Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Костадин Нушев: Решението на Вселенската патриаршия отваря процедурата за каноничен статут на МПЦ

Доц. Костадин Нушев
Снимка: Стопкадър, Bloomberg TV BG

"Актът на Вселенската патриаршия е в отговор на необходимостта да се намери начин да се регулира статутът на тази поместна православна църква в Република Северна Македония. Това решение сега е едно начално стартиране на процедурата за каноничен статут, защото тя още не представлява предоставянето на томос за автокефалия, а е признаване на тази църковна йерархия, начело с епископ Стефан, който е предстоятел на тази поместна църква, вече за канонична йерархия, а не за схизматична".    

Това каза пред БНР теологът доц. Костадин Нушев във връзка с решението на Синода на Вселенската патриаршия да отстрани 55-годишната схизма върху Македонската православна църква (МПЦ) и да установи канонично и евхаристийно общение между македонските епископи, свещеници и народа. 

"Това са първите актове и знаци за начало на един процес, който ще завърши с установяване на статута, на името, на вътрешното устройство и управление на поместната църква. В хода на изясняването на всички тези детайли, ще чуваме различни коментари и позиции. ... Трябва да търсим баланс за съвременно уреждане и устройство на църковния живот, с оглед и на европейското бъдеще и в духа на Договора за добросъседство. Без да допускаме странични фактори да влияят на църковния живот и да предизвикват политически страсти и провокации за влошаване на отношенията между България и Северна Македония", изтъкна той. 

В предаването "Нещо повече" доц. Нушев коментира още:

"Църковната история не може да бъде само и единствено аргумент и основание за решаване на съвременните проблеми в настоящето и особено за бъдещето, защото политиката, историята, културата се променят, държавните граници се променят и трябва да се търсят формули, които са канонично издържани и са път към разрешаване на проблемите и търсене на съгласие и единство".

Интервюто на Добринка Добрева с доц. Костадин Нушев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. Това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата от която беше част и той. Георгиев ще бъде изключен от трите комисии, на които е член. Той обаче по закон трябва да е член..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват Парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. На място са се събрали хиляди миньори и енергетици от цялата страна и обявиха, че очакват още няколко..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са по-склонни от момчетата да пият и да се напиват на 15 години в Англия, Уелс и Шотландия. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си дейност там е много по-известен като Димитър Рупски.     Климатичните промени и безконтролната..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като..

публикувано на 25.04.24 в 12:06