Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински хеликоптери поразили склад за горива в руския град Белгород

Зеленски обяви, че е уволнил двама генерали, тъй като са били „предатели“

| обновено на 01.04.22 в 12:13
Пожарът в петролното депо в Белгород
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Украйна изпраща десетки автобуси до Мариупол в нов опит да евакуира хората и да достави хуманитарна помощ. Над 100 хиляди души все още се намират в пристанищния град. Те са без вода, ток или отопление, като температурите понякога падат под нулата, а храните и лекарствата свършват.

По-рано Би Би Си съобщи, че ситуацията около столицата Киев изглежда се подобрява.

Областният управител на руския град Белгород обвини украински военни хеликоптери, че са атакували петролно депо в града. 

Малък конвой на Червения кръст напусна Запорожие на път за Мариупол, след като екипът получи необходимите гаранции за сигурност, с цел да се опита да улесни евакуацията на цивилни от обсадения град. Предишните опити за създаване на хуманитарни коридори не проработиха, тъй като условно договореното прекратяване на огъня се провали. 

Ситуацията около столицата Киев изглежда се подобрява, съобщава Би Би Си. Микола Жирнов, ръководител на киевската военна администрация, заяви, че компаниите и услугите в града работят нормално. В покрайнините на столицата обаче все още се водят боеве.

Руските сили вчера са обстрелвали градовете Ирпен и Макаров, съобщава се за боеве около Гостомел и Бровари в предградията. Местните власти казват, че жителите трябва да бъдат предпазливи.

Междувременно британското военно разузнаване съобщи, че украинските сили са си върнали селата Слобода и Лукашовка. Те са разположени по главните маршрути за доставка между Чернигов и Киев, които са подложени на продължаващи въздушни и ракетни удари, въпреки твърденията на Русия за намаляване на активността в тези райони, се казва още в доклада.

Украински военнослужещ евакуира възрастен мъж от повредената му къща в село Тетерив край Киев, 31 март 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Областният управител на руския град Белгород Вячеслав Гладков съобщи в Телеграм, че пожарът, избухнал тази сутрин в петролно депо, е причинен от въздушни удари на два украински хеликоптера. По-рано той заяви, че двама души са били ранени, но без опасност за живота. Жителите на близките улици са евакуирани.

Преди два дни в региона имаше експлозии в сграда за съхранение на оръжие. Киев не е поел отговорност за нито един от взривовете. 

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е уволнил двама висши членове на украинската Служба за национална сигурност на основание, че са „предатели“.

В поредното си видеообръщение Зеленски каза още, че ситуацията в южната част на Украйна и в района на Донбас остава изключително сложна.

„Нападателите насочват своята бойна, креативна енергия към временно окупираните райони на Херсонска област. Опитват се да организират там разни непонятни структури и да измислят как да закрепят присъствието си. Такива действия обаче са безперспективни, защото колкото повече те проявяват активност в региона, толкова по-големи ще бъдат в крайна сметка загубите за самата Русия.“

Според украинския президент руските военни трупат потенциал за удари в Донбас, в Мариупол и по направлението към Харков.

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс заяви, че репутацията на великата руска армия е унищожена, а президентът Путин вече не е толкова силен.

„Той вече е човек в клетка, която сам си е построил“, каза Уолъс пред Скай нюз.

По думите му международните съюзници са се съгласили да доставят повече военно оборудване на Украйна, включително бронирани превозни средства, артилерия и боеприпаси с голям обсег.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На пристанище Митилини, остров Лесбос, Гърция, архив, април 2024 г.

Поскъпването на фериботните билети в Гърция отказва туристи от летуване на островите

Поскъпването на фериботните билети пренасочва туристите към континенталната част на Гърция. Цените в хотелите на Халкидики достигнаха тези на островите. Гръцките туроператори съветват клиентите да сравняват цените на предлаганите хотелски услуги и да не се влияят от категорията на хотела. Има петзвездни хотели в цялата страна, които понякога са..

публикувано на 16.06.24 в 16:25

Авария остави кюстендилското село Соволяно без вода

Аварирала помпа остави без водоподаване в неделния ден кюстендилското с. Соволяно. Аварийнa група на "Кюстендилска вода" работи на място по проблема, очаква се в рамките на деня аварията да бъде отстранена.  Същевременно от Общината в Кюстендил обявиха, че има издадена заповед за забрана на ползването на питейна вода за дейности, които не са..

публикувано на 16.06.24 в 15:44
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните ще открие Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе в понеделник (17 юни) в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност за създаване на контакти с партньори от Шанхай чрез провеждане на двустранни бизнес срещи. Във..

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Катастрофа при 112 км на АМ "Тракия"

Слушатели на БНР съобщават за катастрофа, която е станала на магистрала "Тракия" - при 112 километър в посока София. Млад шофьор се е блъснал в мантинелата. В района има задръстване. Произшествието е в района на пловдивското село Цалапица.

публикувано на 16.06.24 в 14:12
Дмитро Кулеба

Киев отхвърли "езика на ултиматумите" от страна на Русия

Украйна ще трябва да води диалог с Русия, но не на езика на ултиматумите, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Интерфакс-Украйна. "Разбираме прекрасно, че ще настъпи момент, когато ще трябва да говорим с Русия. Но нашата позиция е много ясна – няма да позволим Русия да говори на езика на ултиматумите, както говори сега",..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
В Солун, 12 юни 2024 г.

Глоби и забрани заради висок риск от пожари в Гърция

Строги мерки въвеждат в Гърция за предпазване от пожари.  За едно денонощие избухнаха 54 пожара, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C 44 пожара в Гърция, наводнения в Испания Властите установиха, че повечето са по невнимание, други са умишлени. Има..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
Лидерът на

"Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение

Отговорът на "Хамас" на последното предложение за прекратяване на огъня в Газа е в съответствие с принципите, представени в плана на американския президент Джо Байдън, заяви лидерът на групировката Исмаил Хания, цитиран от "Ройтерс". "Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение, включващо прекратяване огъня, изтегляне на..

публикувано на 16.06.24 в 13:53