Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат безопасността по пътищата в Министерския съвет

Снимка: БГНЕС

В Министерския съвет отговорни институции ще обсъдят политиката за безопасността на движението по пътя. 

В рамките на дискусията представителите на отговорните институции ще обсъдят приоритетите и стъпките за повишаване на пътната безопасност.

МВР наскоро предложи редица промени в Закона за движение по пътищата. Като по-ниска скорост по магистралите и по-високи глоби за пътни нарушения.

За 11 години в България по магистралите са загинали 529 души.

Анализ на МВР отчита, че през 2021 г. спрямо 2020 г. има 3066 повече катастрофи, 98 повече загинали, а ранените са повече с 488.

Статистиката посочва, че през 2021 г. най-много пътни произшествия са допуснати в резултат на извършени нарушения на водачите.

Водачи са и предимно загиналите при ПТП-та. Значителният брой пътни инциденти е в населените места. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Размерът на енергийната помощ за предстоящия отоплителен сезон ще е 553,75 лв.

За предстоящия отоплителен сезон  - от 1 октомври тази година до 31 март на следващата, размерът на предоставяната енергийна помощ ще е  553,75 лева.    Сумата е съобразена с определените нови цени на електроенергията за бита.   Заявления се приемат в социалните служби в страната до 31 октомври, като индексацията на пенсиите няма да се отрази на..

публикувано на 07.07.24 в 17:28

Нова политическа група ще има в Европейския парламент - "Патриоти за Европа"

Новата дясна фракция в Европейския парламент  - "Патриоти за Европа", чието начало беше поставено от премиера на Унгария Виктор Орбан вече включва достатъчно партии, за да получи статут на политическа група. Това съобщава ДПА, цитирана от БТА. Манифестът на групата се фокусира върху запазването на националния суверенитет в Европейския съюз, борбата..

публикувано на 07.07.24 в 17:19
Британският министър-председател Киър Стармър говори на пресконференция след първото заседание на кабинета на Даунинг Стрийт в Лондон, 6 юли 2024 г.

Стармър предлага на шотландското правителство "истинско пълноправно място на масата"

Британският премиер Киър Стармър днес е на посещение в Единбург в рамките на обиколка в Обединеното кралство, за да се срещне с ръководителите на децентрализираните правителства. В понеделник той ще посети Северна Ирландия и Уелс.  Киър Стармър е новият британски премиер Веселин Паунов: Правителството на Стармър има потенциала да..

публикувано на 07.07.24 в 17:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Трябва да бъдем обединени. Конфликт Доган - Пеевски няма и не може да има

"Всеки, преживял дълго време в политическия живот знае, че твърде често и лесно могат да се пресичат граници. И това винаги се е смятало за част от неписаните правила на играта. Но, дори и в тази игра има граници, които не се преминават. Никога и по никакъв повод".  С тези думи започва обръщението на Делян Пеевски, един от председателите на ДПС, към..

публикувано на 07.07.24 в 16:47
Френският президент Еманюел Макрон и първата дама Брижит Макрон в избирателна секция в Le Touquet-Paris-Plage, Северна Франция, 7 юли 2024 г. .

Макрон гласува в Туке и се отправи към Париж, за да подготви обръщението си към французите

Във Франция се провежда решаващият втори тур на предсрочните парламентарни избори, който може да доведе до исторически обрат с победата на крайната десница. Французите гласуват на втори тур за Национално събрание До обед избирателната активност на французите е достигнала почти 27% - това най-високото участие за същия час от 1981 г. насам, когато..

публикувано на 07.07.24 в 16:36
Християн Мицкоски

Делегацията на РСМ, водена от премиера, замина за участие на срещата на върха на НАТО

 Делегация от Република Северна Македония, водена от премиера Християн Мицкоски, замина за Съединените щати за участие в срещата на върха на НАТО във Вашингтон.   Очаква се по време на форума министър-председателят Християн Мицкоски да се срещне с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, след реакциите на  Атина относно използването на конституционното..

публикувано на 07.07.24 в 16:26
Снимката е илюстративна, архив.

Интензивен трафик към София, пуснато е новото платно на АМ "Струма" от пътен възел "Симитли"

Интензивен е автомобилният трафик от ГКПП "Кулата" към София, но сериозни задръствания няма. По-бавно е движението  в Кресненското дефиле и в участъка от автомагистрала  "Струма" между Симитли и село Железница. От сутринта е пуснато новото платно на магистралата от пътен възел "Симитли" в посока София. Скоростното му изграждане беше завършено за..

публикувано на 07.07.24 в 15:58