Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията на Армения задържа 286 демонстранти

Полицаи задържат демонстранти в Ереван - столицата на Армения, 10 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията на Армения задържа почти 300 демонстранти, опитващи се да блокират улици в столицата Ереван, където от месец има антиправителствени протести, предаде АФП.

От средата на април опозиционни партии организират протести с искане премиерът Никол Пашинян да подаде оставка заради действията си по териториалния спор с Азербайджан.

Във вторник сутринта стотици привърженици на опозицията се опитаха да блокират улици в центъра на Ереван.

Полицията съобщи, че "286 души, които не са се подчинили на законните искания на правозащитните агенти, с абили задържани за кратко".

Армения и Азербайджан водиха две войни – през 2020 г. и през 90-те години на XX век, заради спорния район Нагорни Карабах.

Шестседмичната война през есента на 2020 г. отне живота на над 6500 души и завърши с примирие с посредничеството на Русия.

Според споразумението Армения отстъпи някои територии, които контролираше от десетилетия, а Русия разположи 2000 умиротворители да контролират примирието.

В Армения това бе сметнато за национално унижение и предизвика седмици на антиправителствени протести, които накараха Пашинян да организира предсрочни избори през септември миналата година, които неговата партия "Граждански договор" спечели.

Опозиционни партии обвиняват Пашинян, че планира да отстъпи на Баку още части от Нагорни Карабах, които все още са под контрола на Армения.

Арменски сепаратисти н Нагорни Карабах се отцепиха от Азербайджан след разпадането на СССР през 1991 г. Конфликтът тогава отне живота на окол 30 000 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Израел празнуват Палмова неделя

Палмовата неделя се отбелязва седмица преди Великден. Празнува се влизането на Исус в Йерусалим. Процесия всяка година тръгва от Бейт Ания, близо до днешната Елазария. Според Новия завет, Исус там е бил отседнал и възкресил Лазар. Рано в неделя изпратил учениците си да му доведат бялата магаричка, която пасяла край селището и която не е била яздена...

публикувано на 28.04.24 в 04:42
Володимир Зеленски

Зеленски обвини Русия, че е атакувала енергийни съоръжения, осигуряващи доставки за ЕС

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" заяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения през изминалото денонощие, но няма пострадали хора и доставките за украинските потребители и клиенти не са засегнати. Във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че руснаците са атакували съоръжения, осигуряващи доставки за..

публикувано на 28.04.24 в 04:28

Необходима е по-ранна диагностика на хепатит В и С

Необходимо е спешно увеличаване на тестването за хепатит В и С, за да бъдат идентифицирани заразените хора, преди да се стигне до усложнения като цироза и рак на черния дроб. Това отчита Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията и подчертава, че двата вида хепатит продължават да бъдат сериозно бреме за здравните системи в Европа...

публикувано на 28.04.24 в 03:54

Оригинален флашмоб срещу зависимостта от хазарта беше проведен в град Бреша

В италианския град Бреша, консорциум съдействащ срещу зависимостта от хазарта, проведе оригинален флашмоб в центъра на града. Като пример за преодоляване на зависимостта от хазарта от организацията "Акробатите" разпиляха в центъра на Бреша планина от фишове от играта "Изтрий и спечели". Те са на стойност 368 000 евро и принадлежали на човек, който не..

публикувано на 28.04.24 в 03:46
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53