Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловеч продължават сигналите за миризма на амоняк

Снимка: Пламен Христов

В Ловеч продължават сигналите за миризма на амоняк в района около местното предприятие "Мелта 90", където в четвъртък бяха измерени стойности близо 4 пъти над максимално допустимите, а Държавната агенция за метрологичен и технически надзор издаде заповед за спиране работата на хладилната инсталация в предприятието.

Проверката на институциите установи още във вторник, че замърсяването на атмосферния въздух в района на предприятието се дължи на изтичане на амоняк.

Областният управител Виктор Стойчев каза, че хладилната инсталация продължава да работи в авариен режим:

"Както стана ясно през последната седмица и от заседанието на общинския кризисен щаб за бедствия и аварии, на територията на предприятието има производствена авария и това е безспорно установено при проверка на институциите".

Аварията е с два елемента. Освен корозирали елементи, по които амоняк се движи, за да извършва дейността по охлаждане, така и има повреда  в компресорите и тяхната система за охлаждане.

"За да може хладилникът да функционира в авариен режим, защото той в момента е в авариен режим, компресорите следва да бъдат охлаждани чрез периодично спиране".

При това периодично спиране концентрациите на амоняк във въздуха в района на предприятието се повишават.

Затова и общинският щаб излезе с предписание гражданите да ограничат престоя си на открито. Населението не е под пряка заплаха, но трябва да имаме предвид, че инсталацията продължава да работи в авариен режим.  По предписание на институциите в понеделник трябва да започне ремонт на инсталацията или нейното спиране до отстраняване на аварията. Този процес собственикът трябва да си организира. Институцията която е издала заповед за спиране, казва, че тази инсталация няма техническа безопасност в нея" ", каза още Стойчев.

Според Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" спирането на хладилната инсталация трябва да стане поетапно.

Очаква се утре Регионалната инспекция по околната среда и водите да поднови измерванията на нивото на амоняк в атмосферния въздух в района на предприятието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повечето партии в НС - готови за диалог с ПП- ДБ, но резервирани за подкрепа на втория мандат

Повечето от парламентарно представените партии са готови за диалог с ПП- ДБ по тяхната декларация за законодателни приоритети, но са резервирани за подкрепа на втория мандат за съставяне на правителство. Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС предупреди:  "С декларация не се формира мнозинство в парламента. Иначе, това са неща, които трябва да..

публикувано на 17.07.24 в 09:31

Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик

Приключва жътвата в област Монтана.  Земеделците получиха в исоки добиви от пшеница и ечемик. В сравнение с миналата година средният добив е с над 120 кг. на декар  повече. 653 кг. средно от декар е добивът от пшеница при 527 кг. миналата година, показват данните от Областна дирекция "Земеделие". Най-добри са показателите на земеделците в община Лом..

публикувано на 17.07.24 в 09:28
проф. Любомир Топалов

Проф. Любомир Топалов: Още преди опита за убийство Тръмп беше смазал Байдън

" Още преди опита за убийство Тръмп вече беше смазал Байдън . Към началото на юни вече го беше задминал доста сериозно." Това каза пред БНР проф. Любомир Топалов, преподавател в Университета в Бостън. Той допълни, че Доналд Тръмп вече е имал превес над своя съперник преди дебата между двамата, в който за представянето си Байдън получи..

публикувано на 17.07.24 в 08:58

Людмила Илиева към президента: Има ситуации, в които бързането ще доведе до по-тежки последици

" Към днешна дата има уговорена среща с ПГ на ГЕРБ-СДС. Останалите срещи ще бъдат уговаряни или не в динамика. Участниците в тези разговори ще дължим ясен отговор на всички български граждани какво е възможното и какво не е възможно да бъде постигнато като компромис".  Това каза пред БНР Людмила Илиева - депутат от ПП-ДБ и един от тримата членове..

публикувано на 17.07.24 в 08:50
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Поредна размяна на военнопленници между Украйна и Русия

Днес ще се състои поредната размяна на военнопленници между Украйна и Русия, съобщава Блумбърг. Тя се осъществява с посредничеството на Обединените арабски емирства. 180 руски и украински военнопленници трябва да се върнат у дома - по 90 от двете страни. Тази размяна увеличава общия брой на освободените тази година с посредничеството на..

публикувано на 17.07.24 в 08:49
Плаж в Кипър

И българите, работещи в Кипър, могат да кандидатстват за субсидирана почивка

В Кипър започва изпълнението на правителствена програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. В продължение на 2,5 месеца, до 27 септември, 15 хотела в планинските курорти приемат почиващи, чийто престой се финансира от държавата, съобщиха от..

публикувано на 17.07.24 в 08:47

МВФ: Брезкит е "изцедил живителните сили на британската икономика"

В Обединеното кралство противниците на Брекзит получиха нов повод за негодувание след като последните данни на Международния валутен фонд потвърдиха, че напускането на ЕС "е изцедило живителните сили на британската икономика". Данните идват в момент, когато лейбъристкото правителство на сър Киър Стармър започва да полага усилия за подобряване..

публикувано на 17.07.24 в 08:44