covid-19, но и у нас имаме повишаване двойно и даже над 2 пъти за изтеклата седмица в сравнение с предишната, в която имахме 50% от предходната. Това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в интервю пред БНР. "Това означава 69 случая за седмица, а миналата 32.   Не се..

публикувано на 22.07.24 в 17:57