Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учебни пространства създават интерес към науките и технологиите

Снимка: БГНЕС

"В RoboLab може да се прави практически всичко, свързано с професиите на бъдещето. Актовата зала е 350 квадратни метра. Има шест различни зони".

Това разказа в предаването "Хоризонт до обед" Таня Панчева, директор на 55-то Средно училище "Петко Каравелов" в София.

Новото учебно пространство е създадено по Национална програма "Изграждане на училищна STEM среда". Тя има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. Те ще предоставят всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено STEM обучение в училище. Програмата финансира проекти за изграждане на училищни STEM центрове в две категории: малка (до 50 000 лв.) и голяма (до 300 000 лв.). 

В RoboLab учениците се обучават в направленията роботика, виртуална реалност, приложно програмиране и изкуствен интелект.

Ловешката ПМГ е една от първите в страната с метеорологична станция, част от новия модерен STEM център, създаден в училището за близо 340 000 лева. Центърът има кабинети и лаборатории по физика, химия, информатика, биология, математика, роботика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Г-7 осигурява 50 млрд. долара помощ за Украйна

Лидерите на Г-7, които се срещат днес в Италия, обявиха официално, че са се договорили да осигурят 50 милиарда долара помощ на Украйна до края на годината. Съединените щати, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Канада и Япония ще отпуснат средствата във вид на заеми, като поемат и споделят кредитния риск с частична компенсация от приходите от..

публикувано на 13.06.24 в 22:53

Унгария е поставила като приоритет пълното приемане на България и Румъния в Шенген

Eврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че Унгария е поставила като един от приоритетите на председателството си приемането на България и Румъния по суша. Унгария поема ротационното председателство на ЕС от 1 юли: Илва Йохансон очаква България и Румъния в Шенген и по суша до края на годината "Силно съм убедена, защото..

публикувано на 13.06.24 в 22:33

Тежка ситуация в Нова Загора

Паднали дървета, непроходими улици и много материални щети нанесе градушка, паднала тази вечер в Нова Загора. Това съобщи за БТА кметът на общината Галя Захариева. Запушени са били шахти, изпочупени са стъкла на прозорци и автомобили, пострадала е земеделска продукция. Движението в града е затруднено, защото улиците са непроходими...

публикувано на 13.06.24 в 22:07

Градушка и в Трънско

Градушка е паднала в късния следобед в Трънско. На отделни места ледените зърна са били с големината на орех.  Съсипани са градини, има нанесени щети и по автомобили. Бурята е продължила около 15 минути.

публикувано на 13.06.24 в 21:15

Пороен дъжд с градушка удари Рибарица

Пороен дъжд, придружен от градушка колкото яйце, нанесоха сериозни щети в тетевенското село Рибарица. Градушка е паднала и в Тетевен и в Троян, но там няма данни за нанесени сериозни щети. 20 литра дъжд, придружен с градушка с големина на яйце, са паднали на квадратен метър за 20 минути в Рибарица. Кметът Пенка Ганева: "Ледени блокове каквито никой..

публикувано на 13.06.24 в 20:48

Градушка като яйце и ябълка в Трудовец

Изкоренени дървета и паднали клони има на много места в Ботевград вследствие на падналата там в късния следобед градушка с размери от яйце до ябълка. Силна градушка в Ботевград и околните села За това съобщават местни информационни сайтове.  Освен изпочупени стъкла на коли и прозорци на сгради и щети по покриви има и скъсани кабели от..

публикувано на 13.06.24 в 20:20

Огромна част от пожарите в сухи треви и храсти се дължат на човешка дейност

Само 2 процента от пожарите в сухи треви и храсти се дължат на природни явления, останалите са причинени от дейността на хората. Това показва направеният от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ анализ, съобщиха от ОДМВР в Перник. От началото на годината в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 13.06.24 в 19:36