Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тема по Димчо Дебелянов и есе "Тежестта на думите" на матурата по БЕЛ

| обновено на 18.05.22 в 15:02
Снимка: БГНЕС

По темата "Споменът - скръб и утеха" в елегията на Димчо Дебелянов "Аз искам да те помня все така" са писали зрелостниците в интерпретативно съчинение на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Втората възможност беше есе със заглавие "Тежестта на думите". Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст до четири страници.

На матурата днес са се явили малко над 43 хиляди души, което е 97% от допуснатите.

Някои зрелостници се притесняваха от новия формат на държавния изпит:

"Тази година е чисто нов форматът и има доста неясноти, затова се притеснявам най-много. Задачите са изцяло променени и има много повече въпроси с отворен отговор, които не са точно разяснени от МОН. Ние сме свикнали да решаваме много по-трудни тестове в помагалата и затова би трябвало да ни се стори по-лесно", каза зрелостничка от Кърджали пред микрофона на БНР.

Абитуриенти от Варна, които се явиха на зрелостния изпит, казаха, че вече са приети във висши учебни заведения и затова матурите не са били голямо предизвикателство за тях.

А ученици от гимназията с преподаване на чужди езици в Смолян споделиха:

"При мен мина добре. Аз бях добре подготвена. Малко ме разочарова темата за есето, очаквах да е обвързана с литературно произведение, но мина добре";

"Нашите тестове в училище са доста по-трудни от матурата".

В следобедните часове Министерство на образованието и науката публикува отговорите на матурата:

Резултатите от изпита, който се проведе в 736 училища, ще станат ясни до 8 юни.

До момента в образователното министерство са постъпили пет сигнала за нарушения. В Самоков е анулирана изпитна работа, защото не е използван черен химикал. Във Варна, Пловдив, Сандански и Кърджали са хванати зрелостници с мобилни телефони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прозорец свети в жилищен блок по време на спиране на електроподаването в Киев, 6 декември 2022

Режим на тока в три области на Украйна

Украйна въведе извънреден режим на тока в три области - Днепропетровска, Запорожска и Кировоградска, властите призоваха гражданите да ограничат потреблението на електроенергия, след като при руски удари бяха повредени няколко електроцентрали. Руски нападения с ракети и дронове тази нощ са поразили ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове в централната и западната част..

публикувано на 29.03.24 в 17:47

Рекорд във Варна: 26 градуса

Температурен рекорд е регистриран във Варна, съобщиха от НИМХ. В 14.00 часа температурата е 26 градуса.  Предишният рекорд е бил през 1940 година, когато са регистрирани 24.5 градуса. 

публикувано на 29.03.24 в 17:41
Радомир Чолаков

Радомир Чолаков: Няма да бъдат изплащани двойни заплати на народните представители

Няма да има застъпване на мандатите на досегашния и на новоизбрания парламент и затова няма как депутатите да получават двойна заплата след промените в Конституцията.  Това обясни пред БНР народният представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. Той определи подобни твърдения като "интриги за увеличаване на напрежението": "С изменението на чл...

публикувано на 29.03.24 в 17:33
Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева

Приключиха консултациите при президента за избор на служебен премиер

Със среща със заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров приключиха консултациите при президента, свързани с процедурата по избор на служебен премиер.  На излизане от президентството Тошко Тодоров каза, че има по-подготвени за поста и определи като "недоразумение", че техните позиции са в списъка, от който..

публикувано на 29.03.24 в 17:09
Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Джефри Доналдсън.

Лидерът на северноирландската ДЮП подаде оставка заради обвинение в сексуално насилие

Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия сър Джефри Доналдсън подаде оставка след обвинения в сексуално насилие. Политикът и 57-годишна жена, обвинена в съучастничество, са били арестувани в четвъртък и разпитвани, преди да им бъдат повдигнати обвинения, а следващия месец ще бъдат изправени пред съд. В изявление на..

публикувано на 29.03.24 в 17:01

Сигнал за бомба опразни търговски център в София (обновена)

Няма намерени съмнителни предмети при проверката на търговския център в София, намиращ се на кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Опълченска", за който беше подаден сигнал за бомба по-рано днес.  От СДВР съобщиха, че екипите на полицията са претърсили помещенията на мола.  Заради сигнала, подаден на електронна поща, се наложи..

обновено на 29.03.24 в 16:56
Църквата

Храм във Велико Търново чака година и половина подпис от МК, за да стане паметник на културата

Близо година и половина отне на Министерството на културата за подпис, с който беше изправена половинвековната грешка и църквата "Свети Николай" на майстор Колю Фичето във Велико Търново получи полагащия ѝ се статут на паметник на културата от национално значение.  Това е важно, за да може по-бързо да бъдат намерени нужните четири милиона лева за..

публикувано на 29.03.24 в 16:55