Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бордът на "Туитър" се съгласи да продаде социалната мрежа на Илoн Мъск за $44 млрд.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бордът на компанията "Туитър" се е съгласил да продаде социалната мрежа на милиардера Илoн Мъск за 44 милиарда долара или по $ 54,20 за акция, което е с близо 38% над цената на затваряне на търговията на акциите на Twitter на 1-ви април - преди Мъск да разкрие, че е закупил около 9-процентен дял от социалната медия.

"Предложената трансакция ще осигури значителна парична премия и ние вярваме, че това е най-добрият път напред за акционерите на Twitter“, посочи Брет Тейлър, независим председател на борда на Twitter в изявление за пресата.

Акциите на Twitter бяха спрени от търговия в понеделник преди обявяването на сделката, като преди това поскъпнаха в рамките на деня с 5,5%. След като търговията беше възобновена, акциите се покачиха само още незначително, приключвайки вчерашната сесия на Уолстрийт с повишение от 5,66% до $ 51,70 за акция.

Очаква се сделката да бъде приключена в рамките на тази година, но при условие че тя бъде одобрена от акционерите и регулаторните органи на САЩ.

Илон Мъск не е чужд на регулаторните битки. Той беше подложен на критика от Комисията за ценни книжа и борси (SEC) за негов туит от 2018 г., в който твърдеше, че има "осигурено финансиране", което би му позволило да превърне компанията Tesla в частна при цена от $ 420 за акция. Стигна се до споразумение за 40 млн. долара, което включваше ограничения за използването от страна на Мъск на публикации в Twitter.

Мъск е най-богатият човек на планетата, като по данни на списание "Форбс" състоянието му е над 273 милиарда долара.

В изявление ръководителят на "Тесла" Мъск пое ангажимент да направи мрежата по-добра, като заложи на максимата, че свободното изразяване e ключово за демокрацията. Той е ревностен застъпник на по-големи гаранции в "Туитър" за свободно изразяване. Концепцията за свободен достъп на множество идеи, които да се съревновават за внимание от обществото - съревнование, при което най-добрите идеи оцеляват - е нещо ключово за западните демокрации и обект на непрестанни тълкувания.

С покупката си на "Туитър" Мъск застава в позиция, от която може да управлява влиятелна социална мрежа, използвана от политици, журналисти и обикновени граждани за разпространяване и търсене на информация. Покупката става в период на дебати за това дали модерацията на съдържание в платформата може да се приеме за цензура. Преди малко повече от година "Туитър" блокира профила на тогавашния американски президент Доналд Тръмп от опасения за подклаждане на насилие след нападението срещу Капитолия.

В изявление Мъск посочи, че "Туитър е площад в дигитална форма, където се дебатират жизненоважни теми за бъдещето на човечеството". Той допълни, че ще работи над подобряване на платформата, което да включва прозрачност на алгоритмите и действия срещу спам ботове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Илон Мъск

Мъск заплаши да уволни борда на "Туитър", ако успее да закупи социалната медия

Главният изпълнителен директор на "Тесла" (Tesla Inc.) Илон Мъск заяви в понеделник, че бордът на директорите на "Туитър" (Twitter Inc.) ще остане без работа, ако неговата оферта за поглъщане на голямата социална интернет медия бъде успешна...

публикувано на 18.04.22 в 17:36

"Туитър" ще разгледа "внимателно“ офертата на Мъск за поглъщане на компанията

Компанията "Туитър" (Twitter Inc.) потвърди, че е получила "неизисквано, необвързващо предложение" от най-големия си акционер Илон Мъск за придобиване на социалната интернет медия. По-рано днес стана ясно, че Мъск е отправил "най-добрата си и..

публикувано на 14.04.22 в 14:53
Илон Мъск, изпълнителен директор на

Илон Мъск предлага да закупи "Туитър" за 41,4 млрд. долара

Милиардерът Илон Мъск предлага да закупи социалната медия "Туитър" (Twitter) за 41,39 милиарда долара само дни, след като отказа място в борда на компанията, показват регулаторни документи, представени в четвъртък. Илон Мъск отказа да се..

публикувано на 14.04.22 в 13:28

Акционер в "Туитър" съди Илон Мъск за забавяне на разкриването на неговия дял в компанията

Илон Мъск е съден от акционер в "Туитър" (Twitter), който твърди, че главният изпълнителен директор на "Тесла" (Tesla) е забавил разкриването на дела си в компанията за социални медии, за да може да купи повече акции на по-ниски цени, съобщава..

публикувано на 13.04.22 в 14:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Блинкън изрази пред Си Дзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин в рамките на усилията за укрепване на отношенията между двете страни. Си заяви пред Блинкън, че Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници" и да..

публикувано на 26.04.24 в 15:55
Лондон Великобритания полиция

Двама британци са обвинени в подпомагане на руското разузнаване

Двама британци бяха обвинени в подпомагане на руското разузнаване след предполагаем палеж на бизнес, свързан с Украйна, съобщи Би Би Си. 20-годишният Дилън Ърл от Елместорп в графство Лестършър и 22-годишният Джейк Рийвс от лондонския квартал..

публикувано на 26.04.24 в 15:51

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в..

публикувано на 26.04.24 в 14:13