Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калина Константинова: Лъжи и фалшиви новини за кибератаката в "Български пощи"

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова
Снимка: Министерски съвет

Вицепремиерът Калина Константинова коментира, че циркулират абсолютни лъжи и 100% фалшиви новини относно кибератаката в Български пощи. Тя коментира във Фейсбук, че вече 15 дни се работи всекидневно, за да "реанимираме една от най-важните институции в България". Вицепремиерът споделя и част от фактите, с които разполага за кибератаката. 

Дейностите по проверка, прочистване и възстановяване на системите включват над 6600 компютъра и над 100 сървъра в 2500 пощенски станции (в над 2300 населени места).

Прочистването на цялата инфраструктура трябва да предхожда възстановяването на работата на системите, за да се избегне всякакъв риск от повторен срив.

Около 3000 от компютрите (44%) са на възраст над 15 г. и работят със софтуер извън всякаква възможност за поддръжка, който не може да бъде защитен със съвременни анти-вирусни решения, допълва Константинова.

Останалите компютри, техника и версии на софтуерите са на възраст от 6 г. до 15 г.

В последните години е закупувана предимно техника "втора употреба", а инвестициите в информационна сигурност са били неглижирани.

‍"Едно е сигурно: Проектът за над 100 млн. лв. за модернизация и дигитализация на "Български пощи", който с моя екип разработихме и включихме в Националния план за възстановяване и устойчивост, е най-стратегическата и мащабна инвестиция в "Български пощи" за последните 30 години, и е ключов за спасяването и #промяната на "Български пощи"", обобщава Константинова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дидие Рейндерс

Еврокомисар Рейндерс: При случаи на цензура трябва да се заведе дело

Евродепутатът от групата "Европа на суверенните нации" Петър Волгин отправи питане към еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс във връзка с "много ужасни примери за цензура в Европа". Еврокомисар Рейндерс бе изслушан в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент за годишните доклади за върховенството на..

публикувано на 25.07.24 в 08:59
Джо Байдън в Овалния кабинет, 24 юли 2024 г.

Байдън: Защитата на демокрацията е по-важна от всяка титла

Три дни след като се отказа от битката си за нов мандат и ден след завръщането си в Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън се обърна към нацията, за да обясни причините за решението си. В обръщението от Овалния кабинет, продължило близо 11 минути, заобиколеният от членове на семейството си Байдън се обърна към сънародниците си с думите, че..

публикувано на 25.07.24 в 08:43

Продължават усилията за справяне с пожара на българо-гръцката граница

Сравнително спокойна е обстановката в района на българо-гръцката граница - огънят, преминал и на българска територия късно вчера, е овладян, но продължават усилията за недопускане на разпространяването му отново, съобщиха от МВР. По данни на ГД ПБЗН  през изминалата нощ са дежурили 3 противопожарни автомобила и над 30 служители от..

публикувано на 25.07.24 в 08:37
Любен Иванов

Любен Иванов: Нека г-н Пеевски разправя. Реално факти не е посочил

"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна да идва информацията около КТБ ? Най-вероятно има зависимости, които не желаят да бъдат разкрити." Това коментира в интервю за БНР депутатът от ПП-ДБ Любен Иванов. Пеевски е изпратил доклада за корупционните практики в Агенция..

публикувано на 25.07.24 в 08:34

Голям горски пожар в испанската област Арагон

Испанските огнеборци потушават голям горски пожар в провинция Уеска в област Арагон. На терен са близо сто служители, по въздух гасят шест самолета, съобщават властите. Активирано е и военното звено за спешни случаи за борбата с пожара, който засяга около 120 хектара. Предпоставка за горските пожари са и високите температури. Испания..

публикувано на 25.07.24 в 08:33
Снимката е илюстративна, архив.

Петролен танкер е потънал край бреговете на Филипините

Петролен танкер е потънал край бреговете на Филипините, съобщиха властите. Мобилизирани са служители по опазване на морската среда, които се опитват да ограничат образувалото се нефтено петно.  Плавателният съд, плаващ под филипински флаг, е превозвал 1,4 млн. литра петрол. Той се е преобърнал и потънал край Манила. "Успяхме да спасим 16..

публикувано на 25.07.24 в 08:31
Постер за набиране на войници в Киев, 9 април 2024 г.

Три жертви на стрелба между украински войници

При инцидент със стрелба между украински войници, позиционирани в североизточната Харковска област приключи с три жертви, а четирима сериозно ранени, съобщи в сряда украинската армия. Подробности не се съобщават, а армията не уточнява кой е виновен като казва единствено, че оръжие е било използвано за "лични", а не за военни цели: "В една..

публикувано на 25.07.24 в 08:20