Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„В родината ми мирът е сключен на хартия, но страхът витае във въздуха“

Амра от Босна: 30 години след войната спомените се върнаха като бумеранг

„Всеки ден преживявам кадрите от Украйна, напомнят ми моето бягство“

Снимка: amra-duric.com

Днес преди 30 години започна войната в Босна. Повече от една година семейството ми живя в мазето. Криехме се от бомбите. През зимата на 93-та майка ми събра всичката си смелост, хвана ме за ръка и тръгнахме посред нощ“.

Така започва краткият, но много личен разказ на Амра Дурич от Бихач, публикуван в Туитър на 6-и април.

Ден по-рано през 1992 г. започва блокадата на Сараево. Цели 1425 дни…

Днес Амра живее във Виена. Тя е журналист и вече втори месец отразява войната в Украйна.

Спомените се върнаха като бумеранг“, сподели тя в интервю за предаването „Събота 150“:

„Кадрите от Украйна ужасно много ми напомнят на Босна. Сещате ли се за децата в автобусите, опрели нос в изпотеното стъкло? В лицата им виждам себе си, аз на 3 годинки в скута на мама. Дори само страхът в очите им ме връща назад. Помня страха от всеки прелитащ самолет и от воя на сирените. След като пристигнахме в Австрия, ми трябваше много време да се отърся от тези звуци. За нас войната продължи още дълго в главите ни, защото съвсем не всички наши роднини успяха да избягат. Имам живи роднини в Бихач и Сараево, но имам и роднини, които загинаха“.

Амра успява да измине над 10 километра през зимата на 1993 година през нощта от родния Бихач до хърватската граница и от там - през фронтовата линия с автобус до Загреб с крайна цел Тирол в Австрия, където дядо ѝ е гастарбайтер.

„Майка ми до ден днешен не знае как е събрала смелост да тръгне с малко дете през фронта. Но изборът ѝ е бил - или бомбите, или животът. От разказите ѝ знам, че сме имали късмет, защото на границата са ни разменили за пленени сръбски войници. Тръгнахме с един малък куфар, пеша. С помощта на каналджии стигнахме до фронтовата линия. Там ни казаха: „Късмет! Или ще успеете, или не“. Помня, че майка ми ме возеше на куфара на колелца. И замръзналите ми ръце в плетените ръкавици. Помня снега и че си загубих книжката с приказки. Помня тавана, в който ни криеха в Загреб. И мазето, разбира се, в Бихач. И на двете места беше много тъмно и страшно. А в Загреб непрекъснато имаше проверки. Аз си знаех - дойде ли някой, аз изчезвах или в гардероба, или на тавана. Но като дете възприемах това като игра на криеница. Беше ме страх, но и някак забавно. Абсурд някакъв“.

С пристигането в Австрия започва животът на бежанец. „Също не лек“, казва Амра. Заради силния акцент доброжелатели посъветвали майка ѝ да се представя за италианка и в никакъв случай като босненска мюсюлманка.

Аз пък в училище казвах, че съм хърватка. Беше ме срам да кажа, че съм босненка и мюсюлманка, защото непрекъснато ни набиваха в главите, че трябва да се интегрираме. А интеграцията се разбираше като отказ от идентичност и култура. Дори не исках да се казвам Амра, а Анна. За да не ме закачат, да не ме сочат с пръст“.

снимка: ЕПА/БГНЕС
Защо решихте да разкажете историята си в Туитър? Казват, че войната се върна в Европа, защото последните оцелели от Втората световна война един по един ни напускат. Важно ли е да се говори за отминалите войни?

О, много е важно! Затова реших, че 30-годишнината от войната в Босна е добър повод да напиша няколко реда за това, което съм преживяла. И 30 години по-късно носим войната в себе си. Още повече че отново се води война в Европа.

Дълго време се чудех дали да споделя тази лична история в социалните мрежи. Като журналист се опитвам да не се поддавам на емоциите, но въпреки това преживявам всеки ден кадрите от Украйна и това ми напомня на моето бягство. Всеки ден от началото на войната разговарям с майка ми, която престана да гледа и слуша новини, защото я травмират.

Дори не знаех дали ще оставя текста в Туитър, или ще го изтрия, защото всъщност не исках хората да съпреживяват с мен и да страдат заради това, което ми се е случило. Притесних се, че ще натоваря хората, които четат моите 6 туита. Защото всички ние сега живеем с новините от войната в Украйна.

Когато Русия нахлу в Украйна, много хора спонтанно възкликнаха: „Войната се върна в Европа след 80 години“. Забравихме ли прекалено бързо войната в Босна?

Не само това - войната в Украйна не избухна изневиделица - войната се носеше във въздуха от години! Но така е - хората забравят или се сещат за Втората световна.

Босненка се моли на 30-ата годишнина от босненската независимост на паметника на загиналите войници в Босненската война (1992-1995); снимка: ЕПА/БГНЕС
Мирното споразумение от Дейтън, което сложи край на войната в Босна, не е най-доброто, далеч не е перфектно, но все пак прекрати кръвопролитията. Всеки мир ли е добър, щом слага край на войната?

О, не! Дори това, което се случва сега в Украйна извън бойните действия ми напомня на Босна. Вижте какво правят босненските сърби, те на практика не признават Дейтънския мир.

В Босна страхът от нова война е голям. Босна няма армия, хората са бедни, икономиката така и не се възстанови. Моите роднини, които останаха в Босна, са притеснени, че събитията от преди 30 години ще се повторят, че техните деца също ще преживеят ужаса на войната. Мирът е сключен на хартия, но страхът витае във въздуха.

Виждаме пропутинските демонстрации в Белград и Загреб. Това съвсем не е безобидно. Видяхме какво стана на изборите в Сърбия. Познаваме Вучич. Той от години говори за сливане на територията на босненските сърби със Сърбия в нарушение на Дейтънското споразумение.

Страхът, че пак ще ни забравят, също е голям. Че пак ще кажат „спокойно, няма да има война“ и след това отново ще падат бомби. Точно това стана в Украйна! Никой не вярваше, че е възможно, но войната избухна. Всички подцениха Путин, а той говори за това от години.

А каква Босна виждате днес?

Всеки път, когато се връщаме в Босна, ми се къса сърцето, когато отново мина по целия път, по който сме вървели с майка ми и видя къщите със следи от снаряди. За 30 години никой не ги е ремонтирал. Селата са напълно обезлюдени.

Всички заминават в чужбина, защото няма работа. Няма земеделие, внасят се повече плодове и зеленчуци, отколкото се отглеждат. Моя братовчедка е учителка, но няма кого да учи - няма деца, които да ходят на училище. Сигурно и тя ще емигрира.

Босна още не се е отърсила от войната и няма скоро да успее, защото е една политически нестабилна корумпирана държава.

Интервюто с Амра Дурич можете да чуете в звуковия файл.

Памет за жертвите в Сребреница, снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. Област Враца За областен управител на област Враца е назначен Николай..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43

ПГ на ДПС се раздели, Джевдет Чакъров е сред гласувалите срещу Желязков

Тлеещото напрежение в ДПС днес доведе до разцепление в парламентарната група. 15 депутати избраха да последват поръката на почетния председател Ахмед Доган и да не подкрепят правителството, сред тях е един от настоящите председатели на Движението - Джевдет Чакъров. Останалите 30 се съобразиха с волята на другия председател – Делян Пеевски,..

публикувано на 03.07.24 в 18:33

Продължава масовото изселване от Хан Юнис

Продължава масовото бягство от палестинския град Хан Юнис. Много семейства са принудени да спят на пътя, тъй като не могат да намерят подслон, съобщава "Ройтерс". Разположеният в централната част на Ивицата Газа град Деир ал Балах вече е пренаселен със стотици хиляди бежанци вследствие от поредното засилване на бойните действия между..

публикувано на 03.07.24 в 18:28

Душана Здравкова: Нови избори, но с нов поглед на партиите към хората

Нови избори, но с нов поглед на партиите към хората .  Това очакване изказа пред БНР Д ушана Здравкова, съдия и бивш евродепутат от ГЕРБ, и добави, че трябва да има промяна в партийния модел изцяло . " Да видя предложение за правителство, което е "още от същото", за мен беше огромно разочарование . Това не е правителството, което съм очаквала...

публикувано на 03.07.24 в 18:18