Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската градска художествена галерия показва творби на творци, участвали в Балканската война

В Кюстендил също отбелязват 140 години от рождението на Владимир Димитров–Майстора

2
Изложба в Софийската градска художествена галерия
Снимка: Софийската градска художествена галерия

„Според мен всичко, което се случва в живота на човека го провокира да създаде. Няма запазена мярка за определено събитие в човешката история, защото, ако погледнем изкуството назад във времето, ще видим, че изкуството е реагирало под една или друга форма на всичко онова, което човечеството е правило. Разбира се Балканската война за нас е нещо по-особено не само като война. Това е време свързано с развитието на България като държава и изграждането ѝ, а пък и с развитието на българското изкуство“, каза за БНР Аделина Филева, изкуствовед, директор на Софийската градска художествена галерия.
Аделина Филева    Снимка: Станислава Пирчева

„Изложбата „Войната! И подлуде светът…110 години от обявяването на Балканската война и 140 години от рождението на Владимир Димитров–Майстора ще можете да видите до 29 май 2022 в Софийската градска художествена галерия.

Изложба в Софийската градска художествена галерия     Снимка: Софийската градска художествена галерия

Заглавието на изложбата е взето от стихотворението на Кирил Христов „Старият войн“.

Впечатляващ брой художествени свидетелства от войната е оставил и големият български живописец Владимир Димитров – Майстора. Малцина знаят, че като творец, търсещ път в изкуството, Майстора е създал огромен цикъл от рисунки с молив или туш, акварели и маслени платна, които пазят спомена за Балканската война от 1912–1913 г. Записал се като доброволец и той ще извърви целия поход със Седма пехотна рилска дивизия и ще отразява войната.

Художникът, който е подготвен и успява да създаде в този момент мащабни панорамни батални творби, е Ярослав Вешин.

Освен живописни и графични творби не липсват и скулптурни произведения, посветени на войната. В Балканската война са мобилизирани младите скулптори Иван Лазаров, Ангел Спасов, Анастас Дудулов, Янко Павлов. Единствено Иван Лазаров ще създаде по-цялостна и последователна серия скулптури - Те победиха, На нож, На водопой, Свръх сили.

Аделина Филева     Снимка: Станислава Пирчева

По думите на Аделина Филева, който иска да има добро бъдеще трябва да познава добре своята история и да се учи от нея.

„Да се учи, защото има и положителни неща, които могат да се вземат и да продължиш напред. Има и други, които могат да се променят, за да няма тези събития негативни, които се случват за всички и са пагубни за хората, не само като войната. Човек трябва да се вглежда в своята истории, своето изкуство, защото те са важни“.

Аделина Филева е следвала за инженер и след това е завършила Националната художествена академия специалност „Изкуствознание“.

Изложба в Софийската градска художествена галерия  Снимка: Софийската градска художествена галерия
В Златния фонд на БНР е запазен запис от 1960 година на Владимир Димитров – Майстора:

„През всичкото време гледах да предам тази чистота духовна и външна в младежта. Рисувах и стари и млади като най-главното беше да схвана техния труд на полето и в техните веселия и сватби, и седенки Отивах и по сборовете, които ставаха едно време по селата, където избирах и моделите си“.

Изложба в Софийската градска художествена галерия  Снимка: Софийската градска художествена галерия

В предаването „Нощен хоризонт“ доцент Валентин Господинов, директор на художествената галерия „Владимир Димитров- Майстора“ в Кюстендил, допълни:

Тази година това честване е впечатляващо, защото без да се уговаряме предварително три големи институции направихме големи изложби за честването на Майстора. Първата изложба, която открихме беше нашата в Кюстендил с над 300 творби само от Фонда в Галерията. След това 2-3 седмици по-късно открихме и тази изложба, за която става дума в момента и която е като бисер на културната сцена и това се дължи изяло на екипа, който успя да сформира госпожа Аделина Филева“.

Той заяви, че ще настоява изложбата в Кюстендил да бъде удължена до октомври: 

ашата изложба, тази, за която приказваме в момента на Софийска градска галерия и тази, която предстои в Националната галерия са три пункта различни, с различно съдържание. Любителите на майстора тази година ще могат да се наситят от контрапунктуално разположени гледни точки за Майстора".

Съорганизатор на изложбата е и Военно-историческия музей.

"Националният Военно-исторически музей има отговорността да съхранява не малко по обем и сериозно по представителство на именити лица от българското художествено изкуство, които са свързани с тяхната интерпретация на войните за национално освобождение и обединение. Всички известни имена, които познаваме и техните творби са част от нашия фонд нашата отговорност е и в това да правим възможно те да бъдат достъпни за българската и за чуждестранната публика", каза за "Хоризонт" доц. д-р Соня Пенкова, директор на Военно-историческия музей. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Изкуството - миг щастие, за който живеем!

Колко са важни за нас хората на изкуствата, дали ги ценим и подкрепяме ли ги достатъчно , защото те не само ни забавляват, но и обогатяват, възпитават и ни напомнят за красотата и значението на човешкото съществуване? Специални гости по темата в "Нощен Хоризонт" са естрадния изпълнител Мария Добрева, Звезделина Станчева – танцов изпълнител,..

публикувано на 29.03.24 в 10:39
Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов с концерти и майсторски клас в София и Русе

Двайсет и пет годишният пианист Емануил Иванов, когото слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" избраха за "Млад музикант на годината 2019", вече има завидна международна кариера. През март той пристигна в България за серия ангажименти в Русе и София. С два концерта Емануил гостува на Международния фестивал „Мартенски..

публикувано на 29.03.24 в 09:51
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36