Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев се среща с премиера на Португалия

Вчера президентът Радев се срещна с португалския си колега Марсело Ребело де Соуза.
Снимка: прессекретариат на президента

Във втория ден от посещението си в Португалия президентът Румен Радев ще разговаря с премиера Антонио Коща и с председателя на парламента Аугущо Сантош Силва.

Президентът Румен Радев ще обсъди с официалните власти в Лисабон въпроси от дневния ред на ЕС, рисковете заради войната в Украйна, както и възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество между България и Португалия. Миналата година стокообменът между двете държави отбеляза ръст над 47 процента в сравнение с 2020 година.

"Нашият стокообмен е на стойност 250 милиона евро, което е скромно на базата на потенциала, който имаме между двете страни", коментира Румен Радев.

България може да си сътрудничи с Португалия при изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, по който Лисабон получи евросредства още миналата година.

"Опитът, който вие вече имате една година, работейки по приложението на плана, можем и желаем да продължи да си сътрудничим, особено в областта на зеления преход, цифровата и кръговата икономика".

Президентът ще посети Европейската агенция за морска безопасност, както и военната академия в Лисабон. В края на посещението си държавният глава ще се срещне с представители на българската общност в португалската столица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличено е покритието на мобилните оператори в района на Воден

Увеличено е покритието на мобилните оператори в района боляровското село Воден, край което вече шести ден бушува пожар. Това съобщи днес министърът на транспорта Георги Гвоздейков, след като служебният премиер Димитър Главчев разпореди районът на пожара да бъде покрит от операторите, за да бъде по-лесна координацията на противопожарните екипи...

публикувано на 21.07.24 в 16:09
Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района Странджанското село Воден.

Борбата с пожара край Воден продължава, участват 2 самолета и 4 хеликоптера

От този следобед в борбата с огъня край странджанското село Воден се включиха два испански противопожарни самолета и четири хеликоптера. Преди това служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещнаха с турските огнеборци,  които помагат на българските си колеги. Два испански самолета се включиха в..

публикувано на 21.07.24 в 15:33
Стратегически бомбардировач Б-52 на ВВС на САЩ.

Русия съобщи, че е прехванала американски бомбардировачи над Арктика

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руски изтребители МиГ-29 и МиГ-31 са попречили на американски стратегически бомбардировачи В-52Н да нарушат държавната граница над Баренцово море. "С приближаването на руските изтребители американските стратегически бомбардировачи коригираха курса на полета си... и впоследствие се отклониха от..

публикувано на 21.07.24 в 14:39
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган заяви, че Турция е готова да създаде военноморска база в северен Кипър, "ако е необходимо"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е готова да създаде военноморска база в северен Кипър, ако това е необходимо, предаде Ройтерс, позовавайки се на Анадолската агенция. Вчера Ердоган присъства на военния парад в северната част на Никозия по повод 50-годишнината от турската намеса с въоръжени сили на острова. Той изтъкна, че..

публикувано на 21.07.24 в 14:04
Кадър от видео, публикувано от медийния център на хутите, показва огън и дим, издигащи се след израелските въздушни удари в пристанищния град Ходейда, Йемен, 20 юли 2024 г.

Йеменското пристанище Ходейда гори след израелски удар, хутите заявиха, че ще отговорят

Противопожарните екипи продължават да се борят с огъня в управляваното от хутите йеменско пристанище Ходейда, часове след като израелски удар по пристанището предизвика огромен пожар и уби трима души, според данни на бунтовниците. Израелски въздушни удари срещу позиции на хутите в Йемен Ударът срещу жизненоважното пристанище, ключова входна..

публикувано на 21.07.24 в 13:56

Два испански самолета се включиха в борбата с огъня в района на с. Воден

Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района на Странджанското село Воден. По-рано министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че се разчита на много на тяхната работа, защото пренасят шест тона вода на полет. Те пълнят резервоарите си язовир Малко Шарково. Шесто денонощие продължава борбата с пожара в..

публикувано на 21.07.24 в 13:49

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото разрешително..

публикувано на 21.07.24 в 12:58