Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален събор-поклонение в историческата местност Оборище

| обновено на 02.05.22 в 12:11
Паметникът на Априлци в местността Оборище.
Снимка: БГНЕС

Стотици българи се събраха на историческата местност Оборище, над Панагюрище, за да отдадат почит пред първите български депутати, които преди 146 години взеха решение да възстановят българската независимост и държавност с въстание.

"Дойдохме, за да покажем на децата какви са били събитията по време на Априлското въстание, защото те трябва да знаят и да помнят какво се е случило, въпреки че се опитват да го изтрият от всякакви учебници по история";

"За нас е важно да помним техния подвиг и да следваме техните стъпки, за да може България днес да бъде свободна и независима държава", заявиха двама от дошлите на Оборище пред БНР.

От мястото - символ на българския парламентаризъм, председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви:

"На този паметник има изписани имената на 67 участници в събранието. И тогава е имало разгорещени дебати какви да бъдат формата и характерът на въстаническите действия, но всички са били единодушни за необходимостта от избухването на въстанието. Понякога животът ни изправя пред труден политически избор, но винаги трябва да се водим от националния интерес от принадлежността си към демократичния свят и верността към неговите ценности. Това е поуката от предците ни", каза Никола Минчев. 

В историческата местност Оборище над Панагюрище днес се провежда национален събор-поклонение по повод 146-ата годишнина от Априлското въстание. Това е и заключителната част от тържествата, посветени  на априлската епопея

По традиция на този ден стотици българи от страната преминават стръмните средногорски пътеки, за да отдадат почит пред паметника на Априлци в местността Оборище.

Мястото, на което първите български депутати преди 146 години, вземат съдбоносното решение да въстанат срещу Османската империя. За панагюрци, мястото е свещено, защото историята е отредила то да се превърне в символ на българския парламентаризъм, в недостижим връх и пример за това как се служи  на отечеството и как се отстоява  националната кауза и идентичност.

Тържествата ще продължават с празнична програма до късния следобед. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си. Това сподели олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова в интервю пред БНР. „Аз от малка съм мечтала да бъда..

публикувано на 28.07.24 в 16:23

България ще поиска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че огънят се гаси само от въздуха, тъй като засегнатата българска територия е минирана...

публикувано на 28.07.24 в 15:59
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Калин Стоянов: За момента няма опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин

Двете тела   са открити в складовете за фойерверки, който горя по-рано тази седмица край Елин Пелин, потвърди окръжният прокурор на София Наталия Николова на брифинг в село Гара Елин Пелин. Така жертвите на пожара и последвалите взривове стават четири. Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин Прокурор Николова съобщи, че са започнали..

публикувано на 28.07.24 в 15:29
Израелски танк в ивицата Газа.

Израелската армия навлезе с танкове в южните райони на Ивицата Газа

Ливанската групировка "Хизбула" обяви най-високо ниво на тревога заради опасения от ескалация на бойните действия с Израел, след като 12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения.  "Хизбула" е опразнила някои ключови места в южните части на Ливан и на изток, в долината Бекаа, заради опасения, че бойните..

публикувано на 28.07.24 в 15:08

МОСВ: Няма замърсяване на въздуха в района на Елин Пелин и опасност за здравето на жителите

Данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин и днес показват, че няма замърсяване, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На всеки кръгъл час ведомството получава данни от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки. Регионалната инспекция по околната среда и..

публикувано на 28.07.24 в 14:34
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията в бъдещи съюзи

Винаги съм твърдял, че независимо от различните проблеми, които имаме, коалицията ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията. На това трябва да почиват нашите бъдещи съюзи. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов в интервю пред БНР. „В предната кампания ние се занимавахме с това да..

публикувано на 28.07.24 в 14:30